Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Cestné bicykle

Test: Bianchi Aria Disc 105

Je taký rýchly, ako vyzerá?
Hodnotenie: 3.5/5
2 999
Biker

Verdikt: Bianchi skonštruoval jeden výnimočne kultivovaný a charizmatický diaľkový rýchlik.

Plusy

Aero rám so sebavedomým ovládaním a dostatkom priestoru na objemné plášte je zárukou vysokorýchlostnej jazdy.

Mínusy

Mimoriadne stabilné ovládanie nebude po chuti každému.

Kúpte si ho, ak: dokážete oceniť priam aristokratický jazdný charakter, aerodynamické výhody a silu kotúčových bŕzd.

Vzhľad bicykla je vec osobných preferencií, no ak sa vám Aria nepáči, pravdepodobne máte naozaj zvrátený vkus. Nohy vidlice sú jemne lukovito prehnuté do strán, aby zredukovali turbulencie okolo kolesa. Podobný trik sa objavil najprv na časovkárskom modeli Aquila.

Aerodynamický tvar má aj ich spoj s vyhladenou hlavovou rúrkou a koleso je prakticky zapustené do oválnej spodnej rámovej rúrky. Otvory na vnútorné vedenie kabeláže sú ukryté za hlavovou rúrkou a samotná hlavovka je veľmi krátka. Nebude preto problém dostať sa na bicykli do naozaj natiahnutej a nízkej jazdeckej pozície.

Sedlovku s aerodynamickým profilom kvapky drží na mieste zapustená podsedlová objímka. Hranaté sedlové vzpery pôsobia rovnako masívne ako tie reťazové. Ukončené sú 142 x 12 mm pevnou oskou s vybratiami, ktoré pri vkladaní vycentrujú koleso na ľahké zaistenie oskou. Brzdový strmeň je veľmi úhľadne ukrytý v zadnom trojuholníku.

V čase testovania žiaľ nebola dostupná úroveň výbavy s Ultegrou za 3 499 €. Do testu nám preto Bianchi poslal o level nižšiu výbavu na sade Shimano 105. Z funkčného hľadiska je medzi nimi len veľmi málo rozdielov, no samotná sada je o 300 g ťažšia a radiace páčky 105-ky majú pod dlaňami zvláštny výstupok, ktorý na Ultegre našťastie chýba.

Bianchi zvolil pri osádzaní chladiace kotúče RT81 IceTech z vyššej sady primontované na farebne doladené aerodynamické kolesá Fulcrum s 28 mm plášťami Vittoria. Rovnako ladí aj sedlo Selle San Marco, a kokpit vlastnej značky Bianchi je montovaný v špecifických rozmeroch na každú veľkosť.
Reach ani dĺžka predstavca nie sú pri pohľade do tabuliek nijako radikálne dlhé, no pri jazde sa jazdecká pozícia zdá pretekársky natiahnutá.

Už samotná dlhšia horná časť páčok vás potiahne o niečo viac dopredu. Pridajte položenejší 72,5-stupňový hlavový uhol a veľkoobjemové plášte a Bianchi Aria prechádza zákruty najmä vo vyššej rýchlosti s noblesou a eleganciou. Nevýhodou však nevyhnutne je, že na prudké zmeny smeru reaguje skôr malátne a tvrdohlavo.

Charakteristikou bicyklov s položeným hlavovým uhlom je aj tendencia preklápať predné koleso zo strany na stranu, ak naň prenesiete príliš veľké množstvo hmotnosti. A to pri natiahnutej jazdeckej pozícii nie je až taký problém.

Na špecifické ovládanie si však veľmi rýchlo zvyknete a celkovému charakteru bicykla veľmi svedčí. Pri energickom dupnutí do pedálov hore kopcom z neho vydolujete aj energickú odozvu, no jeho hlavným poslaním je vysokorýchlostné diaľkové jazdenie, v ktorom exceluje.

V tomto cenovo dostupnom ráme žiaľ nenájdete vibrácie pohlcujúcu technológiu Contervail z drahších modelov. Výraznejšie nerovnosti tak prejdú až do zadnej časti a zápästí s rovnako výraznou odozvou. Rámu a objemným plášťom sa však darí celkom dobre absorbovať menšie vibrácie.

V kombinácii s aerodynamickým profilovaním tak po rovinách a vlniacich sa kopcoch perfektne udržiava rýchlosť. Rúrky ani ráfiky pritom nie sú natoľko špecificky tvarované, aby ste sa museli obávať bočných vetrov. Bianchi Aria je teda veľmi dobrá voľba, ak často vyrážate na niekoľkohodinové výjazdy, na ktorých chcete pokryť čo najväčšiu plochu okolitých okresiek.

Zvážte tiež

 

Za trochu viac – Bianchi Aria Disc Ultegra 3 499 €

Priplaťte si niekoľko stoviek a máte rovnako rýchlo a bez námahy jazdiaci rám, no na vyššej sade v podobe najnovšej Ultegry.

 

Za trochu menej – Bianchi Aria 105 2 499 €

Verzia s ráfikovými brzdami vás vyjde o pekných pár stoviek menej. Ako bonus dostanete aj o niečo pohodlnejšie páčky na držanie.

 

Viac informácií na webe www.bianchi.sk.

 

Vaše komentáre

Špecifikácia

Rám
karbónový
Riadidlá
Reparto Corse
Predstavec
Reparto Corse
Brzdy
Shimano BR505 hydraulické, 160 mm Centerlock kotúče
Kľuky
Shimano 105 50/34, 11-28
Vidla
celokarbónová
Kolesá
Fulcrum Racing 618 Disc
Predný plášť
Vittoria Zaffiro Pro 28 mm
Zadný plášť
Vittoria Zaffiro Pro 28 mm
Sedlo
Selle San Marco Monza Startup
Váha kg
8,36 kg (55 cm)

Aktuality

16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu