Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!

Prvé preteky svetového pohára v zjazde vyhral v Lošinji Aaron Gwin

Najrýchlejší pretekár tréningov a víťaz kvalifikácie v chorvátskom Lošinji Brook MacDonald vo finálke nepríjemne spadol a jazdu nedokončil. Zo žien bola najrýchlejšia minuloročná víťazka svetového poháru Myriam Nicole.
Martin Sarvaš

Tohtoročný svetový pohár v zjazde sa začal pretekmi v chorvátskom Lošinji. Víťazmi v oboch elite kategóriach, v mužoch aj ženách, sa stali minuloroční celkoví víťazi sveťáku – Aaron Gwin a Myriam Nicole.

Tréningy a kvalifikácia ukázali najrýchlejšieho jazdca Brooka MacDonalda, ktorý bol teda najväčším favoritom. V príprave sa mu síce darilo, no vo finálovej jazde nepríjemne spadol a preteky nedokončil. Po páde sa však našťastie postavil a odkráčal po vlastných, takže dúfame, že ho na najbližších pretekoch (2. – 3. Jún; Fort William) uvidíme.

Nepríjemný pád Brooka MacDonalda

Gwin vyhral už 20. preteky svetového pohára

Americký zjazdár tímu YT Mob Aaron Gwin tak začal sezónu víťazne, aj keď vo finále sa rýchlo necítil: „Bola to podivná jazda. Necítil som sa úplne dobre. Je to jedna z tých tratí, na ktorých sa jednoducho nikdy necítim rýchlo, aj keď časy som mal dobré, takže musíte jazdiť na hranici časov a tiež si dávať pozor, aby vydržala technika.“

„Spravil som zopár chýb, ale našťastie nič, čo by ma stálo veľa času a v cieli som vlastne ani nevedel, ako som skončil. Chvíľu mi trvalo, kým som zistil, že som bol najrýchlejší.“

„Bol to šialený víkend, ale som rád že sa to už celé začalo, teším sa z nového bicyklu, ktorý funguje skvele a tiež, že nám to v tíme výborne šlape,“ dodal víťaz pretekov v Lošinji, pre ktorého bolo toto už 20. víťazstvo pretekov svetového pohára.

Netradičná trať

Trať v chorvátskom Lošinji nie je úplne tradičnou pretekárskou zjazdovou traťou svetových pohárov. Je krátka, kamenistá, sú v nej gapy a veľmi dôležité je nájsť správnu stopu. Končí sa šprintom po úzkej asfaltke medzi domami.

„Mám rád nové veci, takže som rád, že sme na novej trati. Je zaujímavá, aj keď trochu náročnejšia na zapamätanie. Je veľmi kamenistá, na výber je mnoho stôp, zopár nepríjemných úsekov a hlavne je krátka, takže keď chcete dobrý výsledok, treba ísť celý čas naplno,“ povedal Gwinner o trati v Chorvátsku.

Veľa pádov

Náročnosť trate sa ukázala aj mnohými pádmi, zraneniami či defektami. Okrem toho, že Brook MacDonald spadol vo finále, v kvalifikácii nedokončil jazdu Loic Bruni, Michael Hannah a ďalších štrnásť jazdcov.

Víťazka žien Myriam Nicole je po víkende v Chorvátsku unavená, no teší sa, že sezónu začala úspešne: „Bike mi fungoval skvele. Dlho sme ho testovali a upravovali tlmenie, aby fungovalo na tejto trati čo najlepšie. Bol to fakt náročný víkend.“

„Na takejto trati je ťažké trénovať a veľa jazdiť. Všade sú kamene, je to nebezpečné, veľa jazdcov sa zranilo a táto trať bola dosť krátka. Je to vlastne taký šprint, takže do toho musíte dať celý čas sto percent. Mne sa to našťastie podarilo, takže sa z toho naozaj teším!,“ povedala francúzska zjazdárka.

Záznam z pretekov
Muži Elite Ženy Elite
1. Aaron Gwin (USA)
1. Myriam Nicole (FRA)
2. Luca Shaw (USA)
2. Rachel Atherton (GBR)
3. Dean Lucas (AUS)
3. Tahnee Seagrave (GBR)
4. Sam Blenkinsop (NZL)
4. Marine Cabirou (FRA)
5. Dakota Norton (USA)
5. Cecile Ravanel (FRA)
Juniori Juniorky
1. Thibaut Daprela (FRA)
1. Valentina Holl (AUT)
2. Kade Edwards (GBR)
2. Nastasia Gimenez (FRA)
3. Kye A’Hern (AUS)
3. Milie JOhnset (NOR)
Celkové výsledky

Muži Elite:

Ženy Elite:

Juniori:

Juniorky:

Vaše komentáre

Aktuality

16:28 Peter Sagan sa z Brazílie vrátil naspäť do Európy (+galéria).

Peter Sagan bol so svojím tímom Specialized Factory Racing na úvodnom kole Svetového pohára v horskej cyklistike v brazílskej Mairiporã. Vzhľadom na svoju formu a predchádzajúce zdravotné problémy sa rozhodol v pretekoch neštartovať. Nenastúpi ani do druhého kola svetového pohára, ktoré sa uskutoční už tento víkend, taktiež v Brazílii.

10:37 Dusty Days v Kálnici s účasťou svetových jazdcov!

V kálnickom bikeparku to bude v najbližších dňoch žiť a to poriadne. Uskutoční sa totoiž freeride akcia s názvom Dusty Days, na ktorú sú pozvaní tí najlepší svetoví jazdci!

Včera 12:15 Video: Victor Koretzky sa po pretekoch v XCC pustil do tímového kolegu Vidaurre Kossmanna.

Pretekári tímu Specialized Factory Racing si mali po pretekoch v Short Tracku čo vysvetľovať. Úspešnejší z tejto dvojice Martin Vidaurre Kossmann skončil v sobotu na treťom mieste a Victor Koretzky obsadil 4. pozíciu, s ktorou očividne nebol spokojný.

Včera 11:06 Fotogaléria: Najlepšie zábery z úvodného kola Svetového pohára v XCO v brazílskej Mairiporã.

Úvodné kolo v Brazílii bolo ohromne napínavé a plné zvratov. Najrýchlejšími jazdcami sa napokon stali Švédka Jenny Rissveds a Američan Chritopher Blevins.

Včera 10:51 Jenny Rissveds a Chritopher Blevins ovládli v napínavých pretekoch prvé kolo svetového pohára XCO v brazílskej Mairiporã.

Svetový pohár v horskej cyklistike odštartoval svojou prvou zastávkou v brazílskej Mairiporã. Elitní jazdci zvádzali súboje do úplného konca pretekov a o víťazoch sa rozhodovalo až v poslednom kole.

Zavrieť reklamu