Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!

Horúce z výroby: CTM 2014

CTM je v súčasnosti snáď najprogresívnejšie rastúcou slovenskou značkou bicyklov, ktorá si svojich priaznivcov už dávno nezískava len dobrou cenou. V jej prospech hrá aj dobré meno, ktoré jej robia pretekári z tímu CTM Novatec, či kvalita bikov, ktorá stúpa každým rokom aj vďaka nedávnym personálnym zmenám v produktovom oddelení firmy. Toto sú tie najlepšie novinky na sezónu 2014.
Biker

Dirtking v najžiarivejšej farbe z celého lineup značky je entry-level pevňáčikom vhodným pre začiatočníkov na dirtoch či na streete, alebo na pumptrack. V sérii za príjemných 499€ je s oboma hydraulickými brzdami Avid DB1 na 160mm kotúčoch, 100mm vidlocou RST Dirt, posuvnými pätkami, singlespeedom, plastovou sedlovkou pre čo najnižšiu hmotnosť, a dlhou hadicou zadnej bzrdy kvôli barspinom, ktoré sa na ňom môžete začať učiť.




 

 

Dirtking Xpert je rovnako ako jeho lacnejší brat navrhnutý v spolupráci s našim veľmi šikovným freestylerom Vilkom Križanom a komponentovou stavbou sa viac podobá potrebám návštevníka trailsov či parku. Samotná zadná hydraulik a Avid Elixir, dirtjumpová vilidca Manitou Circus, a o niečo nižšia váha podtrhujú o niečo vyššiu cenu 699€.

 

V radoch pevňákov samozrejme nemôže chýbať ani nestarnúca klasika a a bike na ktorom začínali mnohí z tých najlepších mladých slovenských talentov Raptor. Tri úrovne výbavy v cenách od 479€ po 659€ postupne pridávajú na kvalite komponentov. Zatiaľ čo dva lacnejšie sa časom nezobídu bez nutných vylepšení v podobe napináku či silnejšej vidlice, najvyšší z nich Raprot 3.0 už má aj spomínaný napinák, aj pevnú vidlicu Manitou Circus Sport so 100mm zdvihom a oceľovými vnútornými nohami.



CTM Raptor 3.0

 


CTM Raptor 2.0

 

Scroll je 27,5-palcovou enduro novinkou v ponuke CTM, ktorá vypĺňa doteraz chýbajúce pole skutočného allmountain špeciálu, a ak ste boli na BikeFeste a dávali ste pozor, mohli ste jedného celého čierneho zahliadnuť behať dolu kálnickými traťami. 150mm bike je v ponuke v dvoch úrovniach výbavy, v oboch však dostanete teleskopickú sedlovku. Rozdiely vo výbave sú však znateľné, a zatiaľ čo v lacnejšej verzii bude nárazy požierať odpruženie od RockShox s tlmičom Monarch RL a vidlicou Sektor RL, u drahšieho Scroll Expert si vychutnáte fenomenálnu vidlicu RocksShox Pike s o 1cm vyšším 160mm zdvihom vpredu spolu s Kashima tlmičom Fox Float CTD vzadu. Ceny sú 1799€ za nižší a 2299€ za vyšší model.




 

Výbavou takmer totožným bikom s vyšším hliníkovým modelom Scroll je aj jeden z najdiskutovanejších bikov v slovenských internetoch poslednej doby – karbónové 150mm enduro Point s rovnako 27,5-palcovými kolesami. Aj tu nájdete brzdy Shimano Deore, hydraulickú teleskopku RockShox Reverb, či dvojpílu so spojkovým prehadzovačom SLX Shadow+ vzadu, a – toto je naozaj dôležité – plášťami Schwalbe Nobby Nic vo prívetivej zmesi, teda nie tej najlacnejšej Performance, ktorú na svoje biky osádza drvivá väčšina výrobcov. Peňaženku odľahčí o 2999€.




 

Zatiaľ čo tento rok ste si mohli v prípade zjazdových a freeridových modelov mohli vyberať spomedzi troch modelov, do budúcej sezóny vám CTM uľahčil výber na dva rôzne osadené modely. Freeridový Boxxer  má 180mm zdvihu vpredu aj vzadu a pripraví vás o 1499, resp. 1799€. Za prípaltok pár stoviek dostanete popri nastavení odskoku aj nastavenie kompresie na vidlici aj tlmiči, rovnako ako o niečo vyššiu sadu pohonu SRAM, či vyšší model bŕzd od Avidu – hoci v oboch prípadoch hydraulických kotúčoviek na 203 a 180mm kotúčoch.



 

Zjazdový Mons ponúka vzadu 210mm a vpredu rovných 200 vďaka vlidlici RockShox Boxxer (áno, volá sa presne ako freeridový model o kúsok vyššie, prípadne presne naopak). Aj tu máte na výber z dovch úrovní výbavy a aj tu bude príplatok sedemsto eur (stoja 2299 a 2999€) znamenať kvalitnejšie a nastaviteľnejšie odpruženie, vyššiu sadu pohonu Shimano Zee oproti zmesi entry-level sád SRAM X5 a X7, či ronvako kvalitnejšie brzdy Zee oproti Avid Elixir 3. V oboch prípadoch však dostanete pekne široké kvalitné rajdy Answer ProTaper, skvelé plášte Maxxis High Roller II, či tak ako u ostatných bikov sedlo WTB doladené do farieb bicykla.



 

Ak to však so zjazdom, prípadne pózovaním myslíte vážne, CTM pustil do obehu aj karbónovú verziu svojho zjazďáka Mons Pro, ktorú v minulej sezóne mal tú česť preháňať len talentovaný Martin Knapec. za 3599€ sa môžete tešiť na kompletnú sadu Shimano Saint (pohona j bzrdy), či upside-down vidlicu Manitou Dorado Expert, ktorú si aj Martin veľmi pochvaľuje. škoda je, že je dostupný len v jednej veľkosti, preto sadne len jazdcom s nižším resp. priemerným vzrastom. Zaujímavé je, že všetky freeridové aj DH modely sú osadené už v sériovej výbave pedálmi HT, čo rozhodne nebýva zvykom. Investícia ďalších pár desiatok eur do nejakých slušných stupačiek vám teda razom odpadá.



Dva karbónové topmodely v ponuke CTM – zjazdový Mons Pro dole a enduro Point hore

 

Na prvý pohľad len maličkými zmenami prešiel 140mm trailbike Rawer, ktorý v ponuke CTM figuruje už nejaký-ten rok. Bližší pohľad však prezradí, že aj on sa v sezóne 2014 gúľa po väčších 27,5-palcových kolesách, čo zvyšuje schopnosti 140mm zdvihu. Okrem toho dostal Rawer aj o niečo krajší a inak tvarovaný hliníkový rám s oboma vymeniteľnými pätkami. Drahší model Expert vás spolu s uzamykateľným tlmičom Rock Shox Monarch, rovnako uzamykateľnou vidlicou Rock Shox Sektor RL a zmiešanou sadou Deore a XT vyjde na 1699€, zatiaľ čo nižší Rawer s vidilicou Suntour Epicon, kompletnou sadou Deore , no rovnakým tlmičom Monarch RL o dve stovky menej.


 

Bikom, ktorý si však stále zachoval ako 26-palcové kolesá tak tri rôzne modely v ponuke je Rocker so 120 milimetrami zdvihu vpredu aj vzadu. Kúpite ho teda ako vo veľmi základnej výbave s opdružením Suntour a pohonom zloženým z tých najlacnejších sád Shimano tak v slušnej výbave pozostávajúcej z vidlice RockShox XC32, tlmiča Monarch RLs uzamykaním, či zmesi pohonu Shimano Deore a SLX. Rozdiel len dve stovky medzi najlacnejším a nadjdrahším (899, 999 a 1099€) rozhodne stojí za zváženie či sa predsalen neplesknúť po vrecku a nedopriať si kvalitku.


 

Tohtoročný model 29″ XC hardtailu Slayer sme mali v teste a páčil sa nám. Do budúcej sezóny by však mal byť s novým karbónovým rámom ešte lepší. 1799€ vám kúpi vidlicu RockShox Reba RL s 15mm pevnou oskou, pohon Shimano XT a Deore, či brzdy z rovnakej sady Shimano Deore. Páči sa nám aj výmena plášťov za rýchle a ľahké Maxxis Crossmark, vďaka ktorým by mal Slayer byť radosťou na maratónoch a XC pretekoch.

 

29″ hardtailov má však CTM v ponuke oveľa viac v líniách Slash a Rambler, v ktorých nájdete po tri rôzne ohádzané modely. Slash s hliníkovým rámom je podstatne lacnejší, hoci v prípade najvyššieho modelu 3.0 za 1099€ je výbava veľmi podobná karbónovému Slayeru. S postupne klesajúcou výbaovu a cenou sa dokážete dostať až na 419€ v prípade Ramblera 1.0.

 

CTM v roku 2014 nezabudne ani na slečny, ktoré okrem línie XC hardtailov a trekkingových či mestských bikov poteší aj novým dizajnom a novým, o niečo jemnejším a ženskejším logom na rámoch. Charisma je hardtailom určeným na ľahké cross country a zatiaľ čo dva lancjeiš modely za 299 a 369€ sú ladené skôr rekreačne, na najvyššej Charisme 3.0 za 499€ si užije aj športovejšie ladená žena.

 



CTM toho samozrejme má v ponuke ešte oveľa viac z radov turistických, či mestských a detských bikov, Ak vás zaujímajú, či si chcete detailne popozerať komponentovú stavbu všetkých bicyklov, kliknite si na celý katalóg na tomto linku.




Foto: Martin Matula

Aktuality

Včera 17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

22.04.2024 Janka Keseg Števková a Martina Krahulcová skončili v etapových pretekoch Epic Series 4 Islands na vynikajúcom 3. mieste (+video).

Preteky pozostávali z prológu a 4 etáp na štyrpoch rôznych chorvátskych ostrovoch. Slovenským pretekárkam v tíme 8capital sa prológ aj každú z etáp podarilo dokončiť na 3. mieste a celkovo z toho bolo taktiež tretie miesto.

22.04.2024 Haley Batten a Simon Andreassen vyhrali preteky svetového pohára XCO v brazílskej Araxá (+galéria).

Američanka Haley Batten zaznamenala perfektný víkend, keď sa jej po sobotných pretekov v Short Tracku (XCC) podarilo zvíťaziť aj v disciplíne Cross-Country Olympic (XCO) a víťazku prvého kola Jenny Rissveds zdolala po ich vzájomnom súboji plnom útokov v poslednom kole. Medzi mužmi bol najrýchlejším Simon Andreassen, ktorý využil mechanický problém Victora Koretzkyho, ktorého v záverečnom šprinte porazil.

21.04.2024 Tadej Pogačar vyhral Liège-Bastogne-Liège po 35 km sóle. Van der Poel vybojoval v šprinte tretie miesto.

Pogačar zaútočil v stúpaní Côte de La Redoute, na jeho zrýchlenie nedokázal nikto zareagovať a svoje sólo dotiahol úspešne až do cieľa. Druhý finišoval Romain Bardet, ktorý sa oddelil z vedúcej skupiny a 14 km pred cieľom a v šprinte o tretie miesto bol najrýchlejší Mathieu van der Poel.

Zavrieť reklamu