Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!

TEST: Canon EOS 7D Mark II + Canon EF 100-400 mm L IS II USM

Otestovali sme fotografické duo nového tela a objektívu od Canonu stvorené pre športovú fotografiu
Biker


Prvá 7D-čka sa na trh dostala v roku 2009 a okamžite si získala množstvo naslovovzatých fanúšikov. Foťák, ktorý dokázal urobiť osem snímok za sekundu a mal viacero v tejto triede dovtedy nevídaných vlastností, oslovil začínajúcich profesionálov aj športových fotografov. Po piatich rokoch si však zaslúžil úctyhodného nástupcu. Nový Canon EOS 7D Mark II má mnoho atribútov tých najlepších foťákov v ponuke Japoncov. Je tu napríklad magnéziové telo na vyššiu odolnosť a určeniu či vhodnosti na fotenie športu zodpovedá aj veľmi dobré utesnenie tela proti vlhkosti a nečistotám. Spoločnými znakmi s tými najlepšími je aj telo s ovládačmi takmer identickými s obľúbeným, mimochodom aj naším redakčným, Canonom 5D Mark III. V zadnej časti nájdete trojpalcový displej, ktorý síce nie je dotykový, no je dobre viditeľný aj pri silnom slnku, a na bokoch zase výstup na rýchle USB 3.0 či sloty na dostatočne rýchle CF a SD karty, ktoré sú pri v tejto triede bezkonkurenčnej rýchlosti snímania 10 fps absolútnou nevyhnutnosťou.


Konkurent tých najlepších

Práve rýchlosť snímania je vzhľadom na triedu foťáka absolútne fenomenálna. Dvojica procesorov DIGIC 6 dokáže v slede spracovať až 31 fotiek v RAW formáte, čo pri kontinuálnom snímaní určite oceníte. V znamení rýchlosti sa nesie aj autofokus a ostriaci senzor v novej 7D je vo väčšine parametrov tým najlepším, čo má Canon v súčasnosti v arzenále. Až 65 ostriacich bodov – všetkých rýchleho a presného krížového typu – je rozmiestnených po bezkonkurenčne veľkej časti hľadáčika, čo znamená, že dokážete vytvoriť pekné kompozície bez nutnosti následného orezu. V menu fotoaparátu sa okrem toho dá autofokus veľmi konkrétne nastaviť – napríklad zvlášť pre krátky aj dlhý koniec zoom objektívu, akým je napríklad aj nová 100-400 mm. Jediným výraznejším parametrom, kde 7D Mark II nevedel úplne plnohodnotne konkurovať redakčnému 5D Mark III, bola citlivosť snímača a použiteľný rozsah ISO. Šumu pri jeho vyšších hodnotách pri fotení v zhoršených svetelných podmienkach bolo o niečo viac – treba však myslieť na to, že nejde o fullframe. Pri porovnávaní s jeho predchodcom už vychádza Mark II z boja ako suverénny víťaz. Do magnéziového tela, ktoré by rušilo jeho signál, sa žiaľ neprebojoval WiFi modul. Kompenzáciou pre milovníkov elektronických hračiek je modul GPS spolu s kompasom, ktoré dokážu zaznamenať nielen to, kde záber vznikol, ale aj na ktorú svetovú stranu bol nasmerovaný objektív, čo sa hodí nielen pri prezeraní zachytených spomienok, ale aj pri mapovaní nových trailov či fotospotov.


Rýchly motor a skvelý autofokus zvládajú zmraziť aj rýchleho jazdca blížiaceho sa priamo k vám

Clona: 5,6 Uzávierka: 1/320 Ohnisková vzdialenosť: 158 mm ISO: 800


Desaťročné čakanie

Pred 14 rokmi prišiel na trh prvý objektív 100-400 mm od Canonu a viac ako dekádu trvalo, kým Canon prišiel s jeho druhou reinkarnáciou. Novinka je rýchlejšia, s lepšou svetelnosťou a naplno využije potenciál moderných zrkadloviek. Dlhý biely objektív s masívnym kovovým telom už na prvý pohľad neváži najmenej. Hmotnosť vyše 1600 gramov sa môže zdať vysoká, no v porovnaní s pevným 400 mm sklom je oveľa nižšia. Pevné, odolné a dobre utesnené sklo je až prekvapivo skladné a hoci je jeho hmotnosť v ruksaku pri jazde cítiť, fakt, že nahradí viacero skiel naraz, z neho robí naozaj ideálneho partnera pre športového fotografa. Oproti pevným sklám s nemeniteľnou ohniskovou vzdialenosťou je rozsah nového objektívu 100-400 mm výborným pomocníkom napríklad pri fotení pretekov, kde môžete sledovať prichádzajúceho jazdca už z diaľky, postupne meniť ohnisko, a tým získať z jedného prejazdu množstvo rozličných záberov.


Vďaka ostriacim bodom blízko bokov môžete vytvárať zaujímavé kompozície

Clona: 4,5 Uzávierka: 1/640 Ohnisková vzdialenosť: 114 mm ISO: 1000

Ticho a rýchlo

Čo na nás urobilo skutočný dojem, je nový a v ponuke Canonu v súčasnosti najlepší, štvorstopový stabilizátor, ktorý dokázal vykryť obrovské množstvo nežiaducich pohybov, ktorým sa pri fotení na také dlhé ohnisko jednoducho nevyhnete. Zatiaľ čo naše fotky sme fotili na ohniskovej vzdialenosti okolo 200 mm bez problémov z ruky, čím bližšie dlhému koncu sa priblížite, tým potrebnejší bude statív, hoci tí skúsení s pevným úchopom zvládnu udržať aj maximálny zoom. Na výber sú tri rôzne módy stabilizácie využiteľné napríklad pri panningu – aby objektív izoloval len tie pohyby, ktoré má, a nie plynulý pohyb zo strany na stranu. Veľmi tichý a najmä veľmi rýchly ostriaci motor USM dokáže v móde Servo AF bleskurýchle preostrovať a poradiť si tak aj s jazdcom blížiacim sa priamo k vám. Zaostrí okrem toho už na vzdialenosť pod jeden meter, a tak môžete so sklom urobiť aj zopár naozaj detailných fotiek. Menenie ohniskovej vzdialenosti má na starosti klasický otočný prstenec. Vynikajúcou funkciou je možnosť jeho „utiahnutia“ na lepšie zafixovanie zvoleného ohniska, ktoré zabráni tomu, aby sa objektív samovoľne pod vplyvom gravitácie vysúval.


Rýchly panning s fotografom schovaným hlboko v lese

Clona: 13 Uzávierka: 1/40 Ohnisková vzdialenosť: 135 mm ISO: 400


Názor testera
Kombo stvorené na šport

Canon EOS 7D Mark II + Canon EF 100-400 mm L IS II USM sa zdajú byť ako stvorení jeden pre druhého a to, že ich Canon vypustil do sveta naraz, možno ani nie je náhoda. Na jednom konci je tu mimoriadne rýchly foťák, na druhom rýchly objektív. Na jednom veľmi odolné a dobre utesnené telo, na druhom sklo s úplne rovnakými outdoor-friendly vlastnosťami. Kombinácia rýchleho a výnimočne presného ostrenia novej 7D-čky spolu s minimálne rovnako rýchlym motorom novej 100-400 mm a veľmi schopnou stabilizáciou je to pravé pre športového fotografa. Vďaka obrovskému rozsahu, ktorý sa v prípade senzora APS-C v 7D-čke ešte znásobuje na číslo 1,62 (na najdlhšom konci tak objektív ponúka až 648 mm ekvivalent ohniskovej vzdialenosti), sa vám podarí zachytiť naozaj unikátne zábery. Pritom neprídete o využiteľnosť skla na najkratšom konci, a tak vám v arzenále bude skutočne chýbať už len širokouhlý objektív.


Odporúčaná cena: 1 599 € (telo) 2 149 € (objektív)
Web: www.canon.sk

Text: Filip Stifler Nagy
Foto: Martin Matula


Aktuality

11:03 Fox chystá aero kombinézu pre zjazd. Čo sa píše o zjazdovom oblečení v pravidlách UCI?

V pravidlách UCI sa píše, že kombinézy v zjazde nie sú povolené, takže je otázne, či pretekárky a pretekári sponzorovaný Foxom budú môcť používať tieto kombinézy aj na pretekoch.

10:28 Kristen Faulkner vyhrala po záverečnom úniku 4. etapu Vuelta España Femenina.

Američanka zaútočila 5,8 km pred cieľom a svoje sólo dotiahla úspešne až do cieľa. V šprinte o druhé miesto bola najrýchlejšia Georgia Baker pred dvojicou Marianne Vos a Blanka Vas. Do vedenia celkovej klasifikácie sa posunula Marianne Vos.

09:09 Maxim Van Gils vyhral v šprinte klasiku Eschborn-Frankfurt.

Na druhom mieste skončil Alex Aranburu a tretí finišoval Riley Sheehan.

30.04.2024 Video: Prvé kolo Slovenského pohára XCO v Drozdove poznačili extrémne podmienky na trati.

Pretekári to vôbec nemali ľahké a počas víkendu sa museli vysporiadať s náročnými podmienkami na trati. Dážď, blato a zima skúšali pretekárov, ktorí to naozaj nemali ľahké. Z víťazstva v elitných kategóriách sa tešili poľskí pretekári Filip Helta a Gabriela Wojtyla. Zo slovenských jazdcov skončili najlepšie Matej Ulík na druhom mieste a Tereza Kurnická, ktorá obsadila 7. priečku.

30.04.2024 Tadej Pogačar ide na Giro d’Italia v silnej zostave s jasným cieľom vyhrať ružový dres.

Tím UAE Emirates zverejnil zostavu ôsmich jazdcov pre Giro: Tadej Pogačar, Mikkel Bjerg, Felix Grossschartner, Vegard Stake Laengen, Rafal Majka, Juan Sebastián Molano, Domen Novak a Rui Oliveira.

Zavrieť reklamu