Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!

Lance Armstrong komentuje Tour. Nepýtajte sa ma na doping a Frooma, hovorí

Lance Armstrong je určite najznámejšie meno svetovej cyklistiky. Samozrejme, preslávil sa predovšetkým gigantickou dopingovou aférou, ktorá už asi navždy poznačila tento šport.
Biker
Lance Armstrong komentuje Tour. Nepýtajte sa ma na doping a Frooma, hovorí

Práve kvôli mnohým dopingovým škandálom z minulosti visia nad súčasnými hviezdami cyklistiky pri každom výraznejšom úspechu mračná podozrenia a pochybností. S dopingovými obvineniami bojuje Astana, na ktorú nevrhá dobré meno spojenie s Alexandrom Vinokurovom, no a pod drobnohľadom je aj tím Sky, keďže patrí medzi najúspešnejšie zoskupenia za posledné roky.

Už pred včerajším skvelým dvojitým víťazstvom v 10. etape, ktorú vyhral Chris Froome a na druhom mieste skončil jeho tímový kolega Richie Porte, riešilo vedenie tímu Sky kauzu s odcudzením tréningových dát Frooma po útoku hackera na jeden z ich počítačov.

Froome padol do oka skeptikom už po tom, ako vyhral Tour de France v roku 2013 po niekoľkých famóznych výkonoch ťažkých horských etapách. Áno, často sa jeho rýchlosť v kopci prirovnávala k Lancovi Armstrongovi, ktorý prišiel o všetkých sedem titulov z TdF kvôli odhaleniu veľkého dopingového sprisahania.

Iróniou osudu preto je, že po včerajšej etape to bol práve Lance Armstrong, ktorý na Twitteri spomínal mená Chrisa Frooma a Richie Porteho zo Sky v súvislosti s dopingom.

„Froome/Porte/Sky sú skutočne veľmi silní. Príliš silní na to, aby boli čistí? Nepýtajte sa ma, nemám žiadne dôkazy,“ napísal Armstrong na Twitteri v utorok po finiši 10. etapy.

Prvá reakcia na seba nenechala dlho čakať a okamžite sa objavil komentár: „Lance Armstrong, ty si zničil reputáciu týchto veľkých pretekov a teraz sa snažíš škodiť ďalej obviňovaním ostatných? Prosím, prestaň.“ Armstrong na to okamžite reagoval: „Neobviňujem nikoho. Vlastne, presne naopak. Vôbec nemám záujem sa k týmto veciam vyjadrovať, či už som dôveryhodný alebo nie.“

Či už chcel Lance niekoho obviňovať alebo nie, o jeho nekalých praktikách a rafinovanom psychickom nátlaku sa verejnosť aj z knihy jeho bývalého tímového kolegu Tylera Hamiltona dozvedela viac ako dosť. Zarážajúce však je, že aj po tom všetkom nemá problém s k tomu verejne vyjadrovať.

Armstrong ďalej na Twitteri hovoril aj o tom, že „prvá horská etapa, či etapa po voľnom dni, sú vždy nepredvídateľné. No a v kombinácii oboch prípadov je to desaťkrát viac nepredvídateľné.“ Zároveň predbežne odpísal aj šance Vincenza Nibaliho na celkové víťazstvo: „Nibaliho Tour vyzerá byť stratená.“

Štyridsaťtriročný rodák z Texasu však zároveň upozorňuje, že preteky sú ešte veľmi dlhé a súčasná dominancia tímu Sky nemusí vydržať do konca.

Nuž ako odborníka na cyklistiku ho určite musíme považovať, no a bez akejkoľvek nadsázky je určite aj odborníkom na otázky dopingu…

Aktuality

30.04.2024 Video: Prvé kolo Slovenského pohára XCO v Drozdove poznačili extrémne podmienky na trati.

Pretekári to vôbec nemali ľahké a počas víkendu sa museli vysporiadať s náročnými podmienkami na trati. Dážď, blato a zima skúšali pretekárov, ktorí to naozaj nemali ľahké. Z víťazstva v elitných kategóriách sa tešili poľskí pretekári Filip Helta a Gabriela Wojtyla. Zo slovenských jazdcov skončili najlepšie Matej Ulík na druhom mieste a Tereza Kurnická, ktorá obsadila 7. priečku.

30.04.2024 Tadej Pogačar ide na Giro d’Italia v silnej zostave s jasným cieľom vyhrať ružový dres.

Tím UAE Emirates zverejnil zostavu ôsmich jazdcov pre Giro: Tadej Pogačar, Mikkel Bjerg, Felix Grossschartner, Vegard Stake Laengen, Rafal Majka, Juan Sebastián Molano, Domen Novak a Rui Oliveira.

30.04.2024 Quintanu nazvali „malou zasranou krysou“. Kolumbijčan reaguje na vyjadrenia Gerainta Thomasa a Luka Rowea.

Thomasa a Rowe vyjadrili v podcaste Watts Occurring názor, že Nairo Quintana „by nemal pretekať“. Dôvodom kritiky je jeho pozitívny test na zakázanú látku tramadol na Tour de France 2022.

29.04.2024 Alison Jackson vyhrala v šprinte druhú etapu Vuelta España Femenina, záver poznačili hromadné pády.

Na druhom mieste skončila Blanka Vas (SD Worx – Protime), ktorá sa tiež dostala do vedenia celkovej klasifikácie a tretia finišovala Karlijn Swinkels (UAE ADQ).

29.04.2024 Značka Nike sa stala osobným sponzorom cyklistky Demi Vollering.

„Uvedomujem si svoju úlohu v ženskej cyklistike a ženských športoch všeobecne,“ hovorí o novom partnerstve víťazka Tour de France Femmes.

Zavrieť reklamu