Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!

Tinkoff-Saxo žiada odškodnenie za Saganov pád: Fakty sú jasné

Biker
Tinkoff-Saxo žiada odškodnenie za Saganov pád: Fakty sú jasné

Tinkoff Sport A/S, riadiaca spoločnosť profesionálneho cyklistického tímu Tinkoff Saxo, zaslala v utorok otvorený list organizátorom pretekov Vuelta a Espaňa a Medzinárodnej cyklistickej únii (UCI) ohľadom incidentu Petra Sagana zo sobotňajšej ôsmej etapy posledného podujatia Grand Tour v sezóne.

Osem kilometrov pred cieľom predmetnej etapy neutrálna sprievodná motorka vo vysokej rýchlosti narazila do zadného kolesa slovenského jazdca a spôsobila jeho pád, zranenia a následné odstúpenie z pretekov.

„Fakty sú jasné a mimo diskusie – vodič motocykla sa nedbalo a nevhodne snažil predbiehať v redukovanom pelotóne vo veľkej rýchlosti, aby dohnal vedúcich troch jazdcov,“ uvádza sa v otvorenom liste tímu.

„Pád mohol mať oveľa väčšie následky pre cyklistu, ktorý bol voči správaniu motorkára bezmocný. Tím Tinkoff-Saxo a Peter Sagan, jeden z najlepších cyklistov v pelotóne, od ktorého vo veľkej miere závisel úspech tímu, utrpeli pri nehode priame aj nepriame škody,“ píše sa ďalej.

„Je rozumné požadovať adekvátne odškodnenie od zodpovedných ľudí za tento incident.“

Ruský tím požaduje od organizátorov Vuelty verejné ospravedlnenie za incident a prijatie opatrení, aby v budúcnosti nenastali podobné situácie.

„Tinkoff-Saxo ako kompenzácie za spôsobené škody navrhuje, aby organizátori venovali finančný príspevok na charitu v mene Tinkoff Sport A/S v dohode s Petrom Saganom vo výške odmeny za víťazstvo v bodovacej súťaži,“ uvádza sa ďalej v liste.

„Tinkoff-Saxo žiada od UCI, aby stiahlo pokutu pre slovenského jazdca za ‚konanie poškodzujúce imidž cyklistiky‘. Tím akceptuje pokutu za Saganovu reakciu tesne po páde, ale je absolútne neprípustné trestať ho za poškodzovanie imidžu cyklistiky za takýchto podmienok.“

„Tinkoff Saxo tiež požaduje od UCI v diskusii so zástupcami ostatných tímov prehodnotenie pravidiel, ktoré sa týkajú motoriek jazdiacich v pelotóne. Zmeny musia nastať najneskôr do začiatku budúcej sezóny,“ dodáva spoločnosť.

Tinkoff Sport A/S očakáva vyjadrenie k žiadostiam do nedele 13. septembra, teda do posledného dňa Vuelty.

Aktuality

18:03 Demi Vollering bola najsilnejšia v dojazde do kopca a vyhrala 5. etapu Vuelta España Femenina.

Etapa sa končila 3,2 km dlhým stúpaním Alto del Fuerte Rapitán s priemerným sklonom 8,1 %. Vollering zaútočila necelý kilometer pred koncom a do cieľa prišla sama pred Yarou Kastelijn a Elisou Longo Borghini.

12:04 Peter Sagan na Giro d’Italia: Jeden z najlepších výkonov v kariére a honba za cyklámenovým dresom.

„Keď sa to konečne upokojilo, začal som hrať mŕtveho chrobáka. Cítil som, že sa mi ide dobre a chcel som sa trochu pohrať s ich hlavami, aby si mysleli, že nevládzem,“ opisuje Peter Sagan desiatu etapu na Gire v roku 2020, ktorú vyhral po 133 km v úniku a 12-kilometrovom sóle.

11:03 Fox chystá aero kombinézu pre zjazd. Čo sa píše o zjazdovom oblečení v pravidlách UCI?

V pravidlách UCI sa píše, že kombinézy v zjazde nie sú povolené, takže je otázne, či pretekárky a pretekári sponzorovaný Foxom budú môcť používať tieto kombinézy aj na pretekoch.

10:28 Kristen Faulkner vyhrala po záverečnom úniku 4. etapu Vuelta España Femenina.

Američanka zaútočila 5,8 km pred cieľom a svoje sólo dotiahla úspešne až do cieľa. V šprinte o druhé miesto bola najrýchlejšia Georgia Baker pred dvojicou Marianne Vos a Blanka Vas. Do vedenia celkovej klasifikácie sa posunula Marianne Vos.

09:09 Maxim Van Gils vyhral v šprinte klasiku Eschborn-Frankfurt.

Na druhom mieste skončil Alex Aranburu a tretí finišoval Riley Sheehan.

Zavrieť reklamu