Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Tadej Pogačar vyhral etapu na Gire bez cyklopočítača: Musíte len viac počúvať svoje telo

25-ročný Slovinec dostal defekt a spadol v úvode rozhodujúceho stúpania. Napriek tomu dokázal zvíťaziť a oblečie sa do ružového dresu lídra Giro d’Italia.
Martin Sarvaš
Tadej Pogačar vyhral etapu na Gire bez cyklopočítača: Musíte len viac počúvať svoje telo

Tadej Pogačar (UAE Emirates) si pripísal svoje prvé víťazstvo na Giro d’Italia v druhej etape, ktorá sa končila na vrchole stúpania Santuario di Oropa a oblečie sa do ružového dresu celkového lídra Gira.

Pogačar zaútočil 4,5 km pred cieľom a na jeho zrýchlenie nedokázal zareagovať nikto z favoritov v hlavnej skupine. Slovinec prišiel do cieľa s 27-sekundovým náskokom pred druhým Danielom Martinezom (Bora-Hansgrohe) a tretím Geraintom Thomasom (Ineos Grenadiers).

25-ročný Slovinec dokázal zvíťaziť aj napriek defektu a pádu, ktoré utrpel na úpätí stúpania Santuario di Oropa a musel dobiehať polminútovú stratu na pelotón.

„Vedel som, že ak pôjdem do zákruty, tak spadnem“

„Chcel som dnes vyhrať a otestovať si trochu nohy. Vyhrať etapu a získať ružový dres bolo mojim snom. Teraz si môžem v najbližších dňoch trochu oddýchnuť s tímom a môžeme zostať v bezpečí v šprintoch,“ povedal Pogačar v ružovom drese po druhej etape.

„Bol som celkom pokojný, aj keď som dostal defekt a myslím, že som aj zlomil koleso. Bol tam aj trochu zmätok. Chcel som zastaviť pred zákrutou, nie po zákrute. Tím mi do vysielačky povedal ‚po zákrute, po zákrute‘, ale vedel som, že ak pôjdem do zákruty, tak spadnem. Nemal som ich počúvať, pretože som naozaj spadol, ale našťastie to nebolo nič vážne,“ opísal Pogačar.

Defekt a pád Tadeja Pogačara:

„Ak aj idete bez dát z merača výkonu, nie je to koniec sveta“

Po páde museli dať Pogačarovi druhý bicykel, ale nestihol si naň prehodiť cyklopočítač, takže do rozhodujúceho stúpania išiel inštinktívne a bez dát o výkone.

„Keď som zaútočil, asi som išiel príliš do červených čísel a musel som trochu zvoľniť tempo, ale v závere som vedel, že si musím už len udržať tempo a prídem do cieľa s dobrým náskokom.“

„Chcel by som všetkým odkázať, že ak aj idete bez dát z merača výkonu, nie je to koniec sveta a len musíte trochu viac počúvať svoje telo.“

„Tím bol dnes naozaj dobrý. Po páde ma dotiahli dopredu a potom sme nasadili tempo, ktoré nám sedelo a bolo to perfektné.“

„Stúpanie síce dobre nepoznám a myslím si, že aj všetci ostatní boli na tomto stúpaní prvýkrát. Je ťažké odhadnuť, kde ísť určité tempo, ale myslím si, že sme dnes odviedli naozaj dobrú prácu. S Rafom Majkom to bolo v strmej časti dobré a potom som mohol útočiť,“ dodal Pogačar.

Rozhodujúci útok Tadeja Pogačara:

Aktuality

Včera 18:03 Sam Bennett dosiahol etapový hetrik na pretekoch Štyri dni Dunkerque.

Bennett si pripísal v piatej etape už tretie etapové víťazstvo na francúzskych pretekoch Štyri dni Dunkerque a aj naďalej je lídrom celkovej klasifikácie. Druhý skončil Paul Penhoët a tretí finišoval Jenno Berckmoes.

Včera 17:48 Filippo Ganna konečne porazil Pogačara a vyhral časovku na Giro d’Italia s priemernou rýchlosťou 53,4 km/h.

Tadej Pogačar mal druhý najlepší čas a na treťom mieste skončil Gannov tímový kolega z Ineosu Thymen Arensman. V celkovej klasifikácii sa Geraint Thomas posunul na druhé miesto pred Daniela Martineza.

17.05.2024 Simona Kuchyňková po skvelom výkone vyhrala preteky Svetového pohára v endure v Poľsku.

Len pred pár dňami sa Kuchyňková tešila z tretieho miesta v úvodnom kole Svetového pohára v endure vo Finale Ligure, no v Poľsku svoje súperky porazila a v kategórii do 21 rokov bola najrýchlejšia.

17.05.2024 22-ročný Belgičan takmer prišiel o výhru kvôli predčasnej oslave na pretekoch Štyri dni Dunkerque.

Fotofiniš štvrtej etapy nakoniec ukázal, že Warre Vangheluwe bol na cieľovej čiare o pár milimetrov skôr ako víťaz predošlých dvoch etáp a priebežný líder celkovej klasifikácie Sam Bennett. Mladý Belgičan dosiahol svoje prvé profesionálne víťazstvo.

17.05.2024 Jonathan Milan vyrovnal Pogačarov hetrik a v šprinte vyhral tretiu etapu na Giro d’Italia.

Taliansky šprintér je suverénne najlepším šprintérom na Gire a v trinástej etape zvíťazil pred Stanislawom Aniolkowskim a Philom Bauhausom.

Zavrieť reklamu