Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Tadej Pogačar suverénne vyhral druhú etapu Giro d’Italia aj napriek defektu a pádu pred rozhodujúcim stúpaním

Na druhom mieste skončil Daniel Martinez a tretí finišoval Geraint Thomas. Pogačar sa po premiérovom víťazstve na Gire oblečie do ružového dresu.
Martin Sarvaš
Tadej Pogačar suverénne vyhral druhú etapu Giro d’Italia aj napriek defektu a pádu pred rozhodujúcim stúpaním

2. etapa Giro d’Italia 2024

Tadej Pogačar (UAE Emirates) si pripísal svoje prvé víťazstvo na Giro d’Italia v druhej etape, ktorá sa končila na vrchole stúpania Santuario di Oropa a oblečie sa do ružového dresu celkového lídra Gira.

25-ročný Slovinec dokázal zvíťaziť aj napriek defektu a pádu, ktoré utrpel na úpätí stúpania Santuario di Oropa a musel dobiehať polminútovú stratu na pelotón.

Pogačar zaútočil 4,5 km pred cieľom a na jeho zrýchlenie nedokázal zareagovať nikto z favoritov v hlavnej skupine. Slovinec prišiel do cieľa s 27-sekundovým náskokom pred druhým Danielom Martinezom (Bora-Hansgrohe) a tretím Geraintom Thomasom (Ineos Grenadiers).

Výborný výkon predviedol český pretekár Jan Hirt (Soudal Quick-Step), ktorý uzavrel najlepšiu desiatku druhej etapy a za Pogačarom zaostal o 37 sekúnd.

Tadej Pogačar získal na vrchole aj bonusové sekundy a dostal sa na prvé miesto celkovej klasifikácie, ktorú vedie o 45 sekúnd pred druhým Thomasom a tretím Martinezom.

Rozhodujúci útok Tadeja Pogačara:

Priebeh 2. etapy Giro d’Italia 2024

Do úniku sa v úvode 2. etapy Giro d’Italia 2024 dostala pätica talianskych pretekárov Christian Scaroni (Astana Qazaqstan), Andrea Piccolo (EF Education – EasyPost), Davide Bais (Polti Kometa), Filippo Fiorelli (VF Group – Bardiani CSF – Faizanè) a Martin Marcellusi (VF Group – Bardiani CSF – Faizanè).

Pelotón ťahali prevažne jazdci tímov Ineos a UAE, pričom vedúcej skupine nechali náskok, ktorý sa pohyboval medzi 3-4 minútami.

Náskok úniku klesol pod dve minúty 55 km pred cieľom pri výstupe na Crocemosso, na ktorého vrchole získal na šprintérskej prémii plný počet bodov Filippo Fiorelli a v zjazde z vedúcej skupiny ušiel Andrea Piccolo.

V nasledujúcom stúpaní Oasi Zegna zvýšil Piccolo svoj náskok na pelotón na necelé tri minúty, zatiaľ čo prenasledovatelia za ním zaostávali o minútu.

V zjazde sa presunul na čelo pelotónu Filippo Ganna spolu s ďalšími tímovými kolegami z Ineos Grenadiers, ale Andrea Piccolo predvádzal na čele skvelý výkon a udržal si viac ako dvojminútový odstup aj v krátkom stúpaní Nelva, po ktorom zostávalo do cieľa 23 km.

Po zjazde z Nelvy nasledovalo rozhodujúce stúpanie Santuario di Oropa (11,8 km / 6,1 %), do ktorého vošiel ako prvý Piccolo, zatiaľ čo pelotón stiahol jeho náskok na 1:30 min.

Keď pelotón začínal stúpanie Santuario di Oropa, Tadej Pogačar dostal defekt na prednom kolese a pri prejazde zákrutou skončil na zemi, našťastie bez zranení.

Defekt a pád Tadeja Pogačara:

Kým Pogačar nasadol na druhý bicykel, zaostával za pelotónom o pol minúty, ale s pomocou dvoch tímových kolegov UAE sa dostal počas jedného kilometra naspäť do hlavej skupiny.

Jazdci UAE určovali tempo pelotónu a 6,5 km pred cieľom dobehli posledného jazdca v úniku Andrea Piccolu. O dva kilometre neskôr zaútočil Tadej Pogačar, ktorého tempo nedokázal udržať nikto z hlavnej skupiny, a po suverénne najlepšom výkone si pripísal svoju prvú výhru na Giro d’Italia a oblečie sa tiež do ružového dresu celkového lídra pretekov.

Záver etapy:

Výsledky 2. etapy Giro d’Italia 2024

Aktuality

Včera 17:29 Nezastaviteľný Tadej Pogačar vyhral po 36 km sóle už šiestu etapu na Giro d’Italia.

Aj keď už mal Pogačar isté víťazstvo ružového dresu, svoju dominanciu na Gire potvrdil výhrou poslednej horskej etapy na talianskej Grand Tour. Na druhom mieste skončil Valentin Paret-Peintre a tretí finišoval Daniel Martínez.

24.05.2024 Andrea Vendrame vyhral z úniku a po 28-kilometrovom sóle 19. etapu Giro d’Italia.

Na druhom mieste skončil Pelayo Sanchez a tretí finišoval Georg Steinhauser. Pred poslednou horskou etapou tohtoročného Gira sa situácia v celkovej klasifikácii nezmenila a Tadej Pogačar vedie s viac ako 7-minútovým náskokom pred Danielom Martínezom a Geraintom Thomasom.

24.05.2024 Biker magazín a Slowatch sa spojili a vytvorili unikátnu kolekciu oblečenia.

Nové oblečenie si môžete kúpiť v bratislavskom obchode Slowatch a bude dostupné aj na bicyklovom festivale Birell BikeFest v Kálnici.

24.05.2024 Thibau Nys vyhral úvodnú etapu Okolo Nórska po skvelom výkone Čecha Mathiasa Vaceka.

V kopcovitej etape s cieľom na vrchole 3,9 km stúpania Voss Resort bol najrýchlejší len 21-ročný Nys, za ktorým skončili na druhom a treťom mieste Ådne Holter a Axel Laurance. Na nórskom etapáku odštartoval aj Wout van Aert, ktorý sa stále zotavuje z početných zranení, ktoré utrpel pri páde v marci.

24.05.2024 Vyhlásenie súťaže: Kto vyhral tretry Trek RSL Knit Road?

Ďakujeme všetkým účastníkom, ktorí sa do ankety zapojili.

Zavrieť reklamu