Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Denis Kohút vyhral prvé kolo Európskeho pohára v zjazde v Lošinji, v top 5 skončili až traja slovenskí pretekári (+galéria)

Slovenská zjazdová reprezentácia má za sebou mimoriadne úspešný víkend. Slovenskí reprezentanti excelovali prvom kole európskeho pohára v zjazde a okrem Denisovho víťazstva skončil na 4. mieste Rasťo Baránek, top 5 uzatvoril víťaz kvalifikácie Adam Rojček.
Matúš Bušík
Denis Kohút vyhral prvé kolo Európskeho pohára v zjazde v Lošinji, v top 5 skončili až traja slovenskí pretekári (+galéria)

iXS Európsky pohár v zjazde, Losinj 2024. Foto: Sebastian Gruber

iXS Európsky pohár v zjazde oficiálne odštartoval sezónu prvým podujatím na chorvátskom ostrove Lošinj. Zišlo sa tu takmer 200 pretekárov z 22 krajín, čo je solídna účasť. Úvodné preteky seriálu každoročne indikujú, kto sa bude počas sezóny biť o popredné miesta a tieto naznačili, že slovenský fanúšik sa má na čo tešiť.

Počasie na začiatok sezóny nemohlo vyjsť lepšie a pôsobivá scenéria s výhľadom na modré more dotvárala dovolenkový pocit.

iXS Európsky pohár v zjazde, Losinj 2024. Foto: Sebastian Gruber iXS Európsky pohár v zjazde, Losinj 2024. Foto: Sebastian Gruber

Nenechajte sa však zmiasť typickou uvoľnenou atmosférou, ktorá je typická pre preteky európskeho pohára. Bývalá trať Svetového pohára má všetko. Aj keď si organizátori trate dali pred pretekmi veľa práce a na mnohých miestach ubrali z ostrosti, skalnatý povrch a miestami úzke línie boli stále veľmi náročné.

Kvalifikáciu v mužskej elite vyhral Adam Rojček (SVK – Osmos Gravity Team) s časom 1:56,711 min. Na druhom mieste skončil v kvalifikácii Rasťo Baránek (Kellys Factory Team) a slovenskú účasť v top 5 uzavrel Denis Kohút, ktorý je Adamovým tímovým kolegom.

Slovensko tak malo na najvyšších priečkach kompletné zastúpenie, čo svedčí o kvalitách našich zjazdárov.

Počas nedeľného finále panovali na trati optimálne podmienky. Trať je síce kratšia, ale nesmierne náročná, čo pocítili aj samotní pretekári a niektorí sa vo finále nevyhli mechanickým problémom.

iXS Európsky pohár v zjazde, Losinj 2024. Foto: Sebastian Gruber

Po úspešnej kvalifikácii slovenských jazdcov, bolo zaujímavé sledovať, ako sa im bude dariť vo finále. Najrýchlejší čas v mužskej elite sa napokon podarilo zajazdiť Denisovi Kohútovi, ktorý vylepšil svoj kvalifikačný čas o viac než 3,5 sekundy. Vo finále zajazdil čas 1:53,929 a stal sa víťazom pretekov!

Denis po pretekoch na svojom Instagrame napísal: „Ou yes! Európsky pohár Lošijn – prvé preteky sezóny a prvá výhra v Európskom pohári. Po zimnej príprave sme sa konečne dočkali a nemohlo to začať lepšie. Som veľmi šťastný, že sa mi podarilo dať celkom dobrú jazdu a vyhrať. Je to úspešný víkend pre celú Slovenskú reprezentáciu, Rasťo Baránek a Adam Rojček, ideme ďalej!“

Na druhom mieste skončil so stratou necelej jednej desatiny Nemec Simon Maurer a tretí bol Kuka Berginc zo Slovinska.

Top 5 uzatvárajú slovenskí jazdci, konkrétne Rasťo Baránek na 4. mieste, stratil na Denisa 1,306 sekundy a piaty Adam Rojček 1,320 sekundy.

Zaujímavosťou je, že najrýchlejší čas kvalifikácie, ale aj finálového dňa zajazdil mladý slovinský pretekár Ažbe Kalinsek – 1:52,588 minúty.

V ženskej kategórii preteky vyhrala Američanka Abigal Hogie s časom 2:18,628 min.

Slovenským reprezentantom gratulujeme k výborným výsledkom a cez víkend sa uskutoční aj úvodné kolo slovenského pohára v zjazde v bikeparku Košútka, kde zrejme opäť uvidíme tesný súboj našich troch elitných zjazdárov.

Výsledky elitnej mužskej kategórie:

 

Aktuality

18:19 Milan Fretin vyhral v šprinte úvodnú etapu pretekov Štyri dni Dunkerque.

Na druhom mieste skončil len 21-ročný Paul Hennequin, ktorý zaútočil z vedúcej skupiny kilometer pred cieľom, ale Fretin ho predbehol tesne pred cieľovou čiarou a tretí finišoval Sam Bennett.

18:03 Van Rysel má prvé víťazstvo na Grand Tour. Valentin Paret-Peintre vyhral z úniku desiatu etapu Giro d’Italia.

23-ročný francúzsky jazdec dosiahol svoje prvé profesionálne víťazstvo a pre tím Decathlon AG2R La Mondiale to znamená už 15. výhru v sezóne 2024.

15:53 Video: Tímové auto zrazilo vedúcu pretekárku počas cyklistických majstrovstiev Francúzska.

Auto tímu Auvergne-Rhône-Alpes zrazilo Amandine Muller a následne skončila na zemi aj Célia Gery. So šťastím sa ani jedna pretekárka vážnejšie nezranila a práve Gery sa neskôr stala víťazkou francúzskeho šampionátu do 19 rokov a Muller skončila na druhom mieste.

12:28 Ako Simča Kuchyňková vybojovala tretie miesto na Svetovom pohári v endure vo Finale Ligure.

„Bol to môj najnáročnejší deň na bicykli a bolo neskutočné teplo. Išla som po celý čas naplno a do toho ma ešte poštípala aj včela,“ opisuje Simča Kuchyňková prvé preteky sezóny 2024.

11:35 Z Giro d’Italia odstúpili už traja jazdci tímu Visma – Lease a Bike.

Po prvom dni oddychu odstúpil z pretekov jeden z najlepších šprintérov a víťaz deviatej etapy Olav Kooij, takže tímu Visma – Lease a Bike zostalo na Gire už len päť jazdcov. Celkovo odstúpilo v priebehu deviatich etáp 15 pretekárov.

Zavrieť reklamu