Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.
Matúš Bušík
Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín

Foto: Okolo Slovenska

Organizátori podujatia Okolo Slovenska si pre pretekárov a samozrejme fanúšikov pripravili úplne novú trať. Tá bude tentokrát viesť naprieč Slovenskom z Podunajskej nížiny na juhozápade Slovenska až do Vysokých Tatier.

Nový je aj termín podujatia, ktoré sa uskutoční v posledné júnové dni a teda od 26. do 30. júna 2024. Zmena termínu je úzko spojená s konaním olympijských hier, ktoré posunuli kalendár mnohých podujatí vrátane majstrovstiev sveta a Európy.

Okolo Slovenska bude počas dvoch dní kolidovať s najprestížnejšími pretekmi na svete Tour de France, čo organizátori vnímajú ako príležitosť dosiahnuť vyšší záujem o preteky doma, ale aj v zahraničí.

Trať pretekov bude rozdelená do piatich pretekárskych dní a jej celková dĺžka je 710,5 km. Bude sa na nej nachádzať 19 horských a 8 rýchlostných prémií.

Špecifikom 68. ročníka pretekov bude zaradenie tímovej časovky, ktorá sa odjazdí v úvodný deň pretekov a v programe sa objaví len po piaty krát v ich histórii.

Úvodné etapy pretekov budú mať klasikársky charakter a na záver čakajú jazdcov dve náročné horské etapy so slušnou porciou nastúpaných metrov.

Preteky sa budú vysielať aj prostredníctvo televíznej stanice Eurosport.

Aké tímy uvidíme na pretekoch Okolo Slovenska?

Foto: Okolo Slovenska

Organizátori podujatia si od účasti WT tímov sľubujú aj príchod veľkých mien cyklistiky. Zostavy tímov však budú čiastočne obmedzené, nakoľko termín koliduje s Tour de France.

Svoju účasť z kategórie WT tímov potvrdila trojica v zložení – Soudal Quick Step,  Cofidis a Jayco AIUla.

Tento počet dopĺňa sedmička profesionálnych kontinentálnych tímov – Lotto Dstny, Caja Rural-Seguros, Polti Kometa, Corratec, Novo Nordisk, Bingoal WB a Q36,5.

Štartovku uzavrie desiatka kontinentálnych celkov, vrátane dvoch slovenských. Okrem Dukly Banská Bystrica a Pierre Baguette Cycling sa predstaví development tím Arkéa – B&B Hôtels Continentale, dvojica českých celkov Elkov Kasper a ATT Investments, v ktorých zostavách figurujú i slovenské mená, slovinská Adria Mobil, VolkerWessels, Hrinkow Adwarics, Biesse Carrera a Ara Skip Capital.

Popri dvadsiatke tímov sa pretekov zúčastní aj reprezentácia Mexika.

Trať pretekov a jednotlivé etapy

Trať pretekov bude pozostávať z úvodnej tímovej časovky a nasledujúcich štyroch etáp:

1. etapa 26.6.2024: Tímová časovka, štart/cieľ: Dunajská Streda, dĺžka 28,8 km
2. etapa 27.6.2024: štart/cieľ: Nitra – Hlohovec, dĺžka 192 km
3. etapa 28.6.2024: štart/cieľ: Piešťany – Dubnica nad Váhom, dĺžka 161,2 km
4. etapa 29.6.2024: štart/cieľ: Partizánske – Ružobmerok, dĺžka 183,5 km
5. etapa 30.6.2024: štart/cieľ: Liptovský Mikuláš – Štrbské Pleso, dĺžka 145 km

Bodovanie UCI a dresy vedúcich pretekárov

Preteky kategórie UCI 2.1 ponúkajú zisk slušnej porcie bodov UCI. V celkovom poradí boduje prvých 25 pretekárov, pričom líder si pripíše až 125 bodov za celkové poradie. K nemu môže pridať ešte body za umiestnenie v top 8 etapy (16, 12, 8, 6, 5, 4, 3, 2body) + 3 body za nosenie žltého dresu počas etapy. Celkovo sa bude na slovenských cestách od 26. do 30.6. bojovať až o 735 bodov do klasifikácie UCI. Zisk bodov sa riadi pravidlami UCI (2.10.008).

Súčasťou podujatia sú viaceré súťaže, ktorých lídri budú v pelotóne odlíšení špeciálnymi dresmi. Líder celkového poradia pretekov získa najvzácnejší, žltý dres.

Bodovacia súťaž pozostáva zo zisku bodov v cieli (prvých 10 jazdcov) a na rýchlostných prémiách (5 jazdcov). Vedúci pretekár tejto súťaže získa zelený dres, ktorý nesie logo dlhodobého partnera  nielen pretekov Okolo Slovenska, ale cyklistiky vôbec, značky Škoda.

Do vrchárskej súťaže sa hodnotí poradie na vrchárskych prémiách. Jej líder dostane bodkovaný dres. Najlepší jazdec do 23 rokov v celkovom poradí bude ocenený bielym dresom.

Počas pretekov sa robí aj klasifikácia družstiev. Pre slovenských cyklistov je pripravená aj súťaž o najlepšieho Slováka, a po záverečnej etape bude ocenený aj najlepší slovenský pretekár do 23 rokov. Ten získa finančnú odmenu vo výške 1.000 eur, ktorú odovzdá p. Šuleyová – Holečková v mene svojho otca, bývalého veľkého fanúšika našich pretekov. Špecifickou cenou je aj prvenstvo na najvyššom bode trate – Cena Mateja Laca.

Po skončení každej etapy vyhlásime aj najbojovnejšieho pretekára, ktorý v nasledujúci deň ponesie červené štartovné číslo.

 

Aktuality

10:33 Držať tempo s Tadejom Pogačarom sa nevyplatí. Ben O’Connor to skúsil a doplatil na to veľkou stratou.

Ben O’Connor bol jediný, kto sa pokúsil udržať tempo s Tadejom Pogačarom po jeho útoku v závere 2. etapy Giro d’Italia. Už po 300 metroch však zaostal a nakoniec prišiel do cieľa s minútovou stratou.

10:08 Tadej Pogačar vyhral etapu na Gire bez cyklopočítača: Musíte len viac počúvať svoje telo.

25-ročný Slovinec dostal defekt a spadol v úvode rozhodujúceho stúpania. Napriek tomu dokázal zvíťaziť a oblečie sa do ružového dresu lídra Giro d’Italia.

09:25 Detaily 3. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Prvá rovinatá etapa má 165 km, prevýšenie len 831 m a očakávame dojazd v hromadnom šprinte. Najväčší favoriti sú Tim Merlier a Olav Kooij.

Včera 17:18 Tadej Pogačar suverénne vyhral druhú etapu Giro d’Italia aj napriek defektu a pádu pred rozhodujúcim stúpaním.

Na druhom mieste skončil Daniel Martinez a tretí finišoval Geraint Thomas. Pogačar sa po premiérovom víťazstve na Gire oblečie do ružového dresu.

Včera 14:10 Viktória Chladoňová skončila celkovo druhá po skvelých výkonoch na juniorskom etapáku vo Francúzsku.

Chladoňová vybojovala na pretekoch Tour du Gévaudan Occitanie femmes druhé miesto v prvej etape a v druhej etape skončila šiesta. Výborný výsledok dosiahla aj Sofia Ungerová, ktorá skončila celkovo siedma po siedmom a ôsmom mieste v etapách.

Zavrieť reklamu