Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Econec je slovenská spoločnosť, ktorá buduje princípy zelenej mobility

Slovenská spoločnosť Econec je priekopníkom vo svete dobíjania elektrobicyklov. Z myšlienky nabíjať e-bike kdekoľvek a šikovne sa postupom času stal reálny produkt, ktorý sa zo dňa na deň vyvíja a posúva ďalej.
Matúš Bušík
Econec je slovenská spoločnosť, ktorá buduje princípy zelenej mobility

O trendoch vo svete nabíjania e-bikov a novinkách v spoločnosti sme sa rozprávali s jej zakladateľom Milanom Hankom a obchodným riaditeľom Ing. Lukášom Katonom.

Zelená mobilita

Pojem zelená mobilita zastrešuje rôzne ekologické formy dopravy nielen v mestách. Takýto spôsob prepravy je vo svete čoraz populárnejší a vidieť to vo veľkých svetových metropolách, ale napríklad aj na najväčších svetových cyklistických veľtrhoch.

Slovenská spoločnosť Econec ponúka evolučné riešenia v tejto oblasti a jej najčastejší zákazníci sú mestá, obce a samosprávy, ktoré si uvedomujú zvýšený dopyt po alternatívnej a efektívnej forme prepravy.

Najnovšie sa k nim pridávajú aj firmy, ktoré sa snažia o trvalo udržateľný rozvoj a podporujú zamestnancov, aby sa do práce dopravovali na bicykloch, respektíve elektrobicykloch.

Podľa informácií spoločnosti sú niektoré z firiem ochotné prenajímať pre svojich zamestnancov elektrobicykle a znižovať tak negatívny vplyv automobilovej dopravy v mestách.

Čo sa podarilo dosiahnuť v roku 2023?

Najväčšia novinka, ktorú sa podarilo vyvinúť a uviesť do predaja, je nabíjačka s označením eBIKE BOX micro.

Je to najlacnejšie riešenie nabíjacej stanice, ktoré je určené najmä menším zákazníkom, ako sú penzióny, hotely a firmy. Túto nabíjačku je možné osadiť priamo na fasádu, prípadne je možné implementovať ju aj do existujúceho mobiliára od spoločnosti Econec ako jeho rozšírenie.

Absolútny svetový unikát v nabíjacích staniciach je riešenie s označením eBIKE BOX vision. Táto nabíjačka totiž cyklistovi podáva informácie o regióne, ako sú mapa, atrakcie v blízkosti, ďalšie dostupné nabíjacie stanice, počasie.

Prevádzkovateľ tejto stanice ju môže využiť aj na marketingové účely a nahrávať do systému reklamné materiály. Novinkou je softvér tejto nabíjačky, ktorý sa dokáže sám obnoviť na základe nových informácií, ktoré mu poskytnete. Nie je tak potrebné k nej ísť. Ovládanie je oveľa jednoduchšie a všetko viete naplánovať z kancelárie.

Ďalší nový produkt je zariadenie Energy Set, ktoré k vášmu altánku pridá solárne panely a nabíjaciu stanicu.

Keďže spoločnosť pôsobí na globálnom trhu a zastúpenia má vo väčšine európskych krajín, testujú sa nabíjačky aj v prímorskom a vysokohorskom prostredí.

V čom je Econec odlišný od konkurencie?

„Na trhu momentálne neexistuje nabíjačka, ktorá dokáže skryť káble a má navíjací systém, v tomto sme absolútny líder vo svete,“ uvádza zakladateľ spoločnosti.

Obrovská devíza nabíjacích staníc Econec je ich komplexnosť, okrem už spomínanej nabíjačky eBIKE BOX Vision s informačným systémom disponujú produkty elektrickým kompresorom na dofúknutie kolies a servisným náradím Toolkit.

Populárne riešenie je aj inštalácia monitorovacej kamery a alarmu, ktoré celý systém chránia pred vandalizmom. Zaujímavé je aj solárne riešenie nabíjacích staníc, ktoré jej prevádzkovatelia dokážu monitorovať diaľkovo a sledovať výkonnosť solárnych panelov.

Celý systém vie navyše automaticky informovať prevádzkovateľa o vzniknutých problémoch pomocou notifikácie e-mailom.

Spoločnosť ponúka naozaj široké portfólio produktov od najlacnejších malých nabíjačiek až po komplexné riešenia so solárnym ostrovom eBIKE PORT solar.

Ciele pre rok 2024

So svetovým produktom si nemôžete dávať nízke ciele, a to platí aj pre spoločnosť Econec. Jej cieľom je mať v roku 2024 dílerské zastúpenie vo všetkých krajinách Európskej únie. Popri tom však reagujú už aj na dopyt z krajín ako Kanada, USA, Austrália, Nový Zéland.

Postupne sa nadväzuje spolupráca so spoločnosťami, ktoré sa vo svete venujú výrobe mobiliára pre mestá a obce. V spolupráci s týmito spoločnosťami chcú vylepšovať možnosti v rámci mestskej mobility, ktorá je čoraz viac diskutovaná téma.

Postupne sa spoločnosť chce stať svetovým lídrom v oblasti nabíjacích staníc pre elektrobicykle a príslušenstva.

Aktuality

Včera 16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu