Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Kopačky aj päsťačky: Cyklokrosári, ktorí stratili nervy a pustili sa do fanúšikov (+video)

Mathieu van der Poel pred pár dňami stratil nervy počas cyklokrosových pretekov a opľul fanúšikov, ktorí naňho bučali a údajne ho aj obliali pivom a močom. Nešlo však vôbec o prvý prípad, kedy cyklokrosár stratil nervy a pustil sa do fanúšikov.
Martin Sarvaš
Kopačky aj päsťačky: Cyklokrosári, ktorí stratili nervy a pustili sa do fanúšikov (+video)

Mathieu van der Poel síce vyhral už svoje siedme preteky za sebou, keď zvíťazil na Svetovom pohári v cyklokrose v Hulste, ale jeho víťazstvo bolo zatienené incidentom v poslednom kole.

Van der Poel napľul na fanúšikov, ktorí naňho bučali a pískali počas tréningu aj pretekov, a neskôr vyšlo mnoho správ, že po majstrovi sveta dokonca hádzali aj moč a pivo.

„Radšej nech zostanú doma. Už som mal dosť toho bučania a pískania. Čo kričali? Spýtajte sa ich radšej sami. Nebudem to opakovať,“ povedal Van der Poel.

„To určite nepatrí do športu, vlastne nikam. Po čase som toho mal už jednoducho dosť,“ dodal majster sveta v cyklokrose.

Nie je to však vôbec prvý prípad, kedy cyklokrosár stratil nervy a pustil sa do fanúšikov.

Sven Nys naháňal opitého fanúšika, ktorý po ňom hodil pivo (Loenhout 2012)

Dvojnásobný majster sveta a držiteľ celkovo 140 výhier Sven Nys mal na extrémne blatovej trati v Loenhoute v roku 2012 nielen technické problémy s bicyklom.

Pri prejazde jednou z blatových sekcii ho v každom kole jeden z fanúšikov oblial pivom.

V poslednom kole sa už Sven Nys neudržal, zahodil bicykel, podliezol pásku a rozbehol sa za nevychovaným fanúšikom.

„Mohol som pokračovať v pretekoch, ale mal som toho dosť,“ povedal vtedy Nys. „Plánoval som to vopred. Ak to hodí v siedmom kole, nenechám to tak.“

„Spýtal som sa ho: Prečo? Dáva to zmysel? Ospravedlnil sa. Ale neprišlo nič iné ako ‚prepáč‘. Očividne bol poriadne opitý. Nebol som agresívnyy. Hádzanie piva je hlúpe a nepatrí do cyklokrosu. Nie sme zvieratá. Po siedmom kole som toho mal už dosť. Každý si zaslúži trochu úcty,“ dodal Sven Nys.

Sven Nys sa po nedávnom incidente zastal Mathieu van der Poela, ktorému sa dostalo veľa kritiky, za to, že sa neudržal: „Dajú si pivo a hneď si myslia, že si môžu dovoliť všetko. Veľmi dobre rozumiem Mathieuovi.“

Video: Sven Nys naháňal opitého fanúšika, ktorý po ňom hodil pivo (Loenhout 2012)

Bart Wellens kopol diváka za jazdy (Overijse 2005)

V roku 2005 na pretekoch v Overijse stratil nervy Bart Wellens pri divákovi, ktorý ho oblieval pivom.

Bart Wellens však nechcel prísť o víťazstvo, a tak nezastavil a nevychovanému divákovi dal za jazdy poriadnu kopačku.

Wellensa za incident najskôr diskvalifikovali, no po následnej debate s rozhodcami ho znovu vyhlásili za víťaza.

„Ten kop trval len zlomok sekundy, ale incident ma v posledných dňoch prenasledoval,“ povedal Wellens niekoľko dní po incidente.

„Keď som počul všetkých tých právnikov hovoriť o tom, čo mi môže visieť nad hlavou, je to trochu šok. Ten chlap bol tiež na vine, nie? Ak vezme na seba časť viny, možno mi urobí láskavosť,“ dodal Bart Wellens.

Richard Groenendael dal divákovi päsťačku (Diegem 2001)

Holandský šampión Richard Groenendael v roku 2002 povedal, že bol „prekliaty“ divákmi na pretekoch Superprestige Diegem a praskli mu nervy, pretože nebol vôbec prvý podobný incident.

Zastavil sa a udrel päsťou jedného diváka, potom znova schmatol bicykel a išiel za ďalším divákom na opačnej strane. Incident vyústil do jeho diskvalifikácie.

„Viem, že sa to nemalo stať, ale bolo toho na mňa už priveľa,“ povedal Groenendaal.

„Toto sa deje už týždne. Ak ste neustále vo vedení a dosahujete dobré výsledky, smejete sa na tom. Ale teraz, keď sa všetko pokazí, je ťažké dovoliť, aby sa na vás znášali urážky. V poslednej dobe sa to zhoršuje, bolo toho na mňa príliš veľa. Ten úder bol ľudskou odpoveďou,“ dodal Groenendaal.

Aktuality

30.04.2024 Video: Prvé kolo Slovenského pohára XCO v Drozdove poznačili extrémne podmienky na trati.

Pretekári to vôbec nemali ľahké a počas víkendu sa museli vysporiadať s náročnými podmienkami na trati. Dážď, blato a zima skúšali pretekárov, ktorí to naozaj nemali ľahké. Z víťazstva v elitných kategóriách sa tešili poľskí pretekári Filip Helta a Gabriela Wojtyla. Zo slovenských jazdcov skončili najlepšie Matej Ulík na druhom mieste a Tereza Kurnická, ktorá obsadila 7. priečku.

30.04.2024 Tadej Pogačar ide na Giro d’Italia v silnej zostave s jasným cieľom vyhrať ružový dres.

Tím UAE Emirates zverejnil zostavu ôsmich jazdcov pre Giro: Tadej Pogačar, Mikkel Bjerg, Felix Grossschartner, Vegard Stake Laengen, Rafal Majka, Juan Sebastián Molano, Domen Novak a Rui Oliveira.

30.04.2024 Quintanu nazvali „malou zasranou krysou“. Kolumbijčan reaguje na vyjadrenia Gerainta Thomasa a Luka Rowea.

Thomasa a Rowe vyjadrili v podcaste Watts Occurring názor, že Nairo Quintana „by nemal pretekať“. Dôvodom kritiky je jeho pozitívny test na zakázanú látku tramadol na Tour de France 2022.

29.04.2024 Alison Jackson vyhrala v šprinte druhú etapu Vuelta España Femenina, záver poznačili hromadné pády.

Na druhom mieste skončila Blanka Vas (SD Worx – Protime), ktorá sa tiež dostala do vedenia celkovej klasifikácie a tretia finišovala Karlijn Swinkels (UAE ADQ).

29.04.2024 Značka Nike sa stala osobným sponzorom cyklistky Demi Vollering.

„Uvedomujem si svoju úlohu v ženskej cyklistike a ženských športoch všeobecne,“ hovorí o novom partnerstve víťazka Tour de France Femmes.

Zavrieť reklamu