Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Zlatý pedál 2023: Najlepšími cyklistami roku sa stali Martin Svrček, Viktória Chladoňová a Nora Jenčušová

Slovenský cyklistický zväz odovzdal ocenenia pre najlepších cyklistov roku 2023. Ocenenenie pre talent roku dostala Sofia Ungerová.
Martin Sarvaš
Zlatý pedál 2023: Najlepšími cyklistami roku sa stali Martin Svrček, Viktória Chladoňová a Nora Jenčušová

Zdroj: Slovenský zväz cyklistiky

Sezóna 2023 priniesla v cyklistike viaceré skvelé výsledky a pozitívne prekvapenia. Fanúšikov športu určite potešila bronzová medaila Martina Svrčka na majstrovstvách sveta v cestnej cyklistike U23, úspešná kvalifikácia Nory Jenčušovej na olympijské hry či výkony Viktórie Chladoňovej v cyklokrose a horskej cyklistike.

Celkovým víťazom ankety Zlatý pedál sa podľa hlasovania novinárskej a odbornej verejnosti stal Martin Svrček. Druhý najvyšší počet bodov získala Viktória Chladoňová. Tretie miesto v celkovom poradí patrí Nore Jenčušovej.

Trinásť rokov priťahoval svojimi výkonmi fanúšikov k tratiam a televíznym obrazovkám najúspešnejší cyklista sveta – Peter Sagan. Za ne si trinásťkrát prebral ocenenie Zlatý pedál. Tento rok svojim výsledkom na majstrovstvách sveta zažiaril Martin Svrček, ktorému odborná verejnosť udelila Zlatý pedál v odvetví cestná cyklistika.

Aktuálne jediný Slovák vo World Tour tíme má za sebou druhú sezónu medzi mužmi. Po 27 dňoch na jarných podujatiach ho na nejaký čas vyradilo z tempa zranenie, preto vynechal i štart na domácom šampionáte. Hneď po návrate do sedla prekvapil 7. miestom v jednej z etáp Okolo Alsaska a potom šokoval cyklistický svet bronzovou medailou na majstrovstvách sveta v kategórii do 23 rokov. V Glasgowe predviedol vynikajúcu formu i športového ducha. Záver sezóny opäť sprevádzalo zranenie, a tak vlčiu svorku podporoval počas Okolo Slovenska len ako fanúšik.

V horskej cyklistike cross-country zapísala výraznú výsledkovú stopu Viktória Chladoňová. Na konte má viaceré „menšie“ víťazstvá, i prvenstvo na svetovom pohári juniorov v českom Zadove. O tom, že patrí medzi top 10 junioriek starého kontinentu, ukázala v shorttracku majstrovstiev Európy. I napriek štartu z posledného radu sa postupne prebíjala dopredu a nakoniec preťala cieľovú pásku na skvelom 7. mieste.

Ocenenie najlepšieho slovenského cyklistu na dráhe získala tento rok Nora Jenčušová. Aj keď dráha nepatrí medzi jej špecializáciu, a dráhovku sedlá len sporadicky, Nora Jenčušová z nej už viackrát dokázala priniesť veľké výsledky. Inak ako vynikajúci nemožno opísať jej výkon na tohtoročných majstrovstvách Európy v portugalskej Anadii. Dievča z krajiny bez dráhy 4. miestom v bodovacích pretekoch doslova šokovala veľmoci tohto odvetvia. Za obdivuhodný možno označiť i jej výsledok v olympijskom omniu, v ktorom obsadila 14. priečku.

Silný návrat do sedla predviedol v sezóne 2023 i najlepší cyklista odvetvia downhill  Adam Rojček. Po minuloročnom výpadku z vrcholového pretekania pre zranenie ramena zbieral tento rok veľké výsledky. Po dvoch víťazných kolách v pretekoch európskeho pohára v zjazde si na konto pripísal i celkové prvenstvo v tejto súťaži. A darilo sa mu i na domácej pôde, keď okrem majstrovského titulu bral všetky prvenstvá Slovenského pohára v zjazde.

Držiteľka ocenenia Zlatý pedál 2023 odvetvia BMX racing Dominika Maníková má za sebou rok strávený v centre UCI vo švajčiarskom Aigli. Už v úvode sezóny si na konto pripísala 2. miesto na pretekoch Európskeho pohára v belgickom Zolderi. A výborne sa jej darilo i na pokračovaní tejto súťaže v Turecku, kde k druhému miestu v 9. kole pridala o deň neskôr víťazstvo vo svojej kategórii.

Na majstrovstvách sveta sa dostala až do štvrťfinále, v ktorom obsadila celkové 18. miesto.

Napriek tomu, že BMX freestyle je naše najmladšie odvetvie, jeho jazdci už prinášajú výsledky z medzinárodnej scény. Najvýraznejšie sa medzi nimi tento rok zapísal Tomáš Tohol, ktorý jazdí olympijskú disciplínu BMX park. Na majstrovstvách Európy a zároveň Európskych hrách v poľskom Krakove vybojoval 15. priečku, no a z majstrovstiev sveta si odnáša 43. miesto. Skvelú sezónu potvrdil i ziskom titulu majstra SR medzi elitnými jazdcami.

Ďalšiu vynikajúcu sezónu má za sebou paracyklista Jozef Metelka. Aj tento rok zbieral medailové úspechy na najvyšších podujatiach odvetvia. Počas paracyklistických majstrovstviev sveta v škótskom Glasgowe vybojoval tri cenné kovy. Dve strieborné medaily si prináša z dráhy (zo stíhacích pretekov na 4 km a z omnia) a bronz z individuálnej časovky v cestnej cyklistike.

Odvetviu cyklokros tento rok jednoznačne kraľovala Viktória Chladoňová. Aktuálne druhá  pretekárka svetového rebríčka juniorov už od minulého roku valcuje súperky na cyklokrosových tratiach. A to nielen vo svojej juniorskej kategórii. Úspechy zbiera i medzi ostrieľanými elitnými pretekárkami. Jej doterajšia sezónna bilancia je vskutku zaujímavá. Zo 14 štartov má na konte 6 víťazstiev a iba raz skončila mimo pódia. Medzi výsledkami sú určite neprehliadnuteľné bronzová medaila z majstrovstiev Európy v Pont Chateau a 2. miesto zo svetového pohára juniorov v Troyes.

Niekoľkonásobný majster Slovenska v cyklotriale Samuel Hlavatý sa aj tento rok prepracoval medzi šesticu najlepších elitných trialistov sveta v celkovom poradí. Na domácej pôde obhájil národný majstrovský titul a na majstrovstvách Európy, ktoré sa konali v septembri v Poprade, vybojoval 9. priečku. V top 10 skončil i na majstrovstvách sveta v škótskom Glasgowe a ďalších pretekoch svetového pohára.

Naša dvojica sálových cyklistiek Eszter Kulichová a Dóra Rákoczová sa už udomácnila medzi svetovými profesionálmi svojho odvetvia. V uplynulej sezóne vybojovala 6. miesto na majstrovstvách sveta v Glasgowe a 2. priečku na Európskom pohári v Prahe. Cenné sú i dva zlaté kovy z majstrovstiev Slovenska a Maďarska, kde svojim výkonom prekonali všetky súperky.

Prvenstvo v ankete Zlatý pedál v odvetví masters si za rok 2023 odnáša Pavel Havrila. Víťaz všetkých titulov majstra Slovenska v kategórii masters E si s cyklistikou tyká už od svojich 15 rokov. Od žiackych kategórií plynule prešiel k eliťákom a neskôr i organizátorom a fanúšikom nášho športu. Pravidelnému masters pretekaniu sa upísal pred piatimi rokmi. Jeho aktívny prístup k športu sa pretavil i do tohtoročných výsledkov, kde v siedmich štartoch Merida Road Cupu sedemkrát zvíťazil. Výsledky zbieral i na pódiách svetového pohára masters – Gran Fondo. V piatich štartoch zaznamenal dve víťazstvá vo svojej kategórii a tri pódiové umiestnenia.

Ocenenie Zlatý pedál 2023 v kategórii talent roka získala Sofia Ungerová.

Na blate sa cíti ako ryba vo vode a výborne jej to zaberá i na snehu. Sofia Ungerová patrí k veľkým talentom novej generácie slovenského cyklokrosu. Svojim výkonom valcuje nielen juniorky, ale zbiera úspechy aj v kategórii elitných žien. V aktuálnej sezóne má za sebou 16 štartov na medzinárodných podujatiach UCI a výbornú bilanciu výsledkov. 11 pódií, vrátane víťazstva, dopĺňa skvelé 6. miesto z majstrovstiev Európy.

Nora má za sebou aj vynikajúcu sezónu v sedle cestného bicykla. Len sekundy ju delili od medaily z časovky na kontinentálnom šampionáte v holandskom Emmene. Zaujímavá je však i ďalšia bilancia jej výsledkov, ktoré ju posunuli do hry o štart na olympijských hrách. Slovenky sa na nich predstavili len v roku 1996 v Atlante. V aktuálnej sezóne jej patrí až 14 výsledkov v top 10 podujatí z kalendára UCI.

Ceny za celoživotný prínos k cyklistike si odnášajú Anton Novosad a Ľudovít Lučanič.

Cena za celoživotné dielo – Anton Novosad

Cyklistickú kariéru Antona Novosada odštartovalo kuriózne víťazstvo pred jeho nástupom do 9. triedy, kedy na maminej dámskej eske porazil v časovke i niekoľkoročných športovcov na pretekárskych bicykloch. Hneď po dojazde Novosada oslovili funkcionári a sľúbili mu nový pretekársky stroj v prípade, že sa stane členom klubu Matador Púchov. Ani nevedeli, že práve splnili tajný sen mladého chlapca.

Podľa Antona musí mať kvalitný cyklista aj inteligenciu, bez nej vyhrávať nebude. On sám ju veľakrát potvrdil svojimi výsledkami na vtedajších podujatiach, keď porážal fyzicky oveľa zdatnejších súperov. V drese klubu Inter Bratislava a Spartak Dubnica stál  často na pódiu Pretekov mieru a raz vyhral klasifikáciu šprintérov. Zaujímavé je i jeho 11. miesto na majstrovstvách sveta.

O talent z východnej Európy mali veľký záujem USA i Kanada. Žiadna ponuka ho však nezlákala vymeniť svoje rodné Dolné Kočkovce. Odtiaľ sa organizátorsky venuje cyklistike i naďalej.

Cena za celoživotné dielo – Ľudovít Lučanič

Dlhoročný športový novinár so zameraním na cyklistiku, niekoľkoročný funkcionár v našom športe i spoluorganizátor pretekov Okolo Slovenska.

Život Ľudovíta Lučaniča je s dvoma kolesami spojený od jeho študentských čias, keď ako novinársky elév praxoval na tlačovom oddelení našich pretekov a v denníku Šport začal fanúšikom prinášať správy z diania v cyklistike.

Od roku 1979 bol už stálym členom úzkeho kruhu organizačného výboru Okolo Slovenska ako šéf tlačového strediska a od roku 2005 pôsobí  vo funkcii ich športového riaditeľa.

Na prelome 80.-90. rokov pôsobil ako podpredseda federálneho zväzu a predseda komisie cyklokrosu, v roku 1992 dokonca ako štatutár Slovenského zväzu cyklistiky.

Okrem stoviek článkov priamo z diania najvýznamnejších cyklistických podujatí sveta má na konte niekoľko publikácií, vrátane najnovšej 304 stranovej knihy mapujúcej tieto preteky.

Aktuality

12:09 Ako sledovať naživo Giro d’Italia 2024?

Talianska Grand Tour sa uskutoční od 4. do 26. mája a 176 jazdcov čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

09:10 Detaily 1. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Giro sa začne relatívne krátkou 136 km dlhou etapou s kopcovitým profilom a dá sa očakávať súboj favoritov celkovej klasifikácie.

Včera 16:43 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

Včera 16:38 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

Včera 14:14 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Zavrieť reklamu