Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Maciej Bodnar bol celú kariéru po boku Sagana. Bol jedným z najväčších tichých hrdinov pelotónu, hovorí Peter Sagan

38-ročný poľský špecialista na časovky a verný domestik Petra Sagana oznámil, že po 17 rokoch končí s profesionálnou cyklistikou.
Martin Sarvaš
Maciej Bodnar a Peter Sagan na pretekoch Okolo Švajčiarska 2017. Foto: Luis Angel Gomez/PGS/BettiniPhoto©2017

Poľský jazdec Maciej Bodnar (TotalEnergies) v utorok prostredníctvom príspevku na Instagrame oznámil, že končí svoju profesionálnu kariéru.

38-ročný pretekár začal svoju kariéru v tíme Liquigas v roku 2007, ale väčšinu svojej pretekárskej kariéry strávil v službách Petra Sagana, od prvého roku trojnásobného majstra sveta vo WorldTour v roku 2010 až po koniec oboch jazdcov v tejto sezóne v drese TotalEnergies.

Bodnar vo svojom vyhlásení označil čas strávený so Saganom za ako „nezabudnuteľný zážitok“.

Maciej Bodnar dosiahol najväčší úspech v kariére v roku 2017 na Tour de France, kedy sa mu podarilo vyhrať predposlednú etapu – časovku – disciplínu, v ktorej sa stal až 8-krát poľským majstrom.

Bodnar bol jedným z pretekárov, ktorý pretekal po boku Petra Sagana skoro celú svoju kariéru, od Liquigasu, cez Boru a Tinkoff, až po TotalEnergies.

Sagan si na Macieja Bodnara spomenul nielen ako na skvelého domestika, ale aj ako priateľa.

Jeden z najväčších tichých hrdinov pelotónu

„Cyklistika je zvláštny šport. Pretekáme v tímoch, ale iba jeden z nás vyhrá a vystúpi na stupne víťazov. Za každým víťazom však stojí tím jazdcov, ktorých neúnavné úsilie a absolútna oddanosť to umožňujú. Ľudia ich nazývajú „domestikmi“, no ja ich radšej označujem ako tichých hrdinov. Reflektory sú na nich a ich úžasnej práci len málokedy,“ vyjadril sa Peter Sagan k Bodnarovi po tom, ako oznámil ukončenie kariéry.

„Maciej Bodnar je jeden z najväčších tichých hrdinov pelotónu. So zmiešanými emóciami som čítal tieto správy, pretože Bodi, ako ho všetci voláme, nebol len ďalším odhodlaným tímovým kolegom, ktorý vynaložil obrovské úsilie na svojho lídra tímu. Boli sme spoločníkmi na cestách od môjho prvého dňa ako profesionálneho jazdca v Liquigase, potom v Tinkoffe, BORA-hansgrohe a teraz v tíme TotalEnergies.“

„Spolu sme najazdili nespočetné množstvo kilometrov po celom svete, od Kalifornie po Austráliu a desiatky krajín medzi tým. Zdieľali sme nezabudnuteľné chvíle triumfu a radosti, ale zároveň sme čelili ťažkostiam a výzvam tohto krásneho športu, no predovšetkým Bodi bol, je a vždy bude skutočne dobrý priateľ,“ hovorí Sagan.

„Nikdy nezabudnem na Tour de France 2016, keď v úniku ťahal ako šialený, aby mi zabezpečil víťazstvo“

„Bodi, špecialista na úniky a maestro v časovke, zanechal stopu v pelotóne. Jeho nesebecká oddanosť tímu znamenala, že jeho rekordy nemusia odrážať jeho silu a výkon, ale pre mňa je to irelevantné, pretože to ukazuje jeho charakter; obetovať vlastné ambície pre ciele tímu. Jeho víťazstvo v 20. etape Tour de France 2017 v Marseille, kde porazil niektorých z najlepších svetových špecialistov na časovky, ma urobilo hrdým.“

„V pretekoch sme spolu zažili desiatky šťastných momentov, ale jeden, ktorý vyniká a na ktorý nikdy nezabudnem, je 11. etapa Tour de France 2016, keď v neskorom úniku ťahal ako šialený, aby mi zabezpečil víťazstvo. Na jeho výkony, keď ťahal na čele pelotónu desiatky kilometrov sa nikdy nezabudne,“ uznal Sagan kvality poľského jazdca.

Takto sa Peter Sagan tešil s Maciejom Bodnarom po Saganovom víťazstve 11. etapy na Tour de France 2016:

„Bude mi chýbať jeho kamarátstvo a spoločné chvíle mimo bicykla. Strávili sme toľko dní mimo našich rodín, ďaleko od domova, na pretekoch, hoteloch, tímových autobusoch a tréningových táboroch a jeho priateľstvo veci uľahčilo,“ priznal.

„Všetkým v pelotóne budeš chýbať a som presvedčený, že skutočný šampión, ako si ty, bude mať v budúcnosti veľký úspech. Ďakujem za neuveriteľnú cestu, môj dobrý priateľ,“ dodal Peter Sagan.

Aktuality

16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu