Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Cestné

Saganov domestik a kamarát Daniel Oss končí v profesionálnom pelotóne, pretekať bude na graveli

Daniel Oss, ktorého poznáme najmä z dlhoročného účinkovania po boku Petra Sagana oznámil ukončenie profesionálnej kariéry v cestnej cyklistike. Pretekať bude naďalej v novom gravel tíme Specialized, ktorý bude vybudovaný okolo neho.
Matúš Bušík
Saganov domestik a kamarát Daniel Oss končí v profesionálnom pelotóne, pretekať bude na graveli

Peter Sagan a Daniel Oss sa spoločne pripravujú na klasikársku sezónu v Kolumbii. Foto: Andres F. Cano / Peter Sagan

Môžete mať silu a odvahu na opätovné spustenie kariéry, aj keď sa blíži míľnik 37 rokov (13. január 2024)?.

Daniel Oss je vizionár v tom najlepšom slova zmysle a je dôkazom toho, že môžete. Miluje výzvy a má intuíciu, ktorá mu umožňuje predvídať problémy.

Oss o tom popremýšľal a urobil dôležité rozhodnutie: nepokračuje v cestnej cyklistike – po 15 sezónach na tej najvyššej úrovni, prvej v roku 2009.

Namiesto toho sa rozhodol venovať sa na plný úväzok disciplíne Gravel, ktorá stále naberá na popularite.

V roku 2022 skončil taliansky jazdec v tejto disciplíne strieborný na majstrovstvách sveta a tak dúfa, že na tento úspech nadviaže aj v nasledujúcich rokoch.

„Specialized postaví svoj prvý tím pre Gravel pre sezónu 2024 okolo mňa,“ vysvetľuje jazdec z Trentina, ktorého bude aj naďalej sponzorovať značka Sportful.

„Mojím zámerom je robiť aktivitu na vysokej úrovni, zúčastniť sa na majstrovstvách Európy a sveta, zabávať sa a zároveň byť vysoko konkurencieschopným.“

Ako profesionál vyhral dvakrát (Giro del Veneto 2010 a etapu na USA Challenge 2011), ale predovšetkým bol Oss impozantným tímovým mužom:  v priebehu rokov bol verným pomocníkom Petra Sagana a taktiež bol po boku Van Avermaeta, keď Belgičan vyhral Roubaix.

Talianskym médiám ďalej poskytol krátky rozhovor a na otázku ako vôbec vznikol tento nápad odpovedal:

„Nie z ničoho nič, ale bol to vývoj v priebehu času. Vždy som bol tak trochu „alternatívny“. Teraz cestná cyklistika potrebuje nový prúd, viac sa pozerá na mladých ľudí a ja som si pomyslel ‚buď teraz pôjdem do tímu na špičkovej úrovni, alebo sa budem venovať niečomu inému‘. Gravel je perfektná príležitosť, Specialized na to zacielil a ja chcem byť stále športovcom na sto percent svojho potenciálu a dosahovať tie najlepšie výsledky. Som mega nabitý, pre mňa je to reštart.“

„Bavíme sa tu o niečom novom, prirovnal by som to k svojmu predošlému projektu Just Ride – profesionál, ktorý si z akéhokoľvek dôvodu nájde čas na jazdu na bicykli, natočí to, ponúkne obsah. Momentálne je pre mňa Gravel dokonalou evolúciou a táto disciplína sa bude aj naďalej rozrastať. Zdá sa, že sa vraciame k začiatkom horskej cyklistiky, ktorá spočiatku fungovala len v Amerike. Gravel je aktuálne taktiež najpopulárnejší práve tam.“

A čo sú podľa neho výhody a špecifiká tejto disciplíny, ktoré sú pre ľudí lákadlom?

„Pre obyčajných ľudí je to svet, kde sa cítite slobodnejšie. Byť sám sebou, bez naháňania sa za výkonom za každú cenu a jazdenie aj mimo frekventovaných ciest, čo vám dodá viac bezpečia. Vďaka tomu sa budete cítiť lepšie, mimo premávky a mimo všetkého zhonu. Ďalej je to turistický aspekt, pretože sa dobre prispôsobuje myšlienke cestovania a objavovania rôznych kútov krajiny.“

„Je to mimoriadne vzrušenie a stále musíte byť dostatočne silní. Je to zábavné, porovnávate sa na inej úrovni a to najmä vtedy ak sa zo širokej cesty stane užší trail, ktorý ide z kopca. Teším sa na tieto výzvy a som zvedavý čo prinesie sezóna 2024,“ dodal Daniel Oss.

Aktuality

Včera 16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu