Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Preteky Okolo Slovenska ovládol tím Soudal Quick-Step. Vyhrali všetky etapy aj celkovú klasifikáciu

Poslednú etapu vyhral v Púchove Kasper Asgreen a celkovým víťazom sa stal Rémi Cavagna.
Martin Sarvaš
Preteky Okolo Slovenska ovládol tím Soudal Quick-Step. Vyhrali všetky etapy aj celkovú klasifikáciu

Foto: Okolo Slovenska

Zdroj: Okolo Slovenska

Pretekár belgického tímu Soudal Quick-Step Kasper Asgreen ušiel z pelotónu iba tristo metrov pred cieľom a finišoval pred tímovými kolegami Bertom Van Lerberghom a Timom Merlierom, zatiaľ čo Rémi Cavagna ubránil žltý dres pre víťaza celkovej klasifikácie.

Bodku za 67. ročníkom Okolo Slovenska dala najdlhšia, no zároveň profilovo najjednoduchšia etapa v tomto ročníku pretekov.

Začínala v Hlohovci a po 184 kilometroch končila v Púchove. Etapa previedla pretekárov cez viacero zaujímavých miest, išli cez najstaršie pútnické miesto na Slovensku vo Štvrtku alebo cez Čachtice, ktoré sú známe vďaka Alžbete Báthoryovej.

Pretekárov na trase čakali záverečné tri horské a dve rýchlostné prémie. Na stúpaniach Dúbrava, Košecké Podhradie a Lednica bolo v ponuke maximálne 12 bodov do horskej súťaže, ktorú už včera definitívne vyhral Milan Vader (Jumbo – Visma).

Foto: Okolo Slovenska

V záverečnom dni sa po veľkom boji v pelotóne dostali do celodenného úniku traja cyklisti. Boli nimi Charles Quarterman (Team Corratec), Jeppe Aaskov Pallesen (HRE Mazowsze Serce Polski) a Jasper Haest (VolkerWessels).

Posledný menovaný bol v úniku aj vo vlaňajšej záverečnej etape Okolo Slovenska s cieľom v Košiciach a nakoniec v nej aj zvíťazil. Dnes mali členovia úniku proti sebe silu belgického Soudal – Quick-Step. Tim Declercq a Josef Černý dopriali úniku maximálne tri a pol minúty.

Únik si pripísal víťazstva na prémiách Dúbrava, Košecké Podhradie, v Dubnici nad Váhom a aj v Lednických Rovniach. Pred horskou prémiou Lednice z úniku nastúpil Charles Quarterman (Team Corratec), no pelotón všetkých troch členov úniku dobehol ešte pred začiatkom kopca.

Na jeho vrchole získal plný počet bodov Mirco Maestri (EOLO – Kometa). Z vrcholu prémie bolo treba prejsť do cieľa necelých 20 kilometrov.

Foto: Okolo Slovenska

Počas nich pelotón ťahal Soudal – Quick-Step, na špici sa ukázal aj Rémi Cavagna v žltom dres. Päť kilometrov pred cieľom skúsil zaútočiť Daniel Eichinger (Hrinkow Advarics), no v čele bol iba pár metrov. Potom sa už scéna pripravovala pre záverečný šprint.

Posledný kilometer bol technickejší a túto skutočnosť využil Kasper Asgreen (Soudal – Quick-Step). Postrážil si nájazd do poslednej zákruty len tristo metrov pred cieľom a získal k dobru niekoľko metrov.

Svoj náskok nakoniec udržal a zvíťazil. Druhý skončil Bert Van Lerberghe (Soudal – Quick-Step). Tretí finišoval Tim Merlier (Soudal – Quick-Step). Všetci traja tak korunovali dominanciu Quick-Stepu v 67. ročníku Okolo Slovenska. Tento tím vyhral všetkých päť etáp.

Foto: Okolo Slovenska

Rémi Cavagna (Soudal – Quick-Step) prišiel do cieľa v pelotóne a stal sa celkovým víťazom pretekov. Zelený dres sa mu udržať nepodarilo. Získal ho jeho tímový kolega Tim Merlier, ktorému k zisku stačilo skončiť na treťom mieste. Ďalšie dva cenné dresy vyhrali pretekári Jumbo – Visma.

Milan Vader o zisku bodkovaného dresu rozhodol už včera, Colby Simmons vyhral biely dres až dnes. Simmons bol v 67. ročníku najlepším jazdcom do 23 rokov. Lukáš Kubiš (Dukla Banská Bystrica) prišiel do cieľa poslednej etapy na 25. mieste, no stačilo mu to k tomu, aby si udržal dres pre najlepšieho domáceho pretekára.

Organizátori udelili cenu pre najbojovnejšieho jazdca celého ročníka Thibautovi Pinotovi (Groupama – FDJ), ktorý o pár týždňov ukončí svoju úspešnú kariéru.

Celkové výsledky Okolo Slovenska 2023

Aktuality

16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu