Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Tim Merlier vyhral v šprinte v Poprade druhú etapu Okolo Slovenska

Na druhom mieste skončil Cees Bol a tretí finišoval len 19-ročný talent tímu Jumbo-Visma Colby Simmons. Lídrom celkovej klasifikácie je aj naďalej s pohodlným náskokom Rémi Cavagna.
Martin Sarvaš
Foto: Soňa Niková / Okolo Slovenska

Zdroj: Okolo Slovenska

Šprintér tímu Soudal – Quick-Step Tim Merlier v hromadnom dojazde druhej etapy pretekov Okolo Slovenska porazil Ceesa Bola z Astany – Qazaqstan. Lídrom zostal ďalší pretekár belgického celku Rémi Cavagna, ktorý prišiel do cieľa v čase víťaza.

Druhá etapa štartovala v Prešove a bola vôbec najkratšou previerkou v 67. ročníku Okolo Slovenska. Na ceste do cieľovej destinácie v Poprade pretekári absolvovali trasu dlhú 145 kilometrov, počas ktorej zdolali štyri horské prémie a tri šprintérske.

Stúpania Široké, Branisko, Levočský vrch a Dravce boli kopce 3. kategórie, pretekári tak mohli získať maximálne 12 bodov do vrchárskej súťaže. Šprintérske prémie sa nachádzali v Levoči, Kežmarku a v Poprade pri prvom prejazde cez cieľ.

Foto: Okolo Slovenska

Od štartu etapy cyklistov sprevádzal dážď a chladné počasie. Pretekári tak štartovali v bundách. Hneď od začiatku previerky sa viacerí cyklisti snažili dostať do úniku, no dlho sa nikomu nepodarilo vytvoriť väčšiu medzeru.

Až v stúpaní Široké (0,8 km – 6,9 %) sa oddelili Jevgenij Fedorov (Astana – Qazaqstan) a Andrea Pietrobon (EOLO – Kometa), ktorí následne zabojovali o víťazstvo na prémii. Vyhral Fedotov. Následne sa vrátili do pelotónu.

Po nich atak skúšal aj Thibaut Pinot (Groupama – FDJ). Jedna z najväčších hviezd 67. ročníka sa utrhla v stúpaní Branisko (4,3 km – 3,9 %), na ktorú vyliezol osamote a zapísal tak do horskej súťaže svoje prvé tri body.

Neskôr Pinota dobehli ďalší cyklisti vrátane Lukáša Kubiša (Dukla Banská Bystrica) a vpredu tak chvíľu bola väčšia skupina, no pelotón ju takmer okamžite zlikvidoval. V Spišskom Podhradí tak v čele bol stále pelotón.

Foto: Okolo Slovenska

Až na 50. kilometri sa vytvoril celodenný únik. Vytvoril ho najskôr Jaka Primožic (Hrinkow Advarics), ku ktorému sa neskôr pridali Erik Fetter (EOLO – Kometa), Riccardo Lucca (Green Project – Bardiani CSF), Sebastian Schönberger (Human Powered Health) a Jakub Otruba (ATT Investments). Vpredu tak bola pätica cyklistov, ktorú v pelotóne kontrolovali hlavne Josef Černý a Tim Declercq (2x Soudal – Quick-Step).

Prémiu na Levočskom vrchu vyhral Sebastian Schönberger (Human Powered Health), na nasledujúcej prémii, rýchlostnej, sa po prvýkrát ukázal Jakub Otruba (ATT Investments).

Český cyklista zvíťazil na šprintérskej prémii aj v Kežmarku. Medzi obomi rýchlostnými prémiami sa nachádzala posledná horská, kde sa znovu z víťazstva tešil Schönberger. Posledná rýchlostná prémia bola v Poprade pri prvom prejazde cez cieľ. Vyhral ju Jaka Primožic (Hrinkow Advarics).

Foto: Okolo Slovenska

Po prémii sa únik rozpadol. Najskôr z neho vypadol Jakub Otruba (ATT Investments), no získal cenu pre najbojovnejšieho jazdca. Desať kilometrov pred cieľom z úniku nastúpil Jaka Primožic (Hrinkow Advarics).

Osamote pokračoval nasledujúce kilometre, približne päťtisíc metrov pred páskou ho dobehol pelotón, v ktorom už pracovali pretekári Soudal – Quick-Step, ale aj Stefan Küng (Groupama – FDJ). Práve belgický celok priviedol balík do šprintu, v ktorom suverénne zvíťazil ich šprintér Tim Merlier. Druhý skončil Cees Bol (Astana – Qazaqstan), tretí bol Colby Simmons (Jumbo – Visma).

Výsledky 2. etapy Okolo Slovenska 2023

Aktuality

Včera 12:09 Ako sledovať naživo Giro d’Italia 2024?

Talianska Grand Tour sa uskutoční od 4. do 26. mája a 176 jazdcov čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Včera 09:10 Detaily 1. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Giro sa začne relatívne krátkou 136 km dlhou etapou s kopcovitým profilom a dá sa očakávať súboj favoritov celkovej klasifikácie.

03.05.2024 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

03.05.2024 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

03.05.2024 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Zavrieť reklamu