Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!

Rémi Cavagna vyhral po viac ako 50 km sóle úvodnú etapu Okolo Slovenska

Pretekár tímu Soudal – Quick-Step bol vpredu najskôr s ďalšími 13 cyklistami, no pred druhou rýchlostnou prémiou sa osamostatnil v čele a po viac ako 50-kilometrovom sólo úniku zvíťazil. Na druhom mieste skončil Mulu Hailemichael a tretí finišoval víťazov tímový kolega Kasper Asgreen.
Martin Sarvaš
Rémi Cavagna vyhral po viac ako 50 km sóle úvodnú etapu Okolo Slovenska

Foto: Okolo Slovenska

Zdroj: Okolo Slovenska

Pretekári prešli v úvodnej etape pretekov Okolo Slovenska trasu dlhú 173 kilometrov po zvlnenom profile.

Na trase sa nachádzali štyri horské prémie a tri rýchlostné. Hneď po ostrom štarte ich v rýchlom slede čakali tri horské prémie po sebe, a to dve trojky Krížik a Marika, a následne horská prémia druhej kategórie Slanské sedlo.

Na Slanské sedlo sa pretekári vrátili po rýchlostnej prémii v Trebišove, kde boli v ponuke nielen body do bodovacej súťaže, ale aj bonifikačné sekundy. V záverečnej tretine etapy boli ešte dve rýchlostné prémie v Herľanoch a tiež v Košiciach pri prvom prejazde cez cieľ.

Hneď po odmávaní etapy pretekári začali zdolávať prvú horskú prémiu. Na Krížiku vyhral Milan Vader (Jumbo – Visma), najrýchlejší pretekár z pelotónu. Balík sa dostal v čele aj na prémiu Marika, kde zvíťazil Jan Bárta (Elkov – Kasper.).

Foto: Okolo Slovenska

Únik sa vytvoril až pri prvom stúpaní na Slanské sedlo (5,3 km – 4,7 %), keď sa dopredu dostala 14-členná skupina.

Boli v nej Kasper Asgreen a Rémi Cavagna (2x Soudal – Quick-Step), Koen Bouwman a Milan Vader (2x Jumbo – Visma), Bruno Armirail a Stefan Küng (2x Groupama – FDJ), Davide Bais (EOLO-Kometa), Mulu Kinfe Hailemichael (Caja Rural – Seguros RGA), Alessandro Tonelli (Green Project – Bardiani CSF), Bart Lemmen (Human Powered Health), Antoine Debons (Team Corratec), Jakub Otruba (ATT Investments), Urko Berrade Fernandez (Equipo Kern Pharma) a Davide De Cassan (Friuli ASD).

Milan Vader (Jumbo – Visma) na Slanskom sedle zaznamenal ďalšie víťazstvo a už po úvode etapy mal istý bodkovaný dres. Na vrchole kopca viedla skupina o 40 sekúnd pred pelotónom, no spolupráca v nej fungovala a už pred rýchlostnou prémiou v Trebišove získali k dobru takmer dve minúty. V Trebišove zvíťazil Kasper Asgreen (Soudal – Quick-Step).

Nasledovalo opäť stúpanie na Slanské sedlo, kde sa únik rozbil na dve skupiny. Vpredu zostali Milan Vader (Jumbo – Visma), Kasper Asgreen a Rémi Cavagna (2x Soudal – Quick-Step), Stefan Küng (Groupama – FDJ), Mulu Kinfe Hailemichael (Caja Rural – Seguros RGA) a Bart Lemmen (Human Powered Health). Aj túto prémiu vyhral Vader, ktorý tak dnes pozbieral 17 bodov do horskej súťaže.

Foto: Okolo Slovenska

Rozhodujúci moment etapy nastal desať kilometrov pred rýchlostnou prémiou v Herľanoch. Rémi Cavagna (Soudal – Quick-Step) ušiel a osamostatnil sa v čele. Už na prémiu prišiel o minútu skôr ako päťčlenná skupina za ním. Na záverečnú prémiu v Košiciach na méte 11 kilometrov pred cieľom došiel o dve minúty skôr.

Rémi Cavagna (Soudal – Quick-Step) nakoniec zvíťazil s takmer dvojminútovým náskokom. Druhý skončil Mulu Kinfe Hailemichael (Caja Rural – Seguros RGA), ktorý v úplnom závere ušiel zo skupiny. Cieľovú čiaru preťal o minútu a 45 sekúnd po víťazovi. O tretie miesto si zvyšná štvorica zašprintovala, úspešný bol Kasper Asgreen (Soudal – Quick-Step).

Belgický celok tak vstúpil úspešne za obhajobou minuloročného celkového víťazstva. Rémi Cavagna (Soudal – Quick-Step) získal v prvej etape nielen žltý, ale aj zelený dres a zároveň bol vyhlásený za najbojovnejšieho jazdca etapy.

Bodkovaný dres bude v druhej etape vlastniť Milan Vader (Jumbo – Visma). Najlepším jazdcom do 23 rokov bol Colby Simmons (Jumbo – Visma). Najlepším slovenským cyklistom Matúš Štoček (ATT Investments).

Výsledky 1. etapy Okolo Slovenska 2023

Aktuality

Včera 16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu