Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Foto

Test: Fotoaparáty Canon EOS 750D, 760D a 700D

Dvojica nových foťákov zmazáva hranice medzi zrkadlovkami pre amatérov a nadšencov. Aké sú? A patrí ich predchodca skutočne do starého železa? Otestovali sme ich.
Hodnotenie: 4/5
Biker

Čo prináša dvojica nových foťákov?

Koncept duálnych tiel predstavených naraz nie je žiadnou novinkou, Canon naň v skutočnosti stavil už niekoľkokrát. EOS 750D a 760D teda nie sú dve generácie, ale vo svojej podstate rovnaké foťáky líšiace sa len ergonómiou ovládania. V portfóliu Canonu predstavujú medzistupeň medzi začiatočníckymi zrkadlovkami a poloprofesionálnymi modelmi pre nadšencov a sú zároveň nástupcami modelu 700D.

V oboch nájdete rovnaký 24,2 MP senzor APS-C – podstatne väčší ako u kompaktných foťákov, no stále o niečo menší od profesionálnych full-frame zrkadloviek. O chod oboch foťákov sa stará procesor DIGIC 6 a s ním dokážu pri použití rýchlej UHC-I pamäťovej karty cvakať rýchlosťou päť snímok za sekundu a túto rýchlosť si udržať po osem záberov v RAW kvalite. To v praxi znamená, že sú približne o polovicu pomalšie ako EOS 70D, ktorý predstavuje v ponuke Canonu o stupeň vyšší model.

Rýchlosť je dôležitá aj pri ostrení, a tu nájdete systém automatického zaostrovania identický s tým na drahšom modeli 70D. Používa 19 ostriacich bodov, pričom všetky sú rýchlejšie a presnejšie ostriaceho krížového typu. Okrem neho tu čaká aj hybridný live-view systém CMOS AF III, ktorý na zadnom displeji sleduje zaostrený bod a dovoľuje vám preostriť jednoduchým ťuknutím do dotykovej obrazovky. To sa hodí najmä pri točení videa, na ktorom môže byť každé prestavovanie foťáku potenciálne počuť ako nežiaduci ruch.

Čo sa týka spomínaných pohyblivých obrázkov, oba modely dokážu natáčať v maximálnom rozlíšení 1080 px pri 30 fps. Je trochu škoda, že sa do nových foťákov nepodarilo prepašovať dvojnásobný framerate 60 fps využiteľný na plynulejšie spomalené zábery. Nájdete tu aj vstup na stereofónny mikrofón. Telá z hliníkovej kostry pokrytej tvrdým plastom nie sú kompletne utesnené proti prachu a vode, no pár záberov v miernej prehánke by zniesť mali. Na ich zadnej strane nájdete plne výklopný a otočný dotykový displej Vari-Angle.

Udávaná kapacita batérie 440 snímok nie je najvyššia, no na priemerné párhodinové fotenie na traile by mala bez problémov postačiť. Vnútri nájdete zabudované aj moduly Wi-Fi či NFC na bezdrôtový prenos fotiek alebo diaľkové ovládanie foťákov.
Panning v praxi – s menej výkonnými foťákmi v rukách sme si vyskúšali aj niektoré pokročilejšie techniky.
Clona: f/3,5 Uzávierka: 1/80 Ohnisková vzdialenosť: 15 mm ISO:
200

Aký je medzi nimi rozdiel?

Kým lacnejšia 750D je rozmiestnením ovládačov takmer na nerozoznanie identická so 700D, drahší model z dvojice – 760D – je bohatší o ďalší LCD displej umiestnený na vrchu tela či otočné koliesko na zadnej strane – prvky ovládania, ktoré boli až donedávna privilégiom vyšších modelov. 760D sa tak ovláda rýchlejšie, efektívnejšie a dostáva jednoduchý, no dôležitý punc profesionality. Horný podsvietený LCD displej vám ponúkne údaje o základných nastaveniach bez toho, aby ste sa museli pozerať cez hľadáčik alebo zapínať zadný displej, čím pomáha šetriť baterku.


Medzi dvojicou 750D a 760D nájdete viacero rozdielov v ergonómii ovládania.

 

Otočné koliesko Quick Control na zadnej strane zase zaručí, že spolu s tým vrchným budete môcť meniť dve nastavenia naraz – napríklad clonové číslo a rýchlosť uzávierky. Rýchlejšie bude aj pohybovanie sa medzi nafotenými fotkami či v menu foťáku. Na zadnej strane nájdete tiež uzamykanie tlačidiel proti náhodnému stlačeniu v ruksaku a uzamknúť sa dá aj otočné koliesko na výber módu navrchu foťáku. 760D skrýva malé vylepšenia aj vo vnútri – drahší foťák napríklad ponúka elektronickú vodováhu priamo v hľadáčiku.


Dvojica nových foťákov sa líši aj zadnou stranou. Na 760D (napravo) nájdete efektívnejšie ovládače.

 

Čo ponúkajú oproti svojmu predchodcovi?

Približne o dva roky staršia 700D rozhodne nie je zastaraná – v skutočnosti zostáva v ponuke a vďaka novej zníženej cene môže byť veľmi dobrou voľbou v závislosti od vášho rozpočtu a požiadaviek. Tak ako by ste čakali a ako by sa patrilo, za dvoma novinkami viac či menej zaostáva v mnohých kľúčových parametroch. Senzor CMOS ponúka o 6 MP nižšie rozlíšenie o hodnote 18 MP, čo v praxi znamená 5184×3456 px veľké fotky oproti maximálnej veľkosti 6000×4000 vystupujúcej z novších foťákov.

Pokiaľ však ide o rozlíšenie a framerate videa, predchodca sa vyrovná ná stupcom. Videá však ukladá vo formáte .mov namiesto .mp4 a výsledkom sú tak o niečo väčšie súbory. Hodnota ISO sa nemení a vo všetkých troch foťákoch siaha od 100 do 12800 s núdzovým rozšírením na 25600. V praxi však bude rozdiel predsa len viditeľný pre staršiu generáciu procesora DIGIC 5, ktorá mierne zaostáva najmä úrovňou šumu pri horších svetelných podmienkach a nižším výkonom systému zaostrovania.

Práve tu badať zrejme najväčší rozdiel medzi dvoma generáciami – najmä ak máte v pláne fotiť rýchlu športovú akciu. Ostriacich bodov ponúka len 9 oproti 19 z novších foťákov, hoci aj tu sú všetky z nich krížového typu. Ponúka rovnakú rýchlosť fote nia, teda päť snímok za sekundu, no udržať si ju dokáže len počas šiestich fotiek vo formáte RAW (rozdiel dve fotky). Rozdiely sú aj po konštrukčnej stránke. Hmotnosť 700D je o pár gramov vyššia pre oceľový rám namiesto hliníkového a grip je o malý kúsok menší, takže do ruky zapadne o niečo menej bezpečne.

Rozdiel si však všimnete len v prípade, že dostanete možnosť vyskúšať si oba foťáky naraz.


Všetky ostriace body sú krížové – aj tie na bokoch. Vďaka nim môžu vznikať aj takéto kompozície pohybujúcich sa objektov.
Clona: f/5,0 Uzávierka: 1/160 s Ohnisková vzdialenosť: 10 mm ISO: 400

Ktorý by ste si mali vybrať?

Svojho cieľového zákazníka si nájdu všetky tri foťáky napriek tomu, že na prvý pohľad sú rozdiely medzi nimi len minimálne. Ak sa foteniu plánujete venovať profesionálnejšie alebo hľadáte ľahšie a menšie sekundárne telo k svojej profesionálnej zrkadlovke, priplatiť si pár desiatok eur za vyšší model 760D sa určite oplatí.

Prídavný displej a koliesko Quick Control robia jeho ovládanie rýchlejším a efektívnejším, a to vám pri hektickom fotení dokáže výrazne uľahčiť prácu. Napriek tomu, že má 700D už dva roky, aj ona si dokáže nájsť svoju cieľovku – najmä vďaka novej podstatne nižšej cene. V porovnaní so 750D sú očividné a rukolapné rozdiely takmer neviditeľné a tie výkonnostné ukryté vnútri sa zase nemusia vždy prejaviť.

Vyšší výkon novšieho kolegu bude citeľný, až keď zoberiete foťák na limit výkonu – vo veľmi zlých svetelných podmienkach či pri nepretrži tom cvakaní sekačiek rýchlo sa pohybujúceho jazdca. Rozdiel v rozlíšení spozorujete voľným okom len ťažko – vytlačené fotky v časopise sú na nerozoznanie, rovnako ako pri každom praktickom použití fotiek na internete. Napriek tomu ponúka 750D pár užitočných vy lepšení. Ak máte pocit, že ich naozaj využijete, za o dva roky novší foťák s implementovanými modernými technológiami sa oplatí priplatiť si.


Fotili sme počas tzv. zlatej hodinky, kedy celý les zalievalo teplé svetlo zapadajúceho slnka
Clona: f/3,5 Uzávierka: 1/400 Ohnisková vzdialenosť: 10 mm ISO: 400

Náš názor

Fotenie s troma malými ľahkými zrkadlovkami nás rozhodne postavilo do pozoru. S profesionálnymi full-frame zrkadlovkami v redakčnom arzenále sa ľahko zvyká na výborné výstupy v takmer akýchkoľvek podmienkach, toré môžeme v počítači dotiahnuť do dokonalosti. V porovnaní s nimi si fotenie na túto triedu foťákov rozhodne žiada viac rozmýšľania a skillu. Do kopca sme museli šliapať energickejšie, aby sme stihli fotky nafotiť ešte predtým, než slnko zájde príliš nízko, a so spúšťou narábať o niečo úspornejšie, aby sme nezahltili procesor príliš rýchlym sledom fotografií.

Práve tu sa prejavili dva najväčšie ukazovatele nižšej ceny týchto fotoaparátov. V horších svetelných podmienkach začne na fotkách rýchlejšie vystupovať šum, a práve tu bol aj rozdiel medzi duom 750D/760D a starším 700D najciteľnejší. Na naše pomery sa relatívne rýchlo zaplnil aj buffer a foťák nedokázal odfotiť ďalšiu fotku zo sekačky, kým časť z tých predchádzajúcich nedozapisoval na kartu. Museli sme sa vzdať lenivého luxusu možnosti výberu z pätnástich nafotených fotiek za sebou tú správnu a viac sa koncentrovať na konkrétny moment, ktorý chceme zachytiť.

To všetko sú však len veci, ktoré môžeme foťákom vytknúť pri porovnávaní s niekoľkonásobne drahšími modelmi. Pokiaľ ide o ich vlastnú kategóriu, ponúkajú mnohé funkcie, po ktoré ste si doteraz museli prísť do vyšších radov v ponuke. Pre začínajúceho amatérskeho fotografa ponúkajú výkonu dostatok a v stajni Canonu predstavujú zrejme prvú cenovú úroveň, ktorú by sme vám odporúčali, ak to s fotením myslíte aspoň trochu vážnejšie.

Od vyšších modelov si prepožičiavajú prakticky všetky najdôležitejšie funkcie a naozajstný rozdiel spozorujete len v kvalite výstupov – záleží však na tom, čo plánujete so svojimi fotkami robiť.


Foťáky neostria práve pomaly, no kombinácia pomalšieho objektívu a stmievajúceho sa lesa si na zachytenie tejto fotky vyžiadala manuálne predostrenie
Clona: f/1,6 Uzávierka: 1/400 s Ohnisková vzdialenosť: 50 mm ISO:
800

Odporúčaná cena: 669 € (750D, len telo) 749 € (760D, len telo) 569 € (700D, len telo)
Web: www.canon.sk

Text: Filip Stifler Nagy
Foto: Filip Stifler Nagy

 

Aktuality

Včera 13:41 Detaily, špecifikácia a hmotnosť pretekárskeho špeciálu Jaroslava Kulhavého Superior XF 9.9 Team.

Jarda Kulhavý si myslel, že jeho bicykel váži pod 10 kg, ale v skutočnosti má o kilo viac.

Včera 13:00 Crankworx Rotorua odštartoval cez víkend zjazdovými pretekmi, ktoré vyhrali Eliana Hulsebosch a Lachlan Stevens-McNab.

Za nami sú úvodné preteky podujatia Cranwkorx Rotorua, ktoré sa koná na Novom Zélande. Ide o populárny festival, ktorý tento rok odštartoval zjazdovými pretekmi a v oboch hlavných kategóriách sa z víťazstva tešili domáci novozélandskí jazdci.

Včera 12:25 Slovenky Krahulcová a Števková skončili v prvej etape pretekov Cape Epic na 8. mieste.

Vo výsledkovej listine tak zopakovali svoj výsledok zo včerajšieho prológu. Víťazmi úvodnej 88 km dlhej etapy sa medzi ženami stali Anne Terpstra s Nicole Koller, zatiaľ čo v mužoch po napínavom šprinte etapu vyhrali Wout Alleman s Hansom Beckingom.

Včera 12:13 Lukáš Kubiš vybojoval v šprinte desiate miesto na slovinských pretekoch GP Istria.

Pódium obsadila trojica pretekárov z úniku, Marcin Budzinski, Max van der Meulen a Riccardo Zoidl. Kubiš sa zapojil do hromadného šprintu, v ktorom bol siedmy najrýchlejší, čo napokon stačilo na to, aby uzavrel najlepšiu desiatku.

Včera 10:33 Tadej Pogačar už dnes odštartuje na etapových pretekoch Okolo Katalánska.

Najväčšími favoritmi pre celkovú klasifikáciu sú Pogačar, Sepp Kuss, Aleksandr Vlasov, Ilan Van Wilder, Simon Yates a Egan Bernal.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu