Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Aký je rozdiel vo výkone jazdcov v úniku a v pelotóne na Tour de France?

Asi nikto nečakal, že únik by mohol uspieť v rovinatej 18. etape Tour de France, ale napokon sa to podarilo. Jazdci v úniku však museli udržať počas celej etapy takmer dvojnásobne vyšší výkon v porovnaní s pretekármi, ktorí sa pohodlne viezli v pelotóne.
Martin Sarvaš
Foto: A.S.O. / Ashley Gruber & Jered Gruber

Kasper Asgreen si pripísal prekvapivé víťazstvo v 18. etape na Tour de France, keď sa mu nečakane podarilo spolu s Pascalom Eenkhornom, Jonasom Abrahamsenom a Victorom Campenaertsom udržať náskok pred šprintujúcimi jazdcami z pelotónu.

Ako prvý zaútočil v úvode etapy Kasper Asgreen (Soudal-Quick Step), ku ktorému sa do úniku pridali Victor Campenaerts (Lotto-Dstny) a Jonas Abrahamsen (Uno-X).

Pascal Eenkhoorn (Lotto-Dstny) sa pripojil k trojčlennému úniku až 65 km pred cieľom. Jeho prvý pokus dostať sa do úniku za tímovým kolegom Victorom Campenaertsom.80 km pred cieľom nebezpečným spôsobom zablokoval Philipsen, ale o 15 km neskôr sa mu podarilo odtrhnúť z pelotónu, ktorý mal len malý 40-sekundový náskok pred únikom.

V rovinatej 18. etape sa v závere očakával dojazd v hromadnom šprinte, takže pelotón si držal veľmi malý odstup od úniku, aby ich mohli v závere etapy dobehnúť.

Štvorica na čele však predviedla skutočne obdivuhodný výkon, vďaka ktorému sa im podarilo „ukradnúť“ etapu šprintérskym favoritom.

Obdivuhodný výkon jazdcov v úniku

Nórsky pretekár Jonas Abrahamsen, ktorý bol súčasťou úniku od úvodu pretekov, dosiahol v 184,9 km dlhej etape s prevýšením 1216 m priemerný výkon 298 wattov (priemerný normalizovaný výkon 332 W), pričom etapu absolvovali s priemernou rýchlosťou 41,9 km/h.

Keďže pelotón sa pred cieľom začal k úniku približovať, vedúca štvorica musela ešte zvýšiť tempo a v záverečných 10 km mal Abrahamsen podľa aktivity na Strave priemerný výkon 416 wattov a spolu s tromi bojovníkmi v úniku išli priemernou rýchlosťou 57,5 km/h.

Abrahamsen sa snažil v záverečnom šprinte o víťazstvo, ale ani maximálny výkon 1339 wattov mu nestačil na to, aby porazil víťaza etapy Kaspera Asgreena.

Pre pelotón bola 18. etapa relatívne jednoduchá, čo je veľmi zjavné pri porovnaní výkonu.

Napríklad Warren Barguil (Arkéa Samsic), ktorému v etape o nič nešlo a pohodlne sa viezol v pelotóne, mal takmer polovičný výkon 159 wattov a mal aj veľmi nízku priemernú srdcovú frekvenciu 116 bpm. Neilson Powless (EF Education-EasyPost) išiel tiež v pelotóne a pri priemernom výkone 176 wattov mal priemernú srdcovú frekvenciu len 114 bpm.

Záverečný kilometer 18. etapy Tour de France 2023:

Sagan: Som rád, že im to vydržalo až do konca

Svoj obdiv pred výkonom úniku neskrýval po dojazde do cieľa ani Peter Sagan, ktorý skončil na 15. mieste.

„Nemám slov. Ale musím povedať, že som aj rád, že vyhral Asgreen, ktorý odišiel [do úniku] hneď od štartu. A že im to vydržalo až do konca – som veľmi prekvapený a som za to rád,“ povedal Sagan v rozhovore pre RTVS.

Aktuality

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu