Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Foto

Test: Prenosová a úložná stanica na fotky Canon Connect Station CS100

Úložná stanica od Canonu je odpoveďou na miliardy fotiek, ktoré každoročne zostávajú na kartách foťákov, aby sa dookola ukazovali návštevám na trojpalcových displejoch. Predstavuje spôsob, ako maximálne jednoducho stiahnuť z foťáku fotky, uložiť ich a prezerať si ich na veľkej obrazovke televízora. Prirodzene, okrem množstva iných funkcií.
Hodnotenie: 4/5
199
Biker

Malá škatuľka navrhnutá tak, aby medzi DVD prehrávačmi a domácim kinom pôsobila maximálne nenápadne, jednoducho nielen vyzerá, ale jednoduchá je aj jej obsluha. V balení sme nenašli žiadny návod, no základné nastavenie sa ukázalo byť elementárnou záležitosťou zapojenia sieťového adaptéra a HDMI kábla z televízora a stanica bola pripravená ukázať, čo dokáže.

Fotoaparát s čerstvými fotkami môžete pripojiť pomocou USB alebo z neho vybrať SD či CF kartu a vložiť ich do portov na prednej strane zariadenia. Rovnako ho však môžete napojiť na počítač a práve tu vstupuje do hry CS100 s jednou oveľa zaujímavejšou a jednoduchšou technológiou – konkrétne bezdrôtovým prenosom prostredníctvom NFC a Wi-Fi.


Pod krytkou nájdete aj čítačky na SD a CF karty, či USB port zozadu zariadenia

 

Tisícky fotiek

Foťák s modulom NFC (napríklad jedna z dvoch noviniek otestovaných na predchádzajúcich stranách) stačí priložiť tesne k prijímaču navrchu stanice a vaša úloha je splnená. Stanica automaticky stiahne všetky nové fotky nachádzajúce sa vo foťáku a roztriedi ich podľa dátumu či podľa modelu foťáku, na ktorý boli odfotené. Fotky môžete pomocou priloženého diaľkového ovládania prehrávať na obrazovke televízora či pripojeného monitora, premazávať, triediť a kategorizovať. Vnútorná kapacita zabudovaného harddisku je 1 TB, inak povedané 1000 GB, a postačí na niekoľko tisícok fotiek vo vysokej kvalite.

Stanica zároveň slúži aj ako portál na zdieľanie fotografií s príbuznými. Ak vlastnia rovnakú stanicu, môžete im na ňu vybrané fotky ľahko poslať cez internet – do zariadenia stačí zozadu zapojiť klasický ethernetový kábel alebo ho pripojiť na domácu Wi-Fi sieť. Prostredníctvom Wi-Fi sa dokáže stanica pripojiť aj na kompatibilné tlačiarne a vybrané fotky rovno vytlačiť či priamo ich zdieľať na sociálne siete, ako Facebook či Flickr, a v prípade videí priamo na YouTube.


Foťák stačí podržať nad terčíkom a automaticky začne bezdrôtový prenos

Pár vylepšení

Canon CS100 sa používa skutočne tak ľahko, ako to znie, a sťahovanie či pozeranie fotiek zvládne naozaj každý – aj ten, ktorého technologická zdatnosť nesiaha ani po pripojenie foťáku na počítač. Na trhu ide o celkom unikátny produkt, no napriek tomu si myslíme, že jeho potenciál je oveľa širší. Napríklad je trochu škoda, že vzadu si miesto našiel len USB 2.0 namiesto oveľa rýchlejšieho novšieho štandardu. Je ale pravda, že tento port je skôr doplnkový a hlavný tromf stanice sa skrýva v bezdrôtovom prenose.

Trochu prepracovanejšia by mohla byť aj kategorizácia fotiek – systém neukazuje geolokačné info, fotky sa nedajú vyhľadávať a hoci je možné zobraziť základné metadata fotky s údajmi o objektíve či použitej clone, prepracovať k nim sa treba cez viacero kliknutí. Kompatibilita so zariadeniami vybavenými NFC je obmedzená – bezdrôtový prenos nebude fungovať so smartfónmi vybavenými modulom NFC.

Je však možné napojiť sa na stanicu ako na bežnú Wi-Fi sieť, a tak na ňu odoslať fotky. Väčšina toho, čo nám na stanici chýba, je len softvérového charakteru a Canon už pri predstavení stanice sľúbil pravidelné firmware updaty, ktoré môžu vylepšiť väčšinu spomenutých nedostatkov. Tak, ako je, predstavuje CS100 mimoriadne jednoduchý spôsob, ako uložiť svoje fotky, nech už je vaša motivácia akákoľvek – nedostatok miesta v počítači, absencia portov či adaptérov na pamäťové karty alebo obyčajná lenivosť, ktorú pokojne môžete nazvať aj šetrením drahocenného času.

 


Fotky sú prehľadne roztriedené podľa dátumu alebo foťáku, na ktoré boli odfotené

Web: www.canon.sk

Text: Filip Stifler Nagy
Foto: Filip Stifler Nagy

 

Ak náhodou potrebujete aj nejaký novší fotoaparát, zkúste si prečítat tento náš porovnávací test nových zrkadloviek Canon pre nadšencov.

 

Aktuality

Včera 12:11 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

Včera 10:42 FMBA, Crankworx a jazdci sa dohodli na spoločných podmienkach ako zachovať najvyššiu úroveň slopestyle pretekov.

Po tom čo elitní slopestyle jazdci nenastúpili do pretekov v rámci Crankworx Rotorua sa začalo rokovať o tom, ako najvyššiu úroveň zachovať. Jazdci boli frustrovaní z podmienok, za ktorých ďalej neboli ochotní zúčastňovať sa pretekov.

16.04.2024 Peter Sagan sa z Brazílie vrátil naspäť do Európy (+galéria).

Peter Sagan bol so svojím tímom Specialized Factory Racing na úvodnom kole Svetového pohára v horskej cyklistike v brazílskej Mairiporã. Vzhľadom na svoju formu a predchádzajúce zdravotné problémy sa rozhodol v pretekoch neštartovať. Nenastúpi ani do druhého kola svetového pohára, ktoré sa uskutoční už tento víkend, taktiež v Brazílii.

16.04.2024 Dusty Days v Kálnici s účasťou svetových jazdcov!

V kálnickom bikeparku to bude v najbližších dňoch žiť a to poriadne. Uskutoční sa totoiž freeride akcia s názvom Dusty Days, na ktorú sú pozvaní tí najlepší svetoví jazdci!

15.04.2024 Video: Victor Koretzky sa po pretekoch v XCC pustil do tímového kolegu Vidaurre Kossmanna.

Pretekári tímu Specialized Factory Racing si mali po pretekoch v Short Tracku čo vysvetľovať. Úspešnejší z tejto dvojice Martin Vidaurre Kossmann skončil v sobotu na treťom mieste a Victor Koretzky obsadil 4. pozíciu, s ktorou očividne nebol spokojný.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu