Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Foto

Test: Prenosová a úložná stanica na fotky Canon Connect Station CS100

Úložná stanica od Canonu je odpoveďou na miliardy fotiek, ktoré každoročne zostávajú na kartách foťákov, aby sa dookola ukazovali návštevám na trojpalcových displejoch. Predstavuje spôsob, ako maximálne jednoducho stiahnuť z foťáku fotky, uložiť ich a prezerať si ich na veľkej obrazovke televízora. Prirodzene, okrem množstva iných funkcií.
Hodnotenie: 4/5
199
Biker

Malá škatuľka navrhnutá tak, aby medzi DVD prehrávačmi a domácim kinom pôsobila maximálne nenápadne, jednoducho nielen vyzerá, ale jednoduchá je aj jej obsluha. V balení sme nenašli žiadny návod, no základné nastavenie sa ukázalo byť elementárnou záležitosťou zapojenia sieťového adaptéra a HDMI kábla z televízora a stanica bola pripravená ukázať, čo dokáže.

Fotoaparát s čerstvými fotkami môžete pripojiť pomocou USB alebo z neho vybrať SD či CF kartu a vložiť ich do portov na prednej strane zariadenia. Rovnako ho však môžete napojiť na počítač a práve tu vstupuje do hry CS100 s jednou oveľa zaujímavejšou a jednoduchšou technológiou – konkrétne bezdrôtovým prenosom prostredníctvom NFC a Wi-Fi.


Pod krytkou nájdete aj čítačky na SD a CF karty, či USB port zozadu zariadenia

 

Tisícky fotiek

Foťák s modulom NFC (napríklad jedna z dvoch noviniek otestovaných na predchádzajúcich stranách) stačí priložiť tesne k prijímaču navrchu stanice a vaša úloha je splnená. Stanica automaticky stiahne všetky nové fotky nachádzajúce sa vo foťáku a roztriedi ich podľa dátumu či podľa modelu foťáku, na ktorý boli odfotené. Fotky môžete pomocou priloženého diaľkového ovládania prehrávať na obrazovke televízora či pripojeného monitora, premazávať, triediť a kategorizovať. Vnútorná kapacita zabudovaného harddisku je 1 TB, inak povedané 1000 GB, a postačí na niekoľko tisícok fotiek vo vysokej kvalite.

Stanica zároveň slúži aj ako portál na zdieľanie fotografií s príbuznými. Ak vlastnia rovnakú stanicu, môžete im na ňu vybrané fotky ľahko poslať cez internet – do zariadenia stačí zozadu zapojiť klasický ethernetový kábel alebo ho pripojiť na domácu Wi-Fi sieť. Prostredníctvom Wi-Fi sa dokáže stanica pripojiť aj na kompatibilné tlačiarne a vybrané fotky rovno vytlačiť či priamo ich zdieľať na sociálne siete, ako Facebook či Flickr, a v prípade videí priamo na YouTube.


Foťák stačí podržať nad terčíkom a automaticky začne bezdrôtový prenos

Pár vylepšení

Canon CS100 sa používa skutočne tak ľahko, ako to znie, a sťahovanie či pozeranie fotiek zvládne naozaj každý – aj ten, ktorého technologická zdatnosť nesiaha ani po pripojenie foťáku na počítač. Na trhu ide o celkom unikátny produkt, no napriek tomu si myslíme, že jeho potenciál je oveľa širší. Napríklad je trochu škoda, že vzadu si miesto našiel len USB 2.0 namiesto oveľa rýchlejšieho novšieho štandardu. Je ale pravda, že tento port je skôr doplnkový a hlavný tromf stanice sa skrýva v bezdrôtovom prenose.

Trochu prepracovanejšia by mohla byť aj kategorizácia fotiek – systém neukazuje geolokačné info, fotky sa nedajú vyhľadávať a hoci je možné zobraziť základné metadata fotky s údajmi o objektíve či použitej clone, prepracovať k nim sa treba cez viacero kliknutí. Kompatibilita so zariadeniami vybavenými NFC je obmedzená – bezdrôtový prenos nebude fungovať so smartfónmi vybavenými modulom NFC.

Je však možné napojiť sa na stanicu ako na bežnú Wi-Fi sieť, a tak na ňu odoslať fotky. Väčšina toho, čo nám na stanici chýba, je len softvérového charakteru a Canon už pri predstavení stanice sľúbil pravidelné firmware updaty, ktoré môžu vylepšiť väčšinu spomenutých nedostatkov. Tak, ako je, predstavuje CS100 mimoriadne jednoduchý spôsob, ako uložiť svoje fotky, nech už je vaša motivácia akákoľvek – nedostatok miesta v počítači, absencia portov či adaptérov na pamäťové karty alebo obyčajná lenivosť, ktorú pokojne môžete nazvať aj šetrením drahocenného času.

 


Fotky sú prehľadne roztriedené podľa dátumu alebo foťáku, na ktoré boli odfotené

Web: www.canon.sk

Text: Filip Stifler Nagy
Foto: Filip Stifler Nagy

 

Ak náhodou potrebujete aj nejaký novší fotoaparát, zkúste si prečítat tento náš porovnávací test nových zrkadloviek Canon pre nadšencov.

 

Aktuality

12:33 Jasper Philipsen má v Alpecine ideálne podmienky. Prestúpiť do iného tímu len kvôli peniazom by bolo hlúpe.

Nie každý si môže dovoliť používať Mathieu van der Poela ako rozbiehača šprintov.

11:22 Mathieu Van Der Poel podpísal bezprecedentnú 10-ročnú zmluvu s Canyonom.

Majster sveta v cestnej cyklistike aj cyklokrose tiež predĺžil zmluvu s jeho tímom Alpecin – Deceuninck do roku 2028. Pre Canyon bude Mathieu van der Poel niečo podobné, ako Peter Sagan pre Specialized.

11:11 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Nina Schurtera Scott Spark RC na Cape Epic 2024.

Scott zverejnil detaily o Sparku Nina Schurter, s ktorým absolvuje tohtoročnú edíciu pretekov Cape Epic v Južnej Afrike. Okrem tematického dizajnu má tento bike množstvo zaujímavých detailov.

10:59 Nick Schultz porazil odvážnym útokom aj Pogačara a vyhral úvodnú etapu Okolo Katalánska.

Austrálčan zaútočil 1 km pred cieľom, a aj keď Tadej Pogačar zozadu prichádzal v šprinte vo vysokej rýchlosti, Schultz prešiel cieľom ako prvý a pripísal si svoje prvé víťazstvo na pretekoch WorldTour.

10:12 Video: Bernard Kerr zlomil počas zjazdu na Crankworxe rám, čo bolo príčinou?

Prototyp zjazdového bicykla Pivot, na ktorom pretekal Kerr počas Crankworxu na Novom Zélande nevydržal silu po nedoletenom skoku a zlomil sa na dve časti. Hrôzostrašný pád nakoniec skončil bez vážnejších zranení jazdca a na to čo sa stalo reaguje majiteľ spoločnosti Chris Cocalis.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu