Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Inzercia

Chcete cestovať s karavanom? Tu sú naše rady a tipy

Prvý výlet karavanom? Nenechajte nič na náhodu a pripravte sa vopred.
Biker
Chcete cestovať s karavanom? Tu sú naše rady a tipy

Cestovanie na dovolenku či výlet karavanom si môže užiť naozaj takmer každý. Či už máte sklony k dobrodružstvu, alebo vám vyhovuje skôr ležérny dovolenkový štýl, neoľutujete. No ak to bude pre vás prvá skúsenosť s karavanom, zíde sa vám zopár užitočných rád a tipov, na čo si treba dávať pozor.

Myslite na rozmery karavanu

Pri šoférovaní karavanu je dobré myslieť na jeho rozmery. Oproti osobnému autu je vyšší a aj širší. Dávajte si preto pozor na okraje vozovky a všímajte si možné prekážky vo výške približne troch metrov, ako sú vetvy stromov, mosty či konštrukcie okolo cesty.

Udržiavajte ideálnu rýchlosť

Pri jazde na diaľnici je ideálna cestovná rýchlosť približne 110 km/h.

Karavany majú kvôli konštrukcii obytnej časti horšiu aerodynamiku, pri vyšších rýchlostiach tak počítajte s tým, že začne prudšie rásť spotreba a môže vás prekvapiť aj bočný vietor. Dávajte si preto pozor aj pri obiehaní väčších vozidiel, kamiónov a autobusov. Okná na obytnej časti karavanu majte pri jazde vždy zatvorené.

Zdroj: Shutterstock

Pozor na strmšie kopce

Karavany sú priamo stvorené na dlhé dovolenkové trasy a na rovných a nekonečných rýchlostných cestách a diaľniciach sa cítia ako doma.

Jedinou menšou výzvou, na ktorú si treba dávať pozor, sú pre ne strmšie kopce. Pri jazde do kopca treba rátať s tým, že karavan je oproti osobnému autu ťažší, a tak bude hrať gravitácia vo váš neprospech. Je dobré pripraviť sa na to a pred výjazdom do kopca podradiť.

Rovnako tak treba myslieť na jazdu z kopca a brzdiť motorom so zaradenou rýchlosťou, aby sa zbytočne neopotrebovali brzdy.

 

Spoznajte sa pred jazdou

Ak ste zvyknutý hlavne na jazdu v osobnom aute a nemáte skúsenosti s väčším vozidlom, vyskúšajte si karavan pred cestou, napríklad na parkovisku.

Aj keď vám bude stačiť vodičské oprávnenie ako na osobné auto, karavan sa celkovo správa trošku inak. Najzásadnejší rozdiel je pravdepodobne vo vchádzaní do zákrut.

No ak spoznáte, ako sa karavan správa, ešte pred jazdou, oceníte to určite napríklad na kruhových objazdoch. Na druhej strane, v karavane sedíte vyššie, takže budete mať lepší rozhľad na cestu.

Zdroj: Shutterstock

Správajte sa, ako keby ste boli u seba doma

Vybavenie a nábytok v obytnej časti karavanu sú dômyselne konštruované tak, aby bola manipulácia s nimi čo najjednoduchšia a aby zaberali menej miesta ako tie, ktoré máte u seba doma.

Ak vám však náhodou niečo nepôjde otvoriť, zatvoriť, zapnúť atď., obráťte sa na spoločnosť, ktorá vám karavan požičala, určite vám poradia.

V obytnej časti sa správajte tak, ako keby ste boli u seba doma, pohybujte sa tam vyzutí a vo vnútri nefajčite.

Na čo by ste nemali zabudnúť

Pri opustení karavanu nezabudnite na zatvorenie všetkých okien a dverí, a takisto na kľúče nielen od vozidla, ale aj od obytnej časti.

Zhasnite všetky svetlá a zasuňte markízu, aby ju nepoškodil prípadný silný vietor.

Pred jazdou v karavane odporúčame skontrolovať vždy uzavretie skriniek, dverí a chladničky, aby vám za jazdy niečo nevypadlo, uzavretie bočných a strešných okien kvôli bezpečnosti, spotrebe a hluku, prepnutie chladničky na 12 V chod, zhasnutie vnútorného osvetlenia a uzavretie ventilu fľaše na plyn.

Využite aplikácie pre karavanistov

Dnes je ozaj kempovanie s karavanom jednoduchšie ako kedykoľvek predtým, a to hlavne vďaka skvelým aplikáciám, z ktorých niektoré sú priamo určené pre karavanistov.

Park4night

Park4night je pravdepodobne najpopulárnejšia a najrozšírenejšia aplikácia, ktorú karavanisti používajú.

Pomocou nej viete rýchlo a spoľahlivo nájsť parkovacie miesta pre karavany, a to ako v oficiálnych kempoch, tak aj mimo nich.

Parkovacie miesta, ktoré cez aplikáciu nájdete, sú preverené a hodnotené priamo používateľmi aplikácie, ktorí na nich so svojím karavanom kempovali a často k nim pridávajú aj fotografie okolia.

Vhodné miesta môžete hľadať podľa konkrétnej lokality alebo vašej polohy či GPS súradníc.

Aplikácia sa dá používať aj bezplatne, no v takom prípade musíte byť vždy pripojení na internet. Platená PRO verzia dokáže fungovať aj v offline režime.

Zdroj: Shutterstock

Campercontact

Campercontact je podobná aplikácia ako park4night, je teda zameraná hlavne na hľadanie kempov a parkovísk. Aj túto aplikáciu si viete kúpiť a používať ju v offline režime.

Flush

Táto aplikácia vám ukáže verejné toalety v okolí. Potešíte sa jej najmä na cestách vo väčších mestách, kde sa nedá s karavanom dobre vojsť do centra.

GreenZones

A nakoniec aplikácia, ktorá vám ukáže, kde vo veľkých mestách sú obmedzenia vjazdu vozidlom na základe EURO normy vozidiel.

https://www.karavan365.sk/prenajom-karavanov/

Aktuality

15:26 Decathlon dal do predaja repliky bicyklov Van Rysel RCR Pro tímu AG2R. Po pár hodinách boli vypredané.

V utorok pridal Decathlon do ponuky cestné bicykle, na ktorých pretekajú jazdci tímu Decathlon AG2R La Mondiale. S cenou 9000 eur boli vypredané už na ďalší deň.

11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

09:46 Video: Premrznutého Mattiasa Skjelmoseho museli odniesť v rukách pred koncom Valónskeho šípu.

Dánsky pretekár tímu Lidl-Trek odstúpil z ardénskej klasiky 40 km pred cieľom. Preteky poznačilo chladné a daždivé počasie, ktoré vyradilo mnohých favoritov a preteky dokončilo len 44 cyklistov zo 175 štartujúcich.

09:32 Stevie Williams bol najsilnejší v stúpaní Mur de Huy a na Valónskom šípe dosiahol najväčší úspech v kariére.

Britský jazdec tímu Israel-Premier Tech zaútočil 300 metrov pred cieľom a zvíťazil pred druhým Kevinom Vauquelinom (Arkéa-Samsic) a Maximom Van Gilsom (Lotto-Dstny).

Včera 12:11 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

Zavrieť reklamu