Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!

Horúce z výroby: Slovkolex 2015 – Fox, Cube, 661 a ďalšie novinky

Slovkolex - dovozca niekoľkých veľkých značiek ako Fox Racing Shox, Cube, 661, či KindShock nás pozval na prezentáciu noviniek vo svojom portfóliu. Toto je výber tých najzaujímavejších z nich, na ktoré sa môžete tešiť do budúcej sezóny.
Biker

Fox Racing Shox sa v sezóne 2015 pokúsi znovu získať stratené územie v enduro segmente – a to rovno nukleárnymi zbraňami.

Nová 36-tka sa s nezávisle nastaviteľnou pomalou a rýchlou kompresiou vracia do čias, kedy Fox neohrozene vládol, a pridáva všetky nové technológie v arzenále značky. Dostupná je pre všetky rozmery kolies, v množstve rôznych zdvihov upraviteľných v pohodlí domova od 130 až do 180 mm v závislosti od modelu.

Systém CTD s jednoduchou trojpolohou zmenou nastavenia pomalej kompresie je preč a späť na výslnie sa vracia nezávisle nastaviteľné tlmenie pomalej a rýchlej kompresie, z ktorého sa určite bude tešiť každý pokročilejší jazdec.

V endure sa stále prelínajú ako 20mm tak 15mm predné osky, a tak je fajn, že do novej 36-ky vlezú obe. Nehľadajte tu ani rýchloupínacie osky – všetko je tu na starý dobrý imbus.

S úplne novou šasi (menej homosexuálnym slovom povedané konštrukciou) je 36-ka ľahšia od svojho predchodcu o takmer pol kila. O tuhosť sa pritom pri pohľade na skrutkovaciu osku a masívne nohy určite nebojíme.

V ponuke je aj čoraz viac aftermarket náhradných dielov na základný servis a vylepšovanie odpruženia Fox, ktorý zvládnete s návodmi na stránke výrobcu aj doma.

Platničky Aerokool od špecialistu práve na brzdné doštičky Kool-Stop nasledujú príklad technológie Ice-Tech od Shimana. Hliníkoví „ježkovia“ vytŕčajúci nad brzdový strmeň odvádzajú teplo mimo brzdiča a svojim väčším povrchom ho dokážu efektívnejšie rozptyľovať.

V ponuke budú na väčšinu nových bŕzd od väčšiny výrobcov, a cenovo sa zmestia tesne pod 30€ za pár.

Nová karbónová teleskopka KindShock LEV na prezentáciu žiaľ nedorazila načas, no k videniu boli aspoň farebné kity, pomocou ktorých si môžete doladiť svoje sedlovky k zvyšku bikov.

Novinkou v portfóliu dovozcu sú holandské svetielka Spanninga. V ponuke značky sú ako svetlá na to, aby ste boli videní, tak také, s ktorými zase budete vidieť vy.

Línia BOPP patrí do kategórie „byť videný“ a za necelých 10 éčiek máte ako predné, tak zadné svetielko.


Po dlhšej odmlke prichádza značka chráničov 661 s novou trailovou helmou EVO AM. Kúsky odfotené tu sú ešte len predprodukčnými vzorkami a ich farebné kombinácie sa ešte môžu meniť, preto sa pokúste nezaľúbiť sa do jedinej konkrétnej.

Uťahovanie má na starosti otočné koliesko s overeným systémom BOA používaným najmä na tretrách.


Robustná helma siaha nízko na temeno a tak ponúka naozaj dobrú úroveň ochrany. Pohodlie zaručuje množstvo polstrovania, a v ponuke bude aj verzia so systémom MIPS za niekoľko desiatok eur viac, ktorá zvýši úroveň ochrany touto rokmi vyvíjanou technológiou pohltenia energie pri páde.

Výrazný šilt je výškovo nastaviteľný v dvoch vertikálnych polohách. Okrem toho vyzerá „so enduro“!

Cube pridáva okrem ruksakov do ponuky aj tretry, a rovno vo veľkom štýle.

Model pre seba tu nájdu ako cestári…

…tak bikeri…


…aj rekreační cyklisti, resp. bikeri, ktorí sa nedajú odradiť varovaniami miestnych a tak často znášajú bicykle na pleciach a hopkajú si nohami dolu náročným turistickým chodníkom.

Ruksaky vyrobené v spolupráci so špecialistom na ne – značkou Deuter – sú dostupné aj vo veľkostiach, ktoré už je nosiť na biku celkom masochizmus. Na dlhé, prípadne aj niekoľkodenné tripy na biku by však 35 litrov malo celkom stačiť.

V ponuke pribúdajú aj helmy ako do lesa, tak viac na rekreačnú či mestskú cyklistiku.


Niektoré z nich majú zapínanie na magnet, ktorému by z fotiek veril málokto. Okrem toho, že sa ľahko zapína a odopína jednou rukou však samozrejme je otestované, používa ho mnoho značiek, a naozaj sa v prípade pádu samo od seba neotvorí…

Jedným z najväčších highlightov v ponuke nemeckej značky pekných, no najmä dobre ohádzaných a za dobrú cenu predávaných bikov Cube, je rozhodne prepracované Stereo HPA Race 27,5 Race so 140 mm zdvihu a 27,5-palcovými kolesami. Hliníkový bike je zaujímavý práve povestným pomerom ceny a výkonu. Za tri tisícky (dokonca bez jedného eura! 😉 ) tu nájdete odpruženie Fox vpredu aj vzadu, kolesá DT Swiss, teleskopku RockShox Reverb a dokonca aj karbónové rajdy. Kompletka váži len 12,85 kg a to je na bike tohto zdvihu a tejto cenovky úctyhodná cifra.

Línia Stereo pokrýva v novej sezóne zdvihy od 120 do 160 mm. 100 mm modely majú názov AMS, zatiaľ čo 180 mm freeriďák resp. superenduro nesie meno Fritzz.

O dva centimetre vyšším zdvihom a o niečo „plastovejším“ rámom sa môže pochváliť ďalšie Stereo v ponuke – Stereo 160 Super HPC SL 27,5. Zelenozelená farebná kombinácia sa objavuje v ponuke značky takmer pri každom jednom modeli. Takto osadený bike s monokokovým karbónovým rámom, Factory odpružením Fox, kolesami DT, a na kompletke Shimano XT vychádza na 4 tisícky.

Pri karbónovom monokoku ešte zostaneme, no tentoraz v kombinácii s 29-palcovými kolesami. 140 mm a vyborne osadený trailbike Stereo 140 HPC Race 29 je postavený na (takmer) tom najlepšom, čo má SRAM v ponuke – radenie X0/X9, vidlica Pike Solo Air, a nové brzdy Guide R. Takto vyskladaný bike váži pod 13,5 kila a stojí 3099€. Férová cena.

Cube nedávno predstavil technológiu výroby karbónových rámov C68, ktorou sa budú pýšiť niektoré topmodely v ponuke – napríklad tento karbónový pretekársky 29er Elite C68. Nemci dokážu vďaka novému spôsobu vrstvenia karbónu zredukovať priestor medzi jednotlivými vláknami a tým pádom použiť viac vlákien a menej živice. Výsledkom je nielen vyššia tuhosť, ale najmä nižšia hmotnosť. Najvyšší model 140 mm trailbiku s 27,5-palcovými kolesami tak napríklad váži úctyhodných 100 gramov pod 11 kíl. Tento bike vyskladaný kompletne? Len 9,1 kg.

V sedlovej trubke sa dokonca skrývajú vývody na teleskopickú sedlovku s vnútorným vedením diaľkového ovládania.

Menej na čo najnižšiu hmotnosť a viac na cenovku sa zameriava ďalší 29-palcový hardtail Reaction GTC PRO 29. Ten za cenu 1700€ ponúkne hmotnosť 11?5 kila, monokokový karbónový rám, a tak ako ďalšie lacnejšie modely v ponuke značky, vidlicu od firmy Manitou, ktorá hlása comeback na scénu.

Pamätáte, čo sme napísali o zelenozelených rámoch? Jeden sa ušiel aj hardtailu Reaction GTC SL 29 – pochopiteľne s 29-palcovými kolesami. Váži 10,45 kg a stojí – fyzikálne vyjadrené – jedno kilo cez dva litre.

Na svoju neukojiteľnú túžbu vlastniť farebné veci si prídu aj detiská – model Kid 240 SL je postavený na 24-palcových kolesách, a má rovnaký nástrek ako tímoví jazdci vyhrávajúci napríklad enduro etapák Trans-Provence. Mamu bude treba poprosiť o 600 eur.

Pri pohľade na takéto biky si každý chlap musí želať byť ženou… Dámsky cesťák vo vínovočervenej matnej povrchovej úprave doplnenej o ďalšie odtiene tejto najženskejšej farby je zaujímavý nielen farbou. Axial WLS GTC SL je dostupný v malých veľkostiach pre nižšie dámy, váži 7,8 kg, a pripraví vás o dve tisícky eur.

Pánov zas možno zaujme karbónový Agree GTC SL určený na vytrvalostné preteky a o niečo komfortnejšiu jazdu . Kompletka a od Ultegry nemôže byť zlá, rovnako ako 7,7-kilová hmotnosť ohodnotená na 2099€.

Cube bol jednou z prvých značiek, ktorá predstavila vysokozdvihové elektrobiky, avšak na tejto prezentácii dal jeho dovozca do pozornosti tento dámsky hardtail. Access WLS Hybrid Race je dostupný ako s 27,5-palcovými (v menších veľkostiach do 16“), tak 29-palcovými kolesami.

Dámsky hliníkový elektormobil poháňa ako inak jednotka od Boschu a hmotnosť sa vošla pod 20 kíl. A cenovka? 2599€ so zmesou rôznych sád od Shimana a vidlicou Manitou Marvel.

Foto: © Filip Nagy
 

Aktuality

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

23.04.2024 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Zavrieť reklamu