Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!

Video: Takto natáča Canon Legria Mini X

Digitálny zápisník ideálny na veľtrhy s príliš veľa bicyklami - Tak znie asi najlepší popis malej vreckovej kamery od Canonu. Otestovali sme ju a tu je výsledok.    
Biker

 

Dotykový displej, Full HD video, stereofónny mikrofón a veľkosť tak akurát do vrecka. Nová minikamera od Canonu má celkom unikátnu cieľkovku, no ak sa v nej predsa len spoznáte, veľa lepších alternatív k nej na trhu nenájdete. Hneď na začiatok treba povedať, že Legria Mini X nie je kamerou primárne určenou na šport – hoci nikto vám nebráni ju takto využívať. Podobne ako napríklad GoPro ponúka 160-stupňové zorné pole a rozlíšenie nahrávania videa v plnom HD. Objektív síce zakryje po vypnutí kamery plastová krytka, no dotykový 2,7″ displej je celkom na rane a chýba aj utesnenie pred elementmi, preto sa Legria bude najlepšie cítiť skôr vnútri. Canon ju na svojich stránkach profiluje ako ideálny zaznamenávací prístroj pre žurnalistov, obchodníkov navštevujúcich veľtrhy či pokojne aj rodiny, ktoré si chcú zapamätať z dovoleniek čo najviac. My sme sa vžili hneď do dvoch cieľoviek naraz – ako novinári sme túto 240-gramovú elektroniku zobrali na veľtrh For Bikes do Prahy.


Pre bežného užívateľa
Kvalita AVCHD či MP4 videa, ktoré vám kamera ponúkne na výber, je vcelku dobrá – rovnaká, akú by ste čakali od iných malých kamkordérov s rovnako veľkým čipom CMOS. Bez väčších problémov sa Legria vynájde aj v slabšom svetle, kde je úroveň fialového elektronického šumu na prijateľnej úrovni. Legria je handheld, teda „ručnou“ kamerou, a preto v nej nájdete aj digitálnu stabilizáciu obrazu. Tá však mierne priblíži obraz a zhorší jeho kvalitu, takže pokiaľ idete po čo najvyššom rozlíšení, bude lepšie, ak si vytrénujete pevnú ruku – v prípade mužov tú pravú. K dispozícii sú aj zrýchlené či spomalené zábery, hoci pri tých musíte, tak ako pri väčšine kamier, opäť rátať so znížením kvality výstupu. Pokročilým užívateľom možno bude chýbať možnosť manuálne nastaviť uzávierku či hodnotu ISO – no tí zrejme ani Legriu Mini X nikdy nedostanú do ruky. Pre bežného užívateľa, naopak, ponúka niekoľko rôznych prednastavených modov označených podľa toho, čo sa chystáte natáčať. Kamera má dokonca schopnosť automaticky a mimoriadne rýchlo rozpoznávať tváre a ostriť na ne.

Displej natočíte tam, kam potrebujete – dozadu pre nahrávanie pred seba či dopredu pre nahrávanie samého seba. Pri rôznych činnostiach…


Dôraz na zvuk
Ironicky je najväčšou prednosťou, ktorú budú vedieť naplno zužitkovať práve tí, pre ktorých je kamera určená, zaznamenávanie zvuku. Dve mriežky po bokoch objektívu totiž nie sú repráčikmi, ale mikrofónmi. Kamera dokáže zaznemenávať neskomprimovaný zvuk cez zabudovaný mikrofón či spoľahnúť sa na externý, na ktorý nájdete vstup na boku. Hneď vedľa neho sa nachádza aj výstup pre stereoslúchadlá, na ktorých môžete práve nahrávaný zvuk kontrolovať, prípadne upravovať jeho úroveň manuálne pomocou stupníc na displeji. Rovnako ako v prípade videa, aj tu si môžete vybrať z prednastavených modov podľa toho, kde sa práve nachádzate. Použitie v praxi? Ak ste práve spomínaný predajca bicyklov či jednoducho nadšenec na veľkej výstave, máte možnosť nastaviť si mod blokujúci šum okolo vás a okrem natáčania všetkého, čo si chcete zapamätať, si do kamery nahrávať aj komentár vo veľmi vysokej kvalite. Pri natáčaní detailov príde vhod schopnosť kamery zaostriť na vzdialenosť 40 cm či priamo makro modus určený na zábery zblízka.

Pri fotení je záber objektívu ešte o desať stupňov širší. Fotky sú kvalitné a pekne ostré, hoci to primárnym poslaním Legrie nie je.


Bezdrôtová povinnosť
Menu ovládané pomocou dotykov na displeji výklopnom do oboch strán je pre prvoužívateľa trochu chaotické, a ak nechcete len podľa sedliackeho rozumu stláčať veľký červený gombík na nahrávanie na boku, ale aj niečo prestaviť, budete si chvíľu zvykať. Wi-fi modul je v nových zariadeniach už prakticky povinnosťou a nachádza sa aj v Legrii. Prostredníctvom siete ju môžete ovládať cez iOS či Android aplikáciu či nahrávať priamo do pamäte telefónu – napríklad, ak vám dojde pamäť na karte uprostred prechádzky pomedzi stánky vystavovateľov. Batéria má našťastie veľmi dlhú výdrž, je však škoda, že sa musí nabíjať vnútri kamery – teda neexistuje možnosť nabíjania jednej batérie, zatiaľ čo po výstavisku beháte s náhradnou. Cez wi-fi okrem toho môžete Legriu používať aj ako webkameru či na monitorovanie domu v čase vašej neprítomnosti. Rovnako na live streamovanie napríklad do televízora sa dá využiť HDMI vstup.


V celom teste kladieme dôraz na to, že Legria nie je obyčajnou minikamerou na dovolenky, ale prístrojom s veľmi jasne zadefinovanými prioritami. Je veľmi dobrým spoločínkom najmä tam, kde potrebujete dlhú výdrž batérie a/alebo kvalitné zaznamenávanie zvuku. Ak to pre vás je konferencia, koncert či práve spomínaný veľtrh, na ktorom si chcete s pomocou techniky zapamätať čo najviac, Legria Mini X to zvládne v kvalitnej konštrukcii a s dlhoročnými skúsenosťami Canonu.
 


Testovacie zábery z kamery Canon Legria Mini X na veľtrhu ForBikes v Prahe 28. marca 2014.

Tento test kamery nájdete v časopise Biker č. 3/2014

Aktuality

Včera 15:26 Decathlon dal do predaja repliky bicyklov Van Rysel RCR Pro tímu AG2R. Po pár hodinách boli vypredané.

V utorok pridal Decathlon do ponuky cestné bicykle, na ktorých pretekajú jazdci tímu Decathlon AG2R La Mondiale. S cenou 9000 eur boli vypredané už na ďalší deň.

Včera 11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

Včera 09:46 Video: Premrznutého Mattiasa Skjelmoseho museli odniesť v rukách pred koncom Valónskeho šípu.

Dánsky pretekár tímu Lidl-Trek odstúpil z ardénskej klasiky 40 km pred cieľom. Preteky poznačilo chladné a daždivé počasie, ktoré vyradilo mnohých favoritov a preteky dokončilo len 44 cyklistov zo 175 štartujúcich.

Včera 09:32 Stevie Williams bol najsilnejší v stúpaní Mur de Huy a na Valónskom šípe dosiahol najväčší úspech v kariére.

Britský jazdec tímu Israel-Premier Tech zaútočil 300 metrov pred cieľom a zvíťazil pred druhým Kevinom Vauquelinom (Arkéa-Samsic) a Maximom Van Gilsom (Lotto-Dstny).

17.04.2024 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

Zavrieť reklamu