Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!

Test Alpinestars: A-Line komplet a chrániče Moab

Do testu sme dostali zjazdové oblečko a kolenno-holenné chrániče od firmy, ktorá si postupne (aj vďaka Filipovi Polcovi) získava skvelé meno aj u nás. Ako sa ukázalo, nie nadarmo sa pod logom Alpinestars preháňajú niektorí z najrýchlejších jazdcov planéty! Pozrite sa, ako dopadol náš test.
Biker

Veci od Alpinestars sme testovali aj v jedných z najťažších podmienok na zemi – 24-hodinových zjazdových pretekoch, na ktorých pekných pár hodín pršalo.

A-Line komplet

Komplet nesúci meno jednej z najlegendárnejších zjazdových tratí na svete je príznačne topmodelom v ponuke zjazdového oblečenie od Alpinestars. Dlhorukávový dres a dlhé nohavice A-Line dostanete v troch farebných kombináciách – červenej, ostrožltej (presne takej, akou si zvýrazňujete poznámky a predstierate, že sa učíte na test), a tejto sivej.

Silikónová aplikácia na spodnej časti dresu zabraňuje jeho vyťahovaniu z nohavíc v prípade, že si ho zapravíte.


A-Line Long Sleeve jersey
Grafika hovorí jasne – toto je dres pre pretekárov. Navlečte si A-Line na seba, a nenechá vás na pochybách ani strih. Dres tesne, no pohodlne kopíruje krivky tela, vďaka čomu za vami nebude viať ako batmanov plášť ani v tých najvyšších rýchlostiach. Úzky a vzadu predĺžený strih so silikónovou potlačou zabraňujúcou vyťahovaniu sa dresu zapraveného do nohavíc, však vďaka látke elastickej do jedného smeru neobmedzuje v pohybe a úplne pohodlne sa pod neho zmestia aj lakťové chrániče, či celá opica. Lakťáky si však budete musieť navliecť ešte pred oblečením dresu – uzučké manžety rukávov s vloženou gumou vám ich prestrčiť spredu cez rukáv nedovolia. Praktické však sú pri vyhŕňaní rukávou na štýl Brooka MacDonalda – manžety pevne držia na predlaktí a nezošúchavajú sa dole.

Sieťované panely po bokoch dresu výrazne pomáhajú v horúcich dňoch.


Priedušnosť materiálu je rovnako vynikajúca ako strih. Široko strihnutý krk a veľké sieťované panely pod pazuchami a po bokoch tela pomáhajú tomu, čo nestíha odvádzať materiál. Našou jedinou výhradou je odolnosť inak na pocit mimoriadne kvalitného a pohodlného materiálu voči špine. Ak po pretekoch v blate nevychytáte okno príležitosti a nehodíte ho včas do práčky, hnedé fľaky budete zo snehobielej látky musieť dostať pekne po starom ručným druhnutím v lavóri. Koniec koncov vám určite nemusíme hovoriť, že kto chce byť štýlový, musí prinášať obety. 😉

A-Line Pants
Nohavice tvoriace komplet s dresom A-line sú rovnako plné jednoduchých, no mimoriadne efektívnych vychytávok. Poďme teda na ne pekne zvrchu. Gumená palikácia z vnútornej strany pásu zabraňuje ich posúvaniu počas jazdy, aby ste cieľovou fotobunkou nepreleteli s holým zadkom. Pás sa naviac dá sťahovať dvoma pásmi so suchými zipsami umiestnenými na bedrách, ktoré vďaka vloženej gume pekne pérujú pri ohýbaní sa na biku a nezarezávajú sa do brucha.Vo vrchnej časti a na trieslach sa vo veľkom koná odvetrávanie pomocou dierkovaných a sieťovaných panelov, vďaka ktorým ich môžete nosiť aj v tých najväčších horúčavách, kedy všetci siahajú po kraťasoch, a vy jediní si môžete zachovať vzhľad skutočného zjazdára. Vetracie panely však zároveň znamenajú, že A-liny vás v prípade dažďa dlho v suchu neudržia.

Na nohaviciach nájdete aj jedno vrecko s vodeodolným zipsom, do ktorého sa akurát vojde jeden nemenovaný najpoužívanejší smartphone.

Sedaciu časť a vnútorné strany nôh pokrýva odolný ripstop materiál do istej miery imúnny voči prisadaniu zadného kolesa po nevydarenom dopade, či konštantnému šúchaniu kolien o rám. Rovnako pomôže aj s jazdou v blate, kedy vydrží slušné nánosy hnedej nutely po celom zadku. Použitie kolenných chráničov značne spríjemňujú kolená so všitým ohybom, ktorý sa pri pedálovaní vyrováva a nezabraňuje tak plnému ohnutiu nohy. Rovnakému účelu slúžia aj strečové panely na zadnej časti kolien a lýtok, ako aj na krížoch. Vnútorná strana dolnej manžety je predĺžená a chráni tak vnútro členku pred ošúchavaním o kľuku. Jedinou časťou, ktorá nám tak na celých nohaviciach trochu nedáva zmysel, je sieťovaná značná časť holennej časti, ktorá síce pomáha s odvetrávaním a nasávaním chladného vzduchu zospodu, no tiež znamená, že vám o to skôr prenikne vlhkosť k ponožkám a topánkam. Znovu ale treba podotknúť, že A-Liny nemali a ani nemajú ambíciu byť nohavicami do zlého počasia. Strih je perfektný s voľnosťou tam, kde ju treba, a aerodynamikou tam, kde zaváži.

Tvarované koleno sa prispôsobuje ohýbajúcej sa nohe s chráničmi.

 



Moab Knee Protector

Chrániče kolena a holene, ktoré si vyberá mnoho sponzorovaných jazdcov od Alpinestars sú na trhu už niekoľko rokov, a po celý čas sme si na ne brúsili zuby. Teraz, keď sme mali možnosť konečne ich odskúšať, určite obrúsenú sklovinu neľutujeme…

Termoplastické chrániče s pôvodom v najvyššej súťazi cestných motocyklov MotoGP sú len jedným z dôvodov, prečo sme Moabmi tak nadšení. Plastové škrupiny sedia na hrubej vrstve peny Biofoam so zosilenou hrúbkou pod úponmi praciek, ktoré tak netlačia o nohu. Chránič holene je rozdelený na dve časti, vďaka čomu sa dokáže ohnúť a prispôsobiť tvaru píšťaly. Je však pravda, že by sme ho uvítali o niečo dlhší, najmä kvôli vyšším riderom, ktorí potrebujú menšiu veľkosť, a majú rovnako radi spodnú časť holene, ako tú vrchnú.

Moaby dokonale kopírujú kontúry nôh, no plastový chránič holene by mohol byť o niečo dlhší.


Moaby na nohe držia tri popruhy, z ktorých je výlučne na suchý zips iba ten spodný. Zvyšné dva sa pomocou suchého zipsu len nastavujú, no pri každom ďalšom použití budete zapínať len plastové pracky po bokoch. Tie sa otvárajú trochu ztuha, no zvýšená bezpečnosť a komfort systému je na nezaplatenie. Okrem toho nehrozí, že by prestali držať, čo je v prípade suchého zipsu častým javom.

Robustné plastové pracky sú mimoriadne praktickým a bepečným spôsobom zapínania.


Úroveň ochrany Moabov je vysoká, no ich hlavným náskokom oproti ostatným je ergonómia. Ak ste už niekedy jazdili v chráničoch, ktoré vám pravidelne každých pár metrov zliezli o pol metra nižšie, viete aké otravné to dokáže byť (nehovoriac o následných uhýbacích manévroch pri páde). Moaby majú hneď niekoľko vymožeností, ktoré sa uisťujú o tom, aby sa nepohli ako pri pedálovaní, tak pri páde. Silikónová potlač na vnútornej strane najvrchnejšieho popruhu je len špičkou ľadovca. Ergonomické prehnutie znamená, že chrániče držia na pokrčenej nohe bez toho, aby odstávala ich vrchná časť. No a najlepšou vlastnosťou je obrovská silikónová aplikácia po celej vnútornej strane chráničov zabraňujúca ich šmýkaniu sa dole. Jej priľnavosť o pokožku nerozhádže ani pot celodenného jazdenia, ani zdravo huňatá noha. Na to, aby sa začali chrániče kĺzať po holeni tak potrebujete naozaj výdatné zrážky, ktoré sme počas nášho testu mali možnosť zažiť. Napriek tomu sa však pohybovali len minimálne a stačilo ich občas mierne napraviť. Okrem toho sme ich stihli aj pokrstiť pri viacerých pádoch a ani raz sa nepohli čo i len o milimeter. A to je pre nás to, čo zaváži najviac.
 




Verdikt
„Či už ide o komplet A-Line, alebo o chrániče Moab, bez preháňania môžeme povedať, že ide o najlepšie zjazdárske veci na trhu. V prípade dresu a nohavíc nás o tom presvedčil skvelý strih a použité materiály, a v prípade chráničov pre nás úplne najdôležitejší a najzákladnejší benefit – dokonalé držanie na nohe počas jazdy, aj pádov. Tak ako na prakticky každom produkte, aj tu by sme vedeli tu a tam vychytať zopár chybičiek. Ak však chcete naozaj kvalitné a funkčné oblečenie na zjazd, či freeride, urobíte jeden z najlepších nákupov svojho života. Aj napriek tomu, že ani keď zavoláte do 30 minút nedostanete nič naviac…“
 




Ceny

A-Line Long Sleeve Jersey: 59,95€
A-Line Pants: 149,95€
Moab Knee Protector: 89,95€
 

Foto: Martin Matula

Aktuality

15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Včera 17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Zavrieť reklamu