Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!

Zážitok: Hurricane Factory – Instantný adrenalín

Na kraji Aquaparku Tatralandia na pomedzí Liptovského Mikuláša sa nachádza nevýrazná budova. Ukrýva však slovenský unikát – prvý a jediný aerodynamický tunel v krajine a najmä zážitok, ktorému sa len ťažko niečo vyrovná.
Biker

To, či budete už po pár krátkych minútach môcť využiť celých 14 metrov výšky tunela závisí len a len od vašej učenlivosti a rešpektovania pokynov inštruktorov.

Tunel s priemerom takmer 5 metrov a výškou celých 14 stojí uprostred miestnosti s barom a pohodlnými vakmi na sedenie celkom nevinne. Pod nohami vám však pracuje továreň na hurikán – obrovské turbíny pripomínajúce motory z lietadla – a do jeho presklených stien vháňajú vzduch rýchlosťou takmer 300 kilometrov za hodinu. Táto kombinácia úctyhodných rozmerov a údajov dokáže v bezpečí pozemskej nadmorskej výšky simulovať zoskok z lietadla. A presne preto by ste mali lietanie v litptovskom tuneli na vlastnej koži vyskúšať aj vy!

Samotnému lietaniu predchádza malá inštruktáž „na suchu“.


Rýchle začiatky
Väčšina letcov zvládne stabilizovať sa v prúde vzduchu už za niekoľko minút. Vtedy vás inštruktor púšťa a vy si môžete sami vyskúšať niekoľko základných manévrov pri lietaní na bruchu. Aj ten najmenší pohyb končatín, prehnutie sa v chrbte, či samotné ukázanie palca hore do foťáka (alebo stredného prstu, podľa toho, kto fotí) má svoje následky. Akonáhle to s odvahou trochu prepísknete, a začnete pripomínať slipy vo vetre, je tu vždy naporúdzi inštruktor, ktorý s neuveriteľnou ľahkosťou manévruje okolo vás a dáva na vás pozor. Báť sa teda okrem vysokej tepovej frekvencie a prudkej návykovosti netreba naozaj ničoho. Tunel je prístupný dokonca aj deťom od 4 rokov a vekové obmedzenie sa zastaví až kým vám z úst nevyfúkne protézu – akékoľvek veci, ktoré by totiž mohli počas lietania odletieť totiž do tunela nepatria.

Lietanie sme si samozrejme vyskúšali na vlastnej koži, štýlovo nahodení do bikového oblečenia. Výsledok? Okamžitá závislosť!

Prúd vzduchu s rýchlosťou okolo 200 km/h patrí k tým hlučnejším veciam na svete, a preto je každý letec vybavený štupľami do uší a helmou


Stojí to za to
Ak si uvedomíte technológiu skrytú za 14 metrov vysokým valcom v ktorom vzduch prúdi rýchlosťou takmer 300 kilometrov za hodinu, určite vás neprekvapí, že lietanie v tuneli nie je práve najlacnejšou zábavkou. Postavte ju však do kontrastu so skokom z lietadla (o ktorom si mnoho ľudí neuvedomuje, že trvá len niečo okolo 50 sekúnd) a „letová hodina“ vás vyjde niekoľkonásobne lacnejšie – a okrem toho nebudete pripútaní k ďalšiemu chlapovi. Zážitok však okrem pocitu padania do bodky replikuje podmienky na nebesiach. Ak sa teda niekedy ocitnete v regióne, určite nezabudnite navštíviť aj tú malú budovu na okraji Tatralandie. Vzdorovanie najprísnejšiemu fyzikálnemu zákonu je zážitok, na ktorý len tak ľahko nezabudnete.

V tuneli pravidelne trénujú športoví skydiveri, a ak budete mať šťastie, uvidíte na vlastné oči čo všetko sa dá v tuneli časom naučiť. Malú exhibíciu šialených manévrov vám určite radi urobia aj inštruktori

 

Z Bikera letec

Živým dôkazom toho, že bikeri majú obzvlášť veľký potenciál naučiť sa v tuneli efektne lietať, je inštruktor Aleš Hrebík – v komunite známy najmä ako víťaz nespočtu slovenských pohárov v zjazde!


Aleš, ako si sa prepracoval od bicykla k lietaniu v tuneli?
Bol som bikovať na XC-čku a prechádzal som okolo rozostavaného tunela. Keďže to mám asi 3km od domu, spýtal som sa, čo to bude, a začal sa o to zaujímať. Nakoniec som sadol do Felicie WRC a šiel na výberové konanie do Prahy!

Koľko trvá priemernému začiatočníkovi, kým zvládne základy lietania?
Je to silno individuálne, ale do 15 minút to zvládne každý. Vy dvaja s Kubom ste boli jedny z tých šikovnejších!

…A za ako dlho si sa naučil takto lietať ty?
Môjho tréningového času mám približne 22 hodín. To je čas určený len pre mňa a neráta sa doňho práca s ľuďmi. Celkovo v tuneli pracujem rok a dva mesiace.


Viac info nájdete na hurricanefactory.com

Aktuality

Včera 17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

Včera 16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

Včera 15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

Včera 11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

Včera 10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Zavrieť reklamu