Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!

Ako si kúpiť tenisky na behanie?

Ak potrebujete nové tenisky, nemusíte byť odborníkom, stačí, keď je ním predajca. Kde ho nájsť? Napríkald v bratislavskej predajni READY2RUN.
Biker
Ako si kúpiť tenisky na behanie?

Rozhodli ste sa behať, ale cítite, že vaše tridsaťročné maratónky zapadnuté prachom v pivnici už predsa len nebudú to pravé? Pomaly na vás dolieha presvedčenie, že je najvyšší čas zainvestovať do dobrých bežeckých tenisiek? Ale. Trh je neskutočne veľký a vaše znalosti problematiky nie sú práve najširšie. Čo teraz? Odpoveď je jednoduchá.

Vyberte sa niekam, kde vám poradia s výberom tenisiek na mieru. Predtým, ako sa však vyberiete na nákup, mali by ste sa nad svojím behaním zamyslieť. Štefan Horváth radí: „Na to, aby som zákazníkovi vedel čo najlepšie poradiť, potrebujem od neho vedieť tri základné veci: na akom povrchu bude behávať, koľko chce behávať a aká je jeho hmotnosť. Rokmi praxe viem hmotnosť približne odhadnúť u každého zákazníka, ale vždy sú dobré čo najpresnejšie údaje.“


NA POČIATKU JE TLMIVOSŤ

Možno narazíte na prekážku hneď v prvom bode – chcete behávať na rôznych povrchoch a ťažko sa vám hľadá jednoznačná odpoveď. Mali by ste si uvedomiť, že univerzálna teniska je vždy len kompromis, a ak chcete behávať v rovnakej miere aj na asfaltových cestách, aj na lestných chodníčkoch, stojí za zváženie investovať do dvoch párov – do cestných tenisiek aj do krosových tenisiek. Inak sa riaďte pravidlom väčšiny, čiže zvoľte za prioritný ten povrch, ktorému venujete 70 – 80 percent zo svojho behania.

Otázka, koľko chcete behávať, je nemej dôležitá. Ak ste začiatočník, pravdepodobne budete vybiehať dva- až trikrát týždenne na 20 – 30 minút. Ak ste už predtým behávali alebo ak máte kondíciu z iného športu, ktorému sa aktívne venujete, vaše behy budú pravdepodobne dlhšie a možno aj častejšie. „Odpovede na tieto tri základné otázky mi pomôžu rozhodnúť, ako veľmi tlmivú topánku bežcovi odporučím,“ pokračuje Štefan Horváth. „Povrch, objem a hmotnosť sú základom toho, aby klient odišiel z predajne spokojný.

Samozrejme, často majú zákazníci predstavu aj o tom, čo sa im páči a čo nie, ale vďaka širokému sortimentu vieme väčšinou vybrať tak, aby aj vlk bol sýty, aj ovca zostala celá.“ Určite je však vždy lepšie, keď sa do obchodu vyberiete s tým, že v prvom rade chcete dobré bežecké tenisky. Ak si totiž vezmete do hlavy, že behať budete len v žlto-zelených, pretože tie budú ladiť k vášmu bežeckému outfitu, je dosť možné, že v lepšom prípade odídete s prázdnymi rukami, v horšom prípade s krásnymi teniskami, ktoré vám môžu spôsobiť aj nemalé zdravotné komplikácie.


DÔLEŽITÝ JE AJ DOŠĽAP

Výber dobrých bežeckých tenisiek je však nielen o tlmivosti – veľmi dôležitý je došľap. Na predchádzajúcich stranách môžete nájsť návod, ako si určiť typ chodidla, dobrá analýza vášho behu však odkryje aj to, ako došľapujete. V Ready2run majú pre tieto potreby nachystaný bežecký pás, kameru a počítač so softvérom na analýzu. „Zákazník si na páse chvíľu odbehne – nemusí sa báť, nepotrebujeme žiadne dlhé vzdialenosti, stačí minútku-dve, to nám stačí na to, aby sme si natočili nejaký 10- až 20-sekundový záznam a podľa toho, ako sa mu pri došľape nakláňa klenba, vieme určiť typ došľapu,“ vysvetľuje Štefan Horváth.

Zároveň dodáva, že najčastejším typom došľapu je pronačný. Pri pronačnom došľape sa klenba nakláňa dovnútra – tento typ došľapu majú takmer všetci bežci s nízkou klenbou alebo plochými nohami. Supinační bežci zase došľapujú na vonkajšiu stranu chodidla a sú to hlavne ľudia s vysokou klenbou. Videoanalýza dokáže v stupňoch určiť odchýlku každej nohy osobitne, takže budete mať pomerne presnú predstavu o tom, čo vaše nohy potrebujú.

Samozrejme, analýza došľapu neznamená, že vybrané bežecké tenisky už nemusíte skúšať. „Skúšanie je veľmi dôležitou časťou celého výberového procesu, pretože tenisky sú rôzne šité, niektoré sú širšie, iné sú zase užšie, niektoré viac sadnú ľuďom s vysokým členkom, niektoré zase športovcom s nízkym členkom.“ S tým súvisí aj výber veľkosti. „Zo širšieho modelu vám môže byť dobrá už osmička, ale z toho užšieho možno osemapolka alebo až deviatka,“ dopĺňa Štefan Horváth.

Dôležité je pamätať aj na to, že bežecké tenisky treba kupovať o niečo väčšie – medzi palcom a teniskou by ste mali mať približne pol milimetra vôľu v prípade, že chcete behávať trasy do hodiny. Ak budete behávať dlhšie behy, aj tenisky by mali byť väčšie.

www.ready2run.sk

Aktuality

17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Zavrieť reklamu