Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!

Čo musí mať dobrý horský bicykel

Ak svoj voľný čas chcete tráviť aktívne obdivovaním prírody a chcete sa pritom pobicyklovať aj v náročnejšom teréne, budete potrebovať horský bicykel.
Biker

Za niekoľko rokov svojej existencie zaznamenal bicyklový priemysel neuveriteľný technický rast. Začiatky horských bicyklov boli nesmelé, ale s dopytom trhu šiel ruka v ruke nebývalý technický rozmach, a hlavne vďaka odpruženiu si dnes môžete vybrať zo širokej ponuky bicyklov v závislosti od toho, v akom teréne chcete jazdiť. My vám dnes predstavíme základné parametre, aby sme vás uviedli do bicyklovej problematiky.

Kazeta

Stúpania v teréne môžu byť strmšie a technickejšie, takže cyklista potrebuje viac prevodov. Väčšina bicyklov má 8- až 9-rýchlostnú kazetu. Trendom posledných rokov však je (hlavne medzi výkonnostnými horskými cyklistami) 10-rýchlostná kazeta v kombinácii s dvojprevodníkom.

Prevodníky

Väčšina horských cyklistov využíva vpredu trojprevodník. Dôvod je prostý – vďaka nemu máte k dispozícii viac prevodov a uľahčí vám to jazdu do naozaj strmých výjazdov. Ako sme už spomenuli pri kazete, nájdu sa, samozrejme, dvojprevodníky aj na klasických horských bicykloch, väčšinou sa však dávajú na zjazdové bicykle alebo single speedy.

Kolesá

Plášte, ktoré sa obúvajú na horské bicykle, majú širokú ponuku rôznych dezénov a šírok, aby ste si ich mohli napasovať na rôzne druhy terénu v rôznych podmienkach. Tradičný priemer kolesa je 26 palcov, ale veľkým trendom posledných rokov je rozmer 29 palcov – bicykle s takýmito veľkými kolesami sú stabilnejšie a ľahšie si poradia s náročnejším terénom. Kvôli tuhosti majú horské bicykle pevnejšie ráfiky a viac špicov.

Brzdy

Hydraulické brzdy sú v súčasnosti normou pri všetkých horských bicykloch už od strednej cenovej kategórie. Ich výhodou je veľká sila, vďaka ktorej nemusíte mať už v teréne obavy, či niečo ubrzdíte. Samozrejme, túto veľkú silu sa treba naučiť ovládať, ale je to len otázka zvyku. Ich servisovanie je však vcelku náročné, takže servisu sa pravdepodobne nevyhnete.

Odpružená vidlica

Odpruženie je oblasť, ktorá ponúka najširší priestor na technické zveľaďovanie. Oproti začiatkom horskej cyklistiky dnes vidlice na zjazdových bicykloch ponúkajú ešte extrémnejšie zdvihy, vidlice na klasických horských bicykloch sú oveľa ľahšie a základné modely vidlíc sú oveľa lepšie a lacnejšie ako kedykoľvek predtým. Už aj lacnejšie modely horských bicyklov majú osadené pomerne slušné vidlice.

Riaditká

Štandardom boli ešte donedávna rovné riaditká, ale v posledných rokoch, po vzore zjazdových bicyklov, sa vo veľkej miere začali používať tzv. lastovičky. Sú pohodlné a aj vďaka nim sa bicykel dobre ovláda. Je to však vo veľkej miere aj módna záležitosť, pretože vynikajúce jazdné vlastnosti dosiahnete aj dobrou kombináciou rovných riaditiek s predstavcom.

Rám

Tvar a geometria rámu vo veľkej miere závisia od toho, pre koho alebo na aký druh jazdenia sú určené. Celoodpružené bicykle majú inú geometriu ako hardtaily (horské bicykle, ktoré majú odpruženú len prednú vidlicu – ako na obrázku). Vo všeobecnosti platí, že na celoodpružených bicykloch sedíte vzpriamenejšie ako na hardtailoch. Ženské horské bicykle (na obrázku) majú spravidla väčší tzv. sloping hornej rámovej trubky, čo znamená, že horná rámová trubka smerom k sedlovej viac klesá.

Aktuality

16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu