Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Tlačové správy

Žite naplno, žite aktívne!

Už ste sa niekedy zamysleli nad tým koľko času trávite sedením? Pravdepodobne si toho najviac odsedíte v práci, k tomu prirátajte sedenie v aute, autobuse či vlaku cestou do práce a z nej a aby toho nebolo málo, veľakrát si večer sadáte na gauč k obľúbenému seriálu. Výsledok je hrozivý: ochabnuté svalstvo, spomalený metabolizmus, ale aj zaťaž pre chrbticu, srdce a obehový systém. Prestaňte sa vyhovárať a zmeňte sedavý spôsob života. Osvojte si aktívny životný štýl. Práve teraz je ten správny čas!
Biker

Najťažšie je začať

Tak ako pri každej zmene, najzložitejšie sú začiatky. Podstatnou premennou v celom procese zmeny životného štýlu je motivácia. Nie každý ju však má, alebo s ňou vie adekvátne pracovať.

Očakávať učebnicový návod na to, ako byť motivovaný, možno prirovnať k čakaniu na zázrak. Motivácia k zmene životného štýlu by mala prirodzene vychádzať z vlastného presvedčenia.

Pre niekoho môže byť motiváciou zmena vo výzore ako strata váhy či vyrysovanie svalstva, alebo dlhodobé vízie ako napríklad lepšie zdravie, príval energie, väčšie sebavedomie, nové zážitky či dokonca nadviazanie nových priateľstiev. Jednoducho všetko, čo ponúka nový aktívny životný štýl, stačí sa len zamyslieť, čo z toho je pre vás dôležité.

Pomaly ďalej zájdeš

Mýlite sa, ak si myslíte, že aktívny životný štýl môžu viesť len profesionálny či zanietený hobby športovci, ktorí týždenne trénujú niekoľko hodín. Aktívne žiť môžete aj vy. Vaším prvým cieľom by malo byť adaptovanie organizmu na pravidelnú záťaž.

Začínať treba pozvoľna a nenásilne. Ak sa chystáte sadnúť si na bicykel po mnohých rokoch, vyhnite sa fatálnej chybe – športovať zrazu a veľa. Nielenže vám hrozí svalová horúčka, ale pravdepodobne nebudete vládať a táto slabosť vás môže odradiť od ďalšieho tréningu.

Miesto zbytočného preháňania si radšej doprajte pohyb v prirodzenej forme. Stačí ak pôjdete na bicykli do práce, alebo sa len preveziete popoludní kratšie trasy, či oživíte bikeom prechádzky so psom.

Sparing partner

Ak máte problém s pevnou vôľou a neviete sa donútiť k pravidelnej aktivite, tento problém môžete vyriešiť úplne jednoducho. Tak, že si nájdete parťáka, zvaného aj sparing partner.

Sparing je forma tréningu, pri ktorom nie je víťaz ani porazený. Váš sparing partner by mal byť akýmsi spoločníkom, ktorý dokonale chápe vaše vízie a motiváciu, rozumiete si a máte si čo povedať. Partner, ktorý vie ako vás povzbudiť v momente, kedy už nebudete vládať a budete chcieť všetko nechať tak.

Všetko je to o psychike, práve vďaka tímovej mentalite sa vie ľudské myslenie zmeniť a šport prestane byť povinnou aktivitou a začne byť zábavou.

Nové výzvy a ciele

Dobrým znakom toho, že ste si naplno osvojili aktívny životný štýl je obdobie, kedy vám už bežný pohyb nestačí a začínate ho vnímať ako fádny. To je len prejavom prirodzenej potreby posunúť sa vpred a zdolať novú výzvu.

Tak ako na začiatku, aj teraz budete potrebovať motiváciu, avšak na rozdiel od začiatkov v tejto fáze prichádza motivácia spontánne. Ani sa nenazdáte a budete chcieť bicyklovať častejšie, či v dlhších intervaloch. Dokonca sa vo vás môže prebudiť súťaživosť, ktorá vás poženie na športové podujatia, kde si budete chcieť zmerať sily s ostatnými.

Osvieženie po vyčerpávajúcom výkone

Dôležitou súčasťou každej aktivity je dopĺňanie tekutín. V rámci neho je ideálne doplniť aj spotrebované elektrolyty, najmä sodík, draslík, horčík a vitamíny skupiny B. Vtedy môžete siahnuť nielen po športových, ale pokojne aj iných nápojoch, ktoré tieto látky obsahujú.

Osviežiť sa môžete napríklad aj novinkou – nealkoholickým pivom Birell Botanicals. Prináša jedinečnú kombináciu mierne sladkastej, ľahkej chuti s jemnou horkosťou nealkoholického piva a osobitou arómou starostlivo vybraných bylín.

Celý proces zrenia nechávajú sládkovia plynúť jeho prirodzenou cestou, ingrediencie pridávajú postupne počas varného procesu. O nápoj sa starajú plných 19 dní. Oproti iným ochuteným nealkoholickým pivám, kolovým nápojom, džúsom či limonádam je novinka menej kalorická.

Birell Botanicals je určený aktívnym ľuďom, ktorým záleží na zdravom životnom štýle a ocenia kvalitné prémiové výrobky. Ponúka dva chuťové varianty: Bazový kvet s tymianom a citrónom a Zelený čaj s jazmínom a bergamotom.

Aktuality

Včera 17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

Včera 17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

Včera 16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

Včera 10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

27.03.2024 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Zavrieť reklamu