Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Foto

Fotoaparát Olympus OM-D E-M1 Mark II

Nová vlajková loď od Olympusu stojí v prvom voji hnutia za zrušenie zrkadiel.
Hodnotenie: 3.5/5
1 990
Biker

Hoci je vo svojom segmente nový E-M1 Mark II skutočným mastodontom, s hmotnosťou cez pol kila je stále podstatne ľahší ako hociktorá porovnateľná zrkadlovka. Konštrukcia z kombinácie magnézia a hliníka je mimoriadne robustná a tak sa k nej aj pokojne môžete správať. Telo je utesnené proti vlhku aj prachu a odolá mrazom do -10 °C.

V porovnaní s prvou M1-kou má nové telo v prvom rade o niečo výraznejší grip, ktorý posúva už tak dobrú ergonómiu na zrkadlovkový level. V rukách budete držať naozajstný kus foťáka, ktorý pohodlne poskytne oporu aj veľkým objektívom. Novinkou je plne otočný a výklopný trojpalcový dotykový displej. Elektronický hľadáčik síce nepatrí k tým najlepším na trhu, no má uspokojivo hlbokú obrubu, ktorá dokáže oko perfektne odizolovať od rušivých vnemov. Ostáva aj tradičné olympusácke ovládanie s množstvom dedikovaných tlačidiel na rôzne funkcie. Perfektná je však programovateľnosť takmer každého tlačidla.

 

Zakrivenie časopriestoru

Rýchlosť v testoch foťákov vyzdvihujeme celkom často. Obzvlášť pri fotení športu a cyklistiky sú pohotové reakcie foťáka absolútnou nutnosťou, ak chcete zachytiť tie správne momenty. Význam rýchlosti však E-M1 Mark II posúva na úplne iný a občas až absurdný level. Schopnosť fotiť 18 snímok za sekundu pri kontinuálnom ostrení je totiž viac, než zvládne ktorýkoľvek topmodel zrkadlovky na trhu. Ak by ste vedeli oželieť kontinuálne ostrenie, snímok za sekundu môže byť 60.

Trilión fotiek nasekaných za sebou by však nemalo význam, ak by foťák nezvládal dostatočne rýchlo a presne ostriť. Celkovo 121 ostriacich bodov krížového typu však dokáže svojou rýchlosťou zakriviť časopriestor a výsledkom sú ostré fotky s veľmi vysokou úspešnosťou. S M1-kou sa nám veľakrát darilo zachytiť nečakané situácie. Stačilo foťák vyšvihnúť k oku a stlačiť spúšť. Kým prst zatlačil tlačidlo spúšte na doraz, autofokus už mal dávno po šichte. V tele nájdete dva štvorjadrové procesory, z ktorých jeden sa venuje výsostne ostreniu. Treba však povedať, že kontinuálne ostrenie občas zostalo pri sekvenčnom snímaní zmätené a z nevysvetliteľných dôvodov stratilo snímaný objekt. Jeho reakcie sú však také pohotové, že ešte pred koncom fotenej scény opäť zaostrilo naspäť. Tu ide o niečo, čo by s veľkou pravdepodobnosťou mohol v budúcnosti vyriešiť update firmvéru.


Mód Pro Capture robí z inak takmer nemožnej fotky celkom bežnú záležitosť. Bez desiatok pokusov a konskej dávky šťastia.

Objektív: M.Zuiko Digital 75 mm f/1,8 ED
Clona: f2.0
Uzávierka: 1/12 800
Ohnisková vzdialenosť: 75 mm
ISO: 800

V znamení neuveriteľnej rýchlosti sa nesie aj nová funkcia Pro Capture. Foťák tu využíva maximálny framerate 60 fps, no fotky začne zapisovať na kartu už pri polovičnom stlačení spúšte. Po jej dotlačení uloží aj 14 predchádzajúcich snímok, foťák je teda doslova rýchlejší ako váš prst. Výsledkom sú zaznamenané momenty, ktoré by ste inak zachytili len na niekoľko pokusov a s veľkou dávkou šťastia. Pro Capture zrejme budete pri fotení bikov používať len veľmi zriedka, no ako párty trik dokáže urobiť dojem.

 

Stojí za to?

Olympusu sa na malý snímač podarilo oproti staršej generácii napratať o celé 4 megapixely viac a rozlíšenie sa tak zastavilo na 20 MP. Podstatne lepší je aj dynamický rozsah, hoci v tejto oblasti má ešte veľa čo závidieť vyšším modelom zrkadloviek. Narástol aj použiteľný rozsah hodnôt ISO bez deštruktívneho šumu. Pri fotení v zhoršených podmienkach mimoriadne pomáha vynikajúca 5-osá stabilizácia zabudovaná do tela foťáka, ktorá umožňuje udržať v rukách veľmi dlhé časy uzávierky, a tak často odpadá nutnosť vyháňať ISO do stratosféry. To všetko spolu znamená, že kvalita výstupov je na veľmi vysokej úrovni – na M43 mirrorless. Rozlíšeniu profesionálnych zrkadloviek sa E-M1 Mark II predsa len rovnať nemôže. Pravdou však je, že nižšia kvalita je vo väčšine prípadov použitia zanedbateľná.


Vďaka vynikajúcej stabilizácii a presnému autofokusu si panningové fotky žiadajú oveľa menej skillu ako na mnohých iných foťákoch.

Objektív: M.Zuiko Digital ED 40-150 mm f/2,8 PRO
Clona: f13
Uzávierka: 1/60
Ohnisková vzdialenosť: 40 mm
ISO: 400

 

Cenovka za tento M43 foťák dokáže rozplakať aj dospelého muža. Koniec koncov, v tejto cenovej hladine sa už môžete obzerať po nejednej full frame zrkadlovke. Tak ako vždy ide v prvom rade o priority. Malý snímač dokáže zaznamenať až štyrikrát menej informácií ako full frame, no práve on umožňuje foťáku dosahovať takú vysokú rýchlosť. Vyššia istota, že zachytíte kľúčový moment a zachytíte ho ostro, tak môže prevážiť nižšiu kvalitu. Presvedčiť vás môže aj široká ponuka vynikajúcich objektívov od Olympusu či veľmi dobrá stabilizácia. Nakoniec sú tu podstatne menšie rozmery a nízka hmotnosť, ktorá práve u bikerov a športovcov všeobecne mimoriadne zaváži. A hoci môže formát M43 vyzerať v istých ohľadoch trochu spiatočnícky, E-M1 Mark II z neho vymlátil maximum a ešte trochu viac.


Jednou z najväčších výziev pre dynamický rozsah a ostrenie je poludňajšie slnko v lese. M1-ka ho zvláda na jednotku.

Objektív: M.Zuiko Digital ED 40-150mm f/2,8 PRO
Clona: f2.8
Uzávierka: 1/400
Ohnisková vzdialenosť: 65 mm
ISO: 400

Názor testera

Viac ako rok som strávil fotením na prvú M1-ku a po rokoch strávených so zrkadlovkami som sa musel vo viacerých ohľadoch naučiť uskromniť. Nová E-M1 však vyriešila prakticky všetky výhrady, ktoré som mal voči staršiemu modelu a dnes už je situácií, keď ľutujem, že v redakcii nemáme viac zrkadloviek, naozaj málo. Rýchlosť a presnosť ostrenia je pre mňa pri fotení športu prvoradá a fakt, že foťák môžem brať so sebou na bicykel bez toho, aby ma tri tony na chrbte vynášali v zákrutách, je veľmi príjemný bonus. Avšak napriek tomu, že ide o skutočne obrovský o posun o svetelné roky oproti ostatným M43 foťákom na trhu, nad cenou by som v prípade kúpy musel veľmi dlho uvažovať schúlený v prenatálnej polohe.
Stifler

Cena: 1990 € (telo) 2590 € (telo + objektív 12-40 mm)
Kontakt: www.olympus.sk

Čo je to mirrorless Micro Four Thirds?

Zrkadlovky svoj názov získali vďaka zabudovanému zrkadlu, ktoré odráža snímaný obraz do hľadáčika. V mirrorless foťákoch zrkadlo chýba a nahrádza ich malý displej umiestnený v hľadáčiku. Telá môžu byť rovnako ako objektívy oveľa menšie. Kým väčšina mirrorless foťákov na trhu používa snímače APS-C podobne ako lacnejšie zrkadlovky, Olympus a Panasonic vyvinuli štandard Micro Four Thirds s menším snímačom a pomerom strán 4 : 3.

Text & foto: Filip Stifler Nagy

Aktuality

Včera 17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

Včera 17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

Včera 16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

Včera 10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

27.03.2024 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu