Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Horské bicykle

Test: Galaxy Perseus 29 XT 2×11

Galaxy sa dizajn tohto bicykla naozaj podaril. Aj keď ide o značku orientujúcu sa skôr na strednú a nižšiu cenovú kategóriu, najvyšší model pretekárskeho XC-čka Proteus sa vyhol neduhu tejto kasty so zbytočne komplikovanými dizajnmi s množstvom rôznych farieb.
Hodnotenie: 4/5
2 851
Biker
Test: Galaxy Perseus 29 XT 2×11

Tuhý rám bude vyhovovať najmä pretekárom, ktorí ocenia aj ľahké a pritom komfortné gripy či rozsiahlu nastaviteľnosť vidlice

Pohon a brzdy zo sady XT patria k tým najlepším na trhu a samotná vidlica stojí viac ako tretinu ceny bicykla

 

O niečo lepšie plášte budú zrejme vašou prvou investíciou do bicykla po kúpe

Na jednej strane sú tu niektoré výnimočne dobré a drahé komponenty, na strane druhej niekoľko produktov, ktoré sú ich kontrastným protipólom

Jasné kompromisy
Čierna hrá na tomto biku prím a oranžová ako jediná ďalšia farba sekunduje v podobe jednej z najlepších a najľahších XC vidlíc na trhu Fox 32 Step-cast, pohodlných (a opäť ľahkých) silikónových gripov či na oranžovo eloxovaných niplov. Napriek tomu, že niektoré z komponentov naozaj patria do mušej váhovej kategórie, nie je celková hmotnosť tohto hardtailu v najmenšej 17,5-palcovej veľkosti nijako oslnivá. Hneď na prvý pohľad sú tu však jasné miesta, na ktorých budete môcť z 11,3 kg bez pedálov v budúcnosti skresávať – výmenou lacnejších dielov kokpitu, sedlovky a sedla od nám neznámej značky MUD či ráfikov Rodi Black Rock.

Ride hard
Časť z gramov navyše má na svedomí aj karbónový rám, no ten zas svoju hmotnosť vyvažuje veľkou tuhosťou. Na 29-eroch vidíme zadné rýchloupináky naozaj neradi, no treba uznať, že tu absenciou pevnej osky rám pri mocných zášľapoch nijako netrpí. Vpredu, tu už pevnú 15 mm osku nájdete a nie hocijakú – príplatková oska Kabolt je nádherne ľahučká, no jej nevýhodou je, že koleso nevyberiete bez inbusu. Tuhosť sa však prejavuje nielen v horizontálnom smere, ale aj vertikálnom. Spodné vzpery zadnej stavby sú vysoké a hranaté a pri tých vrchných absentujú očividné miesta na prepružovanie pri nárazoch, a tak je Perseus skôr z tých viac „hard“ hardtailov na trhu. Príliš veľkú poddajnosť neočakávajte ani od úzkych 2,1-palcových plášťov Kenda Slant Six, ktoré sú svojím oblým profilom jasne stavané s dôrazom na rýchlosť v priamom smere než na skúšanie náklonov v zákrutách.

Zaslúži si to
Perseus stavia na osvedčenú geometriu, ktorou rozhodne neurazí. So 70-stupňovou hlavou triafa ten správny pomer medzi obratnosťou a stabilitou, a hoci by sme osobne prijali o kúsoček širšie rajdy než osadené 700 mm, vieme, že v tejto kategórii budeme skôr v menšine. Správaniu prednej časti bicykla kraľuje skutočne fenomenálne chodiaca vidlica a vzadu zase radí sada XT 2 x 11 s naozaj obrovským rozsahom prevodov na dupanie na čele pretekov až po trialové driapanie sa hore technickými výjazdmi. Práve v kontraste s týmito komponentmi, ktoré patria k tomu najlepšiemu na trhu, a skutočne miliónovým dizajnom tak naozaj kolú oči niektoré lacné komponenty. Kolesá, plášte a kokpit so sedením tu evidentne boli miestom skresávania výslednej ceny. Ich výmenu si však Perseus rozhodne zaslúži.

Podľa dizajnu by mohol stáť aj dvojnásobok a osadený je niektorými z tých najlepších výrobkov na trhu. O lepšie hodnotenie ho pripravilo pár okatých skratiek.

www.galaxy-bike.cz

 

Aktuality

Včera 17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

Včera 16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

Včera 15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

Včera 11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

Včera 10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu