Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

PREDSTAVENIE: CTM 2018

Slovenská značka CTM odprezentovala svoje novinky v tradičnom jesennom termíne, no - ako môžete vidieť na fotkách - na celkom netradičnom mieste. Do ponuky pribudol dlhoočakávaný elektrický trailbike aj nová nižšia trieda XC-čka na oboch rozmeroch kolies. Ostatné modely prešli zmenami v geometrii - k lepšiemu.
Biker

SWITCH

Najväčším nováčikom v portfóliu CTM je (ak vás už unavuje počúvať o nových e-bikoch, preSCROLLujte sa o bike nižšie, áhaha) elektrický trailbike menom Switch.

Pohon zabezpečujú motor Shimano STePS E8000 s polointegrovanou 504 Wh batériou. Výkon prenáša 11-rýchlostná sada Shimano SLX na zaujímavo zvolené plášte. CTM nesiahol po plusoch, ani skoroplusoch ako je na trhu v sezóne 2017 prakticky štandardom. Namiesto toho osadil plášte WTB Convict v rozmere 2,5 palca, ktoré po obutí na široké ráfiky WTB nadobudnú reálny objem niekde medzi 2,6-2,7 palca. Bike je tak podľa produktového manažéra oveľa obratnejší, no stále si zachováva vysoké levely trakcie. Podľa našich skúseností, sú plášte hrubšie, no stále tenšie než plusky, tá správna voľba.

Hoci na vzhľad aj farebným prevedením pripomína enduro model Scroll, geometria je umiernenejšia (hlavový uhol má 68 stupňov) a zdvih nižší (140 mm). Do svojej premiérovej sezóny vstupuje v jedinej špecifikácii nacenenej na 3999 €.

Rozhodne však v ponuke nezostane jediným – už pár rokov sa v ponuke nachádza mestský e-bike Metric, a čoskoro – možno už budúce leto – by sa katalóg mal rozrásť o celú líniu ďalších mestských aj MTB e-bikov zameraných o niečo ekonomickejšie.


SCROLL

Úspešný enduro bike, ktorému sme v teste udelili štyri hviezdičky z piatich, zostáva v ponuke aj na sezónu 2018 a prešiel malými, no celkom podstatnými zmenami.

Oba náboje sú v širokom štandarde Boost, a tlmič má metrický rozmer 205 mm. Zadnej stavbe tak dodáva zdvih 150 mm. V najvyššej špecifikácii Scroll Pro (pod ňou sa nachádza ešte Scroll Xpert a jednoducho Scroll), je stále postavený na kompletnej sade Shimano XT 1×11, no kľuky nahrádza dizajnovo zaujímavejší CNC frézovaný kúsok FSA Gradient. Údajne by mali byť aj o niečo tuhšie pri pedálovaní.

Najväčšou zmenou však je geometria – hlavový uhol je položenejší a dosahuje hodnotu 65,5 stupňa vo všetkých troch veľkostiach – M, L aj XL. Agresívnejšiemu zameraniu zodpovedá aj voľba osadiť namiesto vidlice RockShox Pike robustnejší model Lyrik. Objemovkou prešla aj zadná stavba s novým vystužovacím mostíkom pripomínajúcim ten na modeli Mons. Mala by byť tuhšia.

Scroll je dostupný v troch úrovniach výbavy od 1899 do 3199 €.


RAMBLER & SWELL

Pre fanúšikov XC, maratónov, a takého toho bežného mountainbikingu zostávajú v ponuke dvojičky Rascal a Caliber – 29- a 27,5-palcové hardtaily s totožnými špecifikáciami a hliníkovým rámom. Pod nich sa však zaraďujú dve úplné novinky Rambler a Swell predstavujúce strednú triedu v XC ponuke.

Rovnako ako u svojich drahších bratov, aj tu nájdete tri úrovne výbavy, ktoré sa až na veľkosť kolies a pár drobností navzájom kopírujú. Tá je aj v prípade tej najvyššej v ponuke stále celkom skromná s kombináciou sád Shimano Deore a Acera a vidlicou RockShox FS30 s diaľkovým uzamykaním, no geometriou sa prakticky nelíšia od vyšších modelov (27,5-palcový Swell je totožný s Calibrom, 29-palcový Rascal je o pol stupňa strmší a o pol centimetra kratší na hornej rámovej trubke oproti Rascalu). Pri cenovom rozpätí 519, resp. 529 € až 699 € tak dostanete prakticky rovnako schopnú platformu, ktorá sa dá časom vylepšovať.

Rám samotný už má niektoré prvky drahších bicyklov, ako krajšie a komplikovanejšie tvarované trubky, či vnútorné vedenie kabeláže. Nijak zvlášť lacne nepôsobí ani zvolený dizajn.


 

DIRTKING PRO

Dobre predávaný dirtový/streetový/freestylový model pomáhal do novej sezóny prekopať tímový jazdec Roman Pichnarčík. Výsledkom sú pomenené takmer všetky uhly aj rozmery.

Predný rámový trojuholník je po novom dlhší, a zadná stavba naopak kratšia – v jedinej ponúkanej veľkosti má 395 mm.

Hlavový uhol je položenejší (69,5 stupňa) a sedlová trubka nižšia (315 mm).

 

V ponuke zostáva v troch úrovniach výbavy so známym názvoslovím, Pro, Xpert a bez prívlastku. Cenovo sa pohybuje v rozpätí 549-899 € za tento petrolejový cukrík s chrómovými detailami.


 

MONS PRO

Pre CTM ikonický zjazďák Mons zostáva v ponuke už len v jednej špecifikácii s prívlastkom PRO. Ten sa mu celkom hodí, keďže vo výbave sa už ťažko hľadajú miesta, kde by sa dala vylepšiť.

Kompletná sada pohonu a brzdy Shimano Saint, a odpruženie RockShox v podaní pružinovej vidlice Boxxer Team a tlmiča Vivid R2C slúžia ako dobrý príklad.

Hlavnou zmenou okrem tyrkysovej, ktorá sa v rôznych obmenách objavuje v katalógu viackrát, je najmä geometria. Nový Mons je položený o celý stupeň a hlavový uhol tak dosahuje už veľmi slušne predkopnýtch 63,5 stupňa.

V ponuke sú tri veľkosti M, L a XL za cenu 3899 €.


 

DISTRICT

Chuťovkou na záver je hybrid medzi fitbikom určeným na točenie kilometrov na hrádzi a poľných cestách a commuterom, teda bikom určeným na dochádzanie do práce.

District je tak alternatívou k hipsterskému singlespeedu. Ponúkaný je v dvoch industriálnych farbách a dvoch úrovniach výbavy, ktoré sa líšia len brzdami. Chcieť môžete mechanické kotúčovky Hayes alebo hydraulické Shimano.

 

Kvapalina namiesto laniek vás vyjde na 50 € viac – jeden stoíj 549, druhý (na fotke) 599 €.


Takto to vyzeralo na prezentácii v štýlových priestoroch EventHouse v Žiline:

 

Celý katalóg CTM 2018 nájdete tu.

 

Text & Foto: Filip Stifler Nagy

Aktuality

10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Včera 18:49 Wout van Aert si pri hrozivom páde zlomil rebrá aj kľúčnu kosť.

Van Aert mal tento rok dva veľké ciele – monumenty Okolo Flámska a Paríž-Roubaix. Na žiadnom z nich sa však nezúčastní pre početné zranenia, ktoré utrpel na klasike Dwars door Vlaanderen.

Včera 17:24 Matteo Jorgenson je prvým Američanom, ktorý vyhral klasiku Dwars door Vlaanderen.

Belgickú klasiku poznačil hrozivý hromadný pád 68 pred cieľom, po ktorom museli previezť do nemocnice Wouta van Aerta a na zemi skončil aj Mads Pedersen a osem ďalších jazdcov.

Včera 17:03 Demi Vollering môže byť prvou cyklistkou s miliónovou zmluvou, po sezóne končí v tíme SD Worx.

„V našom tíme nemôžeme mať dve pretekárky takejto úrovne,“ povedal šéf tímu Danny Stam po nedávnom predĺžení zmluvy s Lotte Kopecky.

Zavrieť reklamu