Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

Ako servisovať horský bicykel po namáhavej sezóne?

Hlavná cyklistická sezóna na Slovensku sa chýli pomaly ku koncu. Po ťažkej sezóne si váš dvojkolesový spoločník zaslúži poriadny servis. Čo všetko by ste si mali skontrolovať na vašom bicykli, či už je horský, celoodpružený alebo cestný?
Biker

Čistenie môže byť drina. Najmä pri horských bicykloch

Čistota predlžuje životnosť každej jednej súčiastky. Odstrániť blato a prach je komplikovanejšie pri horských bicykloch, ktoré dostávajú obzvlášť zabrať.

Hrubú špinu najlepšie odstránite prúdom vody. Potom vezmite starú handru a ekologický čistiaci prostriedok a môžete sa pustiť do práce.

Vyčistite úplne všetko. Okrem rámu nezabudnite ani na brzdy, systém prehadzovačiek a reťaz. Pri posledných spomenutých sa snažte použiť málo vody a následne naneste mazivo.

Dajte si záležať aj na sedadle. Odmontujte ho. Odstráňte pod ním nečistoty. Pred spätným pripevnením, pridajte malé množstvo maziva. Týmto spôsobom zabránite korózii v trubici sedadla vášho horského bicykla.

Pozor na brzdy

Urobte revíziu brzdových špalkov. Zamerajte sa na pogumovanú časť, ktorá prichádza do styku s kolesom.

Skontrolujte ich opotrebovanosť. Najmä pri namáhavých túrach na horských bicykloch dostávajú brzdy zabrať. V prípade potreby nastavte brzdové lanko pomocou skrutky.

V akom stave sú vaše kolesá?

Kolesá dôkladne vyčistite handrou. Prehliadnite ráfiky. Poškodené ráfiky znižujú životnosť pneumatík a brzdových platničiek.

Nadvihnete bicykel a skontrolujte, či sa obe kolesá točia rovnako rýchlo a bez problémov.

U horských bicyklov často dochádza k nerovnomernému zaťaženiu pneumatík, čo môže viesť až k znižovaniu tlaku.

Funguje vaše odpruženie správne?

Ak vlastníte celoodpružený bicykel, skontrolujte aj nastavenie a funkčnosť pružín. Podobne ako tlmiče na autách, aj oni sa postupne deformujú. Po nejakej dobe nebudú poskytovať dokonalé pruženie. Vtedy je jedinou možnosťou ich úplne vymeniť.

Netrúfate si na revíziu svojho bicykla? Nezúfajte, ak neviete, ako presne nastaviť brzdy na horskom bicykli alebo skontrolovať celoodpružené bicykle. Pri nákupe bicykla v inSPORTline získate aj profesionálny servis na predajniach v Bratislave, Trenčíne a Košiciach.

Aktuality

17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Zavrieť reklamu