Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!

Spotcheck: Dirty Krtíš

To, čo krtíšskemu parku chýba do veľkosti skokov, hravo vynahrádza rozmanitosťou. Počet odrazov a dopadov by ste zrátali len ťažko a na množstvo kreatívnych stôp nachádzajúcich sa na hnedých kopčekoch hliny potrebujete učebnicu kombinatoriky pre vysoké školy. Výška odrazov však pri budovaní ani nebola cieľom. Zámerom nadšencov bolo hlavne to, aby si na ich diele zajazdil naozaj každý. Ako hovorí Julo Násaly, akási hlava celej crew: “Určite dúfam, že sa tu nájde nejaký talent na bicyklovanie.” A s množstvom progresívne sa zvyšujúcich lájn skokov a rôzne veľkých pumptrackových okruhov to vyzerá byť len otázkou času.
Biker

Dirtpark, bikepark, alebo jednoducho dirty s pumptrackom vo Veľkom Krtíší prehliadnete len ťažko – záplava hnedých báboviek sa nachádza hneď pri jednej z hlavných ciest tohto juhoslovenského mesta. Napriek tomu je však okolie skokov priam idylické – malý potok obtekajúci stromový háj, posedenie s ohniskom, a dokonca aj množstvo malých, čerstvo vysadených stromčekov. Ruku na srdce – kedy ste naposledy videli niekoho sadiť malé jedličky okolo skokov? Sú to aj tieto detaily, ktoré robia z krtíšskeho parku unikátne miesto. Prístrešok pred dažďom, hojdačky pre deti, a dokonca aj podomácky vyrobené hrazdy z pozváraných trubiek a lešenárskych profilov na posilňovanie a rozcvičovanie sa pred jazdou.

Výnimočné je však aj to, ako ľahko a progresívne sa dá v parku jazdiť. Tri, či dokonca štyri (porátať sa ich naozaj nedá – pokojne si to choďte skúsiť) rôzne vysoké trailsy majú všetky spoločný menovateľ: celkom bezpečné odrazy a dopady s takmer rovnou plochou medzi nimi – ideálne na učenie trikov. Ich okolie lemuje množstvo stôp cez pumptrack, a fakt, že pri hromadnom fotení sa jazdci pravidelne takmer zrážali, len dokazuje, aký počet variácií ponúka. Krtíšsky bikepark je jednoducho ideálnym miestom na jednodňový aj niekoľkodenný trip – na kamarátskych lokálov sa môžete spoľahnúť pri pomoci s hľadaním ubytka či jedla – jedným zo spriaznených podnikov v meste je napríklad celkom luxusný kebab. Tento článok však nie je ani tak o tom, ako dobre v Krtíši je – to vám vrelo odporúčame ísť vyskúšať sami. Je skôr o tom, ako sa niečo také podarí, a ako sa to môže podariť aj vám. A to už vám v rozhovore porozpráva sám najpovolanejší…

 


Krtíš to robí pre ľudí
Rozhovor s Julom Násalym – číslom 1 na VK dirt scéne

 Julo, nože na úvod daj niečo z histórie.
Navozili sme si nejakú zemičku, vznikol prvý dirt. Ako druhý krok prišla mestská polícia, že čo si to tu robíme, ako si to tu predstavujeme a tak ďalej. Museli sme teda vybaviť povolenie so súhlasom od majiteľov pozemkov, že si tu môžme urobiť takýto bikepark. V roku 2009 nasledovalo založenie občianskeho združenia VK Bikers, aby sme mohli čerpať 2% z daní, a z toho kryť réžiu na vybudovanie bikeparku – platiť stroje, kúpiť drevo a náradie.

A prihlásili ste sa aj do projektu O2 Think Big…
Naším cieľom bolo od začiatku zúčastniť sa nejakého projektu alebo grantu a O2 Think Big v spojení s nadáciou Ekopolis podporuje práve takéto projetky spojené s verejnými priestranstvami. Podporili už viacero dirtov, napríklad aj Junkride.

Čo všetko ste museli pre získanie finančného príspevku urobiť?
Museli sme odovzdať návrh, teda kde sa použijú peniaze, ako vyzerá ten priestor, koľko mladých ľudí tam chodí. Už v zime sme začali pracovať na projekte, aby sme to do jari stihli. Podarilo sa nám dokázať, že už fungujeme nejaký ten rok. V podstate už osem rokov.

Od O2 ste dostali 1000€. Na čo všetko takéto peniaze stačia?
500€ je na malý projekt a 2000€ na veľký. My sme dostali 1000. To nám stačilo na nákup dreva, vybudovanie drevených prekážok ako wallridu, funboxu a odrazov. Tieto peniaze sa tiež použili na otváraciu akciu, kúpili sa ceny a občerstvenie. Ešte nám ostávajú peniaze, za ktoré musíme kúpiť farbu, ponatierať si prekážky, a také ďalšie dokončovacie práce pred zimou.

Spomínal si, že O2 podporuje projekty na verejných priestranstvách a váš bikepark je plný vecí, na ktorých sa zabavia aj úplne malé deti. Bola to podmienka pri čerpaní peňazí?
Nie, to vzniklo práveže samo. Boli tu zozačiatku len veľké skoky, tým pádom sa mladším generáciám nedalo jazdiť. Tým, že tí starší sa začali aj tak kvôli práci od nás trochu oddeľovať, začali sme robiť pre deti a vyplatilo sa. Teraz tu máme aj bikerov od 5-10 rokov.

Čo by si poradil tým, ktorí by sa chceli do projektu zapojiť so svojou lokalitou?
Vyjadril by som to jednoducho – podarí sa to len tým, ktorí to myslia vážne. To, koho podporia si vyberajú v komisii. Minulý rok podporili napríklad dirty v Bystrici, a tam sa im to nepodarilo rozbehnúť kvôli partii. Najdôležitejšie je preto spojiť ľudí.

U vás taká partia je?
Vždy som chcel spojiť nejakú komunitu ľudí, ktorá by sem chodila bikovať, starala sa o bikepark, spoločne by sme si to prerábali a vylepšovali. Rôzni ľudia sa tu obmenili, každý si zvykol na to, čo to je práca, vážiť si prácu, územie, niečo vytvoriť spoločnými silami. Teraz nás je asi 20. Každý sa snaží pomôcť, ale stále to nie je ono, že by bola spojená celá partia Krtíš. Určite dúfam, že raz sa to podarí.

A plány do budúcna?
Dúfame, že do budúcoročného bikejamu sa stihne ešte niečo postaviť, a že partia sa ešte lepšie spojí a budeme fungovať naďalej. Naším cieľom je tiže vybudovať niečo podobné aj v iných obciach, napríklad na detských ihriskách aspoň mini pumptracky pre deti, aby sa mohli odmalička rozvíjať v bikovaní. Určite by ma to tešilo. Uvidíme, čo život prinesie.

Držíme palce!
 


 



Chcete sa so svojim projektom prihlásiť aj vy? O2 Think Big bude fungovať aj v roku 2014, a preto v prvom budúcoročnom čísle Bikera hľadajte výzvu na zapojenie sa. Dovtedy nájdete všetky potrebné informácie na o2thinkgbig.sk




Foto: Martin Matula, Filip Nagy

Aktuality

11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

10:32 Trek predstavil šesť nových plášťov pre XC, trail a gravel.

Každý plášť nesie meno ikonického miesta, ktoré svojím charakterom zodpovedá jeho určeniu – Girona, Betasso, Vallnord, Sainte-Anne, Montrose a Gunnison.

Včera 15:26 Decathlon dal do predaja repliky bicyklov Van Rysel RCR Pro tímu AG2R. Po pár hodinách boli vypredané.

V utorok pridal Decathlon do ponuky cestné bicykle, na ktorých pretekajú jazdci tímu Decathlon AG2R La Mondiale. S cenou 9000 eur boli vypredané už na ďalší deň.

Včera 11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

Zavrieť reklamu