Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Horehronie – nádherný cyklistický región v srdci Slovenska (+tipy na trasy)

Možnosti tohto regiónu sú skutočne široké od točenia sa v bikparku až po celodenné cross-country výjazdy s nádhernými výhľadmi.
Martin Sarvaš

Kde sme?

Členitý región Horehronie leží v srdci Slovenka v údolí druhej najdlhšej rieky Hron. Zo severu ho obklopujú majestátne Nízke Tatry, z juhu Slovenské rudohorie, Poľana či Muránska planina. A tak je Horehronie destináciou ako stvorenou na dovolenku snov pre horlivých turistov, cyklistov, ale i rodiny s deťmi a dovolenkárov, ktorí túžia po relaxe.

Prečo tu jazdiť?

Návšteva južnej strany Nízkych Tatier je výletom za čerstvým vzduchom a krásnymi výhľadmi. Sieť cyklotrás tu môžete spájať do dlhých okruhov, adrenalínových zjazdov či niekoľkodňových putovaní s odpočinkom v chatách, penziónoch alebo top hoteloch s kvalitnými službami a wellness centrami.

Rekreačných cyklistov zase na Horehroní počas letnej sezóny privítajú aj profesionálni sprievodcovia v cyklo- a tourbusoch. Tie jazdia zadarmo na tie najkrajšie miesta, odkiaľ sa pohodlne zveziete miernym prevýšením k ďalšiemu miestu, kde na vás opäť počká cyklobus.

Na svoje si vďaka sieti požičovní špičkových elektrobicyklov s nabíjacími bodmi po celom regióne prídu naozaj všetci bikeri. Celú ponuku služieb, tipy na výlety a info o jazde cyklobusom nájdete na stránke www.horehronie.sk.

Plusy: Horehronie ponúka nádhernú prírodu všade, kam sa okolo seba pozriete. Stačí chvíľa šliapania a ste na hrebeňoch vysokých hôr s krásnymi výhľadmi. Okrem toho tam nájdete mnohé miesta, známe i zabudnuté, s veľkou kultúrnou hodnotou.

Mínusy: Stúpania sú síce často krátke, ale veľmi strmé. Ak sa chcete v rámci dlhšej jazdy dostať na viacero zaujímavých miest, musíte prejsť určitými úsekmi po hlavných cestách pre autá.

Ak radi na bicykloch pokorujete nielen výšky, ale aj rekordy, Horehronie ponúka aj najvyšší cyklobod na Slovensku. Na východnom cípe Nízkych Tatier sa vo výške 1 976 m n. m. nad malebnou dedinkou Šumiac hrdo pýši Kráľova hoľa.

Po zdolaní prevýšenia 1 052 m sa vám otvorí pohľad na končiare Nízkych a Vysokých Tatier a Horehronské podolie. Na záver si určite nenechajte ujsť unikátne Múzeum zvoncov, ktoré vám autenticky pripomenie túlenie ovčích stád priamo v dedinke Šumiac.

My sme tu zdolali tri trasy, ktoré vám zaberú od dvoch do piatich hodín a môžete si ich zvoliť podľa toho, na čo sa cítite.

Okolo Brezna popri Hnusnom

Brezniansky okruh sa začína krátkym, ale dosť intenzívnym výšľapom cez Diel, okolo vrcholu Skalka. Na necelých šiestich kilometroch nastúpate až 400 metrov, takže sa treba pripraviť na to, že hneď v úvode sa poriadne zapotíte.

Po vyšliapaní na vrch si môžete dať pauzu na Dedečkovej chate a trochu sa občerstviť. Na trase sa môžete zastaviť aj na najvyššej vyhliadkovej veži Horné Lazy nad Breznom. Nasleduje krásny hrebeňový zjazd až do dediny Valaská, odkiaľ trasa pokračuje južne popri vrchole so skutočne originálnym názvom – Hnusné. Stúpanie je tentokrát veľmi pohodové a 200 metrov prevýšenia je rozložených na štyroch kilometroch.

Trasa vedie paralelne s riečkou Čierny Hron, ktorá pramení vo Veporských vrchoch pod Sedmákom a k Hronu sa pripája práve v dedinke Valaská. Záverečná hrebeňovka cez Lúčky s krásnym výhľadom na Nízke Tatry je ideálna pri západe slnka. Z vrchu Chamarová nasleduje už iba 7km zjazd naspäť do Brezna.

Zo Šumiaca na Telgárt

Trasa sa začína v malebnej dedinke Šumiac 42 km východne od Brezna. Úvodných šesť kilometrov vedie zvlnená cesta cez lúky do dedinky Nová Maša. Trasa pokračuje okolo vrchu Hôrka a popri Strundžaníckom potoku a cez pekné lesy do obce Zlatno.

Po ceste prejdete zo Zlatna až za Červenú skalu, kde odbočíte vpravo smerom na Kuchárovú. Poza Dlhý vrch nasleduje jediné intenzívnejšie stúpanie. Na šiestich kilometroch musíte nastúpať 400 metrov, pričom jeden kilometrový úsek má 15-percentné priemerné stúpanie.

Chvíľu sa teda zapotíte, ale onedlho sa dostanete sa až do nadmorskej výšky 1300 m n. m. Pod vrchom Priehybka prejdete po hrebeni s nádhernými výhľadmi až na vrchol Masná, odkiaľ nasleduje už iba zjazd. Krásna hrebeňovka sa mení na lesnú cestu, ktorá vychádza v sedle Besník, kde sa určite oplatí zastaviť a porobiť fotky.

Záverečné tri kilometre prejdete už len jednoducho po ceste do Telgártu. Trasa do Telgártu má 39 km a prevýšenie 760 m. Okruh odporúčame dokončiť naspäť do Šumiaca (cez Brezinky), čím si pridáte ešte 5 km a 150 m prevýšenia.

Ak máte viac času

Na tento okruh si určite vyhraďte viac času, ideálne celý deň, aby ste sa nikam nemuseli ponáhľať. Trasa sa začína v dedine Predajná a popri potoku Čelno po desiatich kilometroch dorazíte na Predajnianske vodopády. Iba kúsok od vodopádov sa nachádza Čelniansky (Kelemenov) tunel – jediný lesný tunel v Európe.

Nasleduje ďalších päť kilometrov stúpania, kým sa dostanete na najvyšší vrchol dňa – do sedla Sedla pod Kolbou – odkiaľ pokračujete viac ako 6-kilometrovým zjazdom po červenej značke na Tri vody. Tam sa nachádza zrekonštruovaná vysoká pec, v ktorej sa kedysi vyrábalo surové železo a odlievali rúry, kachle, železný riad aj delové gule.

Ďalším cieľom je malá vodná nádrž Hronček, pred ktorou na vás čaká iba menšie stúpanie a zjazd. Od Hrončeka pokračuje sedem kilometrov dlhé pohodové a tiahle stúpanie cez lesy a osem kilometrov zjazdu do Medveďova.

Do cieľovej destinácie, obce Hronec, sa posledných sedem kilometrov kľukatí cesta pozdĺž riečky Čierny Hron. Celá trasa má dĺžku 50 km a nastúpate na nej takmer 1 300 výškových metrov. Trasu odporúčame absolvovať cyklobusom so sprievodcom a nevracať sa na bicykli naspäť do Predajnej, kam by ste museli šliapať po cestách pre autá.

Zabavte sa v bikeparku

Horehronie aj tento rok (snáď už čoskoro) uvíta aj náročnejších cyklistov. Mýto, Ski & Fun centrum tento roku otvorí svoju druhú sezónu. Lanovka vás vyvezie nad Mýto pod Ďumbierom (898 m n. m.), odkiaľ sa s výhľadom na Chopok budete môcť spustiť horskými bikovými trailmi všetkých náročností.

V blízkosti vrcholovej stanice nájdete horskú Dedečkovu chatu s regionálnymi špecialitami a po krátkom výšľape k vysielaču v okolí Breznianskej skalky (907 m n. m.) sa vám otvorí výhľad na Brezno a Horehronské podolie, odkiaľ sa môžete spustiť cyklotrasou alebo krátkym zjazdom do mesta Brezno.

Rozšírte si možnosti na elektrobicykloch

Či už ste aktívny alebo rekreačný športovec, aktívna dovolenka môže byť i zábavou. Na Horehroní ponúka elektrické bicykle až šesť požičovní a objednať si ich môžete pohodlne online na webe www.cyklo.horehronie.sk.

Na stránke nájdete aj odporúčané okruhy podľa náročnosti od desať do sto kilometrov s podrobným popisom, galériou a samozrejme mapou s GPX na stiahnutie. Pravidelné cyklovýlety so sprievodcom vám ukážu skryté krásy a tajuplné miesta.

Dajte si poradiť od miestnych

Čo robiť: Vyjdite autom aj s bicyklami až na vrch Tlstý Javor. Po krásnych lúkach s výhľadmi sa cez Obrubovanec a Zákľuky dostanete k vodnej nádrži Hronček, odkiaľ vedie cesta pozdĺž Kamenistého potoka do dedinky Sihla, ktorá je po ceste iba kúsok od Tlstého Javora. Okruh si môžete predĺžiť cez dediny Sedmák a Drábsko-Kysuca, pridáte si desať kilometrov a ďalšie nádherné horehronské výhľady.

Čomu sa vyhnúť: Neodporúčame vám šliapať z Čierneho Balogu na Tlstý Javor na horských bicykloch, keďže ide o cestu pre autá a 10 km konštantného stúpania s priemerným sklonom 6 %. Radšej si ušetrite energiu na šliapanie do kopca v pekných lesoch.

Náš názor

Horehronie je dokonalým miestom pre všetkých cyklistov. Z každej strany vás obklopuje nádherná príroda – Nízke Tatry, Veporské vrchy, Poľana, Zvolenská kotlina, Starohorské vrchy či Spišsko-gemerský kras. Na výber máte zo stoviek kilometrov cyklochodníkov, ktoré môžete spojiť s kultúrnymi zážitkami, keďže táto oblasť ponúka mnohé zaujímavé známe i zabudnuté miesta.

Okolo Brezna (ľahká  trasa)

Štart/Cieľ: Brezno – Diel – Dedečkova chata – Valaská – Lúčky – Chamarová – Brezno
Dĺžka: 28 km
Prevýšenie: 776 m
Náročnosť: 2*
Odhadovaný čas: 2 h

Okruh sa začína krátkym, ale dosť intenzívnym výšľapom cez Diel, okolo vrcholu Skalka. Na vrchu si potom môžete dať pauzu na Dedečkovej chate. Na trase je aj najvyššia vyhliadková veža Horné Lazy nad Breznom. Nasleduje hrebeňový zjazd do dediny Valaská, odkiaľ trasa pokračuje pohodovým stúpaním. Záverečnú hrebeňovku cez Lúčky s krásnym výhľadom na Nízke Tatry skúste pri západe slnka. Z vrchu Chamarová vás potom čaká už iba zjazd naspäť do Brezna.

Šumiac – Telgárt – Šumiec (stredne ťažká trasa)

Štart/Cieľ: Šumiac – Šumiacka sauna – Stodoly – Za Gindurou – Červená skala – Kuchárova – Profant – Besník – Telgárt – Šumiec
Dĺžka: 39 km
Prevýšenie: 760 m
Náročnosť: 2,5*
Odhadovaný čas: 3 h

Úvodných šesť kilometrov vedie zvlnená cesta do dedinky Nová Maša, odtiaľ pokračuje do obce Zlatno, ďalej za Červenú skalu a smerom na Kuchárovú. Poza Dlhý vrch nasleduje jediné intenzívnejšie stúpanie. Pod vrchom Priehybka prejdete po hrebeni s nádhernými výhľadmi až na vrchol Masná, odkiaľ nasleduje už iba zjazd. Hrebeňovka sa mení na lesnú cestu, ktorá vychádza v sedle Besník, kde sa oplatí zastaviť, porobiť fotky a až potom sa vrátiť do Šumiaca.

Predajná – Hronec (ťažká trasa)

Štart/Cieľ: Predajná – Predajnianske vodopády – Kelemenov tunel – vysoká pec Tri Vody – Hronček – Danková – Medveďovo – Hrončianska dolina – Hronec
Dĺžka: 50 km
Prevýšenie: 1 275 m
Náročnosť: 3*
Odhadovaný čas: 5 h

Z Predajnej vás trasa dovedie k Predajnianskym vodopádom a ďalším stúpaním na najvyšší vrchol dňa – do sedla Sedla pod Kolbou, odkiaľ sa pokračuje zjazdom na Tri vody. Ďalším cieľom je malá vodná nádrž Hronček. Odtiaľ čakajte pohodové stúpanie cez lesy a zjazd do Medveďova. Do cieľovej destinácie sa posledných pár kilometrov kľukatí cesta pozdĺž riečky Čierny Hron.

Čo iné môžete navštíviť?

Telgártska slučka a Chmarošský viadukt

Telgártska slučka je súčasťou železničnej trate Červená Skala – Margecany a patrí medzi naše najnáročnejšie železničné technické diela na Slovensku. Vybudovali ju v rámci programu stavby železníc schváleného v roku 1920. Výsledkom malo byť zlepšenie spojenia medzi Moravou a Slovenskom po založení Československej republiky.

Nedostatočné bolo aj spojenie medzi východným a stredným Slovenskom. Takzvaný Telgártsky viadukt je výnimočný tým, že ide o prvú členenú oblúkovú železobetónovú konštrukciu s rozpätím hlavného oblúka 32 metrov na tratiach bývalých československých dráh. Týči sa do výšky 22 metrov, na dĺžku prekonáva 86 metrov.

Železiarstvo vo Vaľkovni a v okolí

Dolu Hronom dnes jasne vytýčili turistický región pod Kráľovou Horou. Až tak jasne, že predstaviť si v 21. storočí v tomto svete hôr, lúk, pasienkov a penziónov nejaký ťažký priemysel ani nejde. A predsa tu bol.

Veľa naznačuje už architektúra domov vo Vaľkovni. Na železiarstvo jasne odkazuje názov časti Nová Maša, ktorá je nová, lebo jedna maša už vtedy stála v Šumiaci. Maša, najkrajší názov pre vysokú pec. Vo Vaľkovni nemajú významnejšie stavby, než sú budovy bývalej valcovne a staršej vysokej pece.

Jasenská kaskáda

Má takmer sto rokov a stále funguje. Jasenská kaskáda patrí medzi najrozsiahlejšie a najvýznamnejšie technické pamiatky Slovenska. Paradoxne, zároveň je takmer úplne neznáma. Na potoku Jasenica nad obcou Predajná sa nachádza sústava historických vodných diel.

Všetko sa ale začína už hlboko v dolinách Nízkych Tatier, kde hrádze zbierajú vody početných potokov. Novú energiu potrebovala úspešná železiareň v Podbrezovej. Hovorí sa, že práve tu sa vyrábali najkvalitnejšie koľajnice v Európe.

Verdikt

Cyklocesty na Horehroní musia uspokojiť každého cyklistu. Možnosti tohto regiónu sú skutočne široké od točenia sa v bikparku až po celodenné cross-country výjazdy s nádhernými výhľadmi a ak hľadáte miesto, kde dokážete spojiť jazdenie na bicykloch s návštevou zaujímavých kultúrnych či technických pamiatok, na Horehroní určite budete mať čo robiť.

Všetko, čo potrebujete vedieť pred návštevou Horehronia

Príchod: Z Bratislavy do Trnavy po diaľnici D1, odtiaľ po ceste R1 do Banskej Bystrice a následne po ceste 66 do Brezna, kde sa môžete rozhodnúť, do ktorej časti Horehronia sa vyberiete.

Orientačný bod: Čierny Balog je ideálnym orientačným bodom, odkiaľ sa môžete vybrať na všetky strany. Trasy sú riadne vyznačené značkami a smerovníkmi, takže by ste nemali zablúdiť. Napriek tomu si trasu určite zodpovedne naplánujte.

Zázemie: Odporúčame vám ubytovať sa pod Chopkom v rekreačných oblastiach Tále, Bystrá, Mýto pod Ďumbierom. V oblasti Tále trasa vedie okolo vodnej nádrže Krpáčovo, lanového centra na Táľoch, Bystrianskej jaskyne (kde sa počas SNP ukrývali partizáni) či prameňa Sama Chalupku v Hornej Lehote. Všade naokolo sú miesta, ktoré sa dajú využiť ako zastávka či cieľový bod. Všetko závisí len od vás a od toho, čo všetko chcete vidieť. Ubytovať sa oplatí aj na „druhej strane“ – v Čiernom Balogu. Centrálnejšou možnosťou je mesto Brezno, ktoré tiež ponúka ubytovanie. Všetky možnosti ubytovania nájdete na webe www.horehronie.sk/sluzby/zariadenia. Ak by ste mali chuť na dobré a kvalitné jedlo, určite vám odporúčame zájsť do Telgártu a navštíviť Kolibu pod Kráľovou hoľou alebo Horehronskú kúriu. V Čiernom Balogu sa dobre najete v Reštaurácii Lampáreň, v Šumiaci v Pohostinstve pod Úbočou a v Pohronskej Polhore na Salaši Zbojská.

E-bike požičovne – využite aj možnosť požičať si e-bike na týchto miestach:

  • E-bike Horehronie, Brezno
  • Hotel Stupka, Tále
  • Hotel Partizán, Tále
  • Villa Ďumbierka, Mýto pod Ďumbierom
  • Ride.sk, Podkonice
  • Ebiky pod Kráľovou hoľou, Šumiac

www.cyklo.horehronie.sk

Cykloservis: Viacero cykloservisov nájdete v Brezne, ale sú aj v obciach Pohorelá a Heľpa.

Turistické informácie:

  • TIC Horehronie
  • regionálne produkty
  • +421 903 513 535

TIC Brezno

  • regionálne produkty
  • 048/611 42 21

Kontakt: www.horehronie.sk

Aktuality

16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Včera 18:49 Wout van Aert si pri hrozivom páde zlomil rebrá aj kľúčnu kosť.

Van Aert mal tento rok dva veľké ciele – monumenty Okolo Flámska a Paríž-Roubaix. Na žiadnom z nich sa však nezúčastní pre početné zranenia, ktoré utrpel na klasike Dwars door Vlaanderen.

Včera 17:24 Matteo Jorgenson je prvým Američanom, ktorý vyhral klasiku Dwars door Vlaanderen.

Belgickú klasiku poznačil hrozivý hromadný pád 68 pred cieľom, po ktorom museli previezť do nemocnice Wouta van Aerta a na zemi skončil aj Mads Pedersen a osem ďalších jazdcov.

Zavrieť reklamu