Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Radenie

Test: SRAM Force eTap AXS

Cenovo dostupné bezdrôtové elektronické radenie.
Hodnotenie: 4/5
1 693
Martin Sarvaš
Test: SRAM Force eTap AXS

Plusy: Presné, tiché a jednoduché ranenie; žiadne káble navyše

Mínusy: Častejšie dobíjanie batérií; Väčšia hmotnosť

SRAM predstavil minulý rok úplne nové bezdrôtové radenie Force eTap AXS. Ide o cenovo najdostupnejšie bezdrôtové radenie na trhu, ktoré je na rovnakej úrovni ako Ultegra Di2 od Shimana.

V podstate ide o kópiu najvyššieho modelu cestného radenia Red eTap AXS, avšak jednotlivé komponenty sú vyrobené z lacnejších materiálov, čoho výsledkom je aj vyššia hmotnosť. Vo všetkom ostatnom ide v zásade o rovnaké radenie.

SRAM Force eTap AXS som mal možnosť testovať na bicykli Cube Agree C:62 SLT, ktorý je osadený verziou s prevodníkmi 48×35 a 170 mm kľukami. Kazeta má rozsah 10-33 zubov, hydraulické brzdy majú kotúče o veľkosti 160 mm. Rozsah kazety sa síce môže zdať netradičný, ale v konečnom dôsledku je pomer prevodov vykompenzovaný 12 prevodmi na kazete.

Páky bezdrôtového radenia Force sú v ruke citeľne mohutnejšie ako pri elektrike od Shimana. Na väčšie páky som si však zvykol bez akéhokoľvek problému a pravdupovediac boli pre mňa omnoho pohodlnejšie ako menšie Shimano páky.

Ovládanie radenia je také jednoduché, že jednoduchšie už asi ani nemôže byť. Každá páka má iba jedno tlačítko – vľavo si radíte na ľahšie prevody, vpravo na ťažšie a ak stlačíte obe naraz, meníte prevodníky. Radenie prehadzovačky i prešmyku reaguje po stlačení veľmi rýchlo a radí presne. Ak chcete radiť viac prevodov naraz, stačí páčku podržať.

SRAM má k svojim elektronickým radeniam aj mobilnú aplikáciu, ktorá je veľmi užitočná a radenie si môžete veľmi jednoducho personalizovať.

V aplikácii si môžete nastaviť, čo bude ktoré tlačítko robiť. Môžete si tiež zapnúť / vypnúť dva módy asistencie radenia – 1. sekvenčné plne automatické radenie, pri ktorom iba radíte hore alebo dole a preradenie na prevodníkoch sa deje automaticky a 2. kompenzačné radenie pre plynulejší prechod, pri ktorom vám pri radení na iný prevodník automaticky preradí jeden alebo dva prevody na kazete. Ja som využíval primárne kompenzačné radenie, ktoré funguje skvele a hlavne rýchlo.

Na vnútornej strane páky sú malé tlačidlá pre malé dolaďovanie radenia. Mikronastavenia v podobe posúvania prehadzovača sa robia jednoducho, počas jazdy, stlačením vnútorného tlačidla a hlavného tlačidla radenia naraz (na jednej páke), čím sa posunie prehadzovač o desatiny milimetra.

Na pákach sa dá tiež veľmi jednoducho nastaviť aj ich vzdialenosť od riadidiel, čo určite ocenia všetci s kratšími prstami.

Jediné, na čo si treba dávať pozor, sú batérie, keďže sú v bicykli dohromady štyri – v oboch páčkach, na prešmyku aj prehadzovačke. Baterky v prešmyku a prehadzovačke vydržia priližne 20 hodín jazdenia, avšak záleží to od štýlu jazdenia i počasia.

Batéria sa kontroluje stlačením tlačidla daného komponentu, avšak stav všetkých batérií naraz si jednoduchšie skontrolujte v aplikácii.

www.slovkolex.sk

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

Včera 17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

Včera 16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

Včera 10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

27.03.2024 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu