Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Inzercia

Hardtaily Stevens 2020 – žiadna šanca medzerám v ponuke

Biker

Raketovo rýchly vývoj niektorých cyklistických odvetví môžeme obdivovať alebo zatracovať, ale všetci sa určite zhodneme na tom, že je fakticky prítomný viac ako kedykoľvek predtým.

O to zaujímavejšie je sledovať neskutočnú odolnosť popularity niekoľkých málo kategórií, z nich sú v popredí bezpochyby klasické hardtaily – tých notoricky známych 8 trúbok, ich popularita je doslova nezlomná.

A kto z výrobcov by na ne zanevrel, isto iste by zle skončil, čo sa predajov týka. Že je komplexná ponuka pre vypočutie všetkých potrieb jazdcov naozaj dôležitá, dokazuje s tohto ročnou kolekciou pevných rámov napríklad nemecký Stevens.

Stevens Taniwha 2020

Značka z prístavnej delty Labe pre tento rok pripravila osem modelov a tri varianty vrcholovej, dobre známej Sonory, ku ktorej sa dnes taktiež dostaneme. Bola by totiž škoda nezmieniť aj základné, vstupné bicykle, ako je Taniwha a Tonga, taktiež dobre známe hardtaily nemeckej značky.

Ani tam, kde sa šetrí, sa nezabudlo na osobitý prístup a snahu perfektne padnúť každému jazdcovi, takže sa i u MTB s cenovkou kolísajúcou medzi 600 a 700 stretávame s výpletmi o priemere 27,5 palca pre najmenšie dve rámové varianty a dvadsaťdeviatkami u všetkých väčších veľkostiach.

Taniwha ponúka dokonca 6 veľkostí, takže osloví vzrastom ako malých, tak aj naozaj vysokých jazdcov. Tento bike je naviac už niekoľko rokov jedným z najpredávanejších, takže aj preto si zaslúži starostlivý prístup konštruktérov.

Stevens Applebee 2020

Medzi bestsellerov značky patrí taktiež model Applebee. Určite z dôvodu, že pri cenovke 999 Eur ponúka vzduchovú vidlicu SR Suntour Raidon s 100 mm zdvihom, ale taktiež veľmi obľúbenú sadu radenia a prehadzovačky Shimano Deore s rovnými 20 prevodmi.

Samozrejmosťou sú taktiež hydraulické kotúčové brzdy Shimano s kotúčmi 180/160 mm a komponentmi Oxygen zo stajne Stevens alebo úžasne schopné plášte Schwalbe Racing Ray a Ralph.

Stevens Devil’s Trail 2020

A pokiaľ zostaneme ešte chvíľu u bicyklov s cenovkou pod 1200 Euro, nesmie uniknúť ani model Devil’s Trail so vzduchovou vidlicou Rock Shox Recon RL s pevnou osou a 2×11 pohonom Shimano SLX. Až do tejto chvíle zostával zachovaný veľmi podobný rámový základ s lacnejšími modelmi, kombinujúcimi jazdcovu geometriu, s dôrazom na dobrú stabilitu, ale zároveň na živé ovládanie vďaka sklonu vidlice 70°.

Dôležité slovné spojenie je “veľmi podobný”, pretože pri bližšom preskúmaní objavíme na dražších zmienených modeloch kónickú hlavovú trúbku a oslabované, hliníkové profily zo zliatiny 6061, čomu odpovedá aj znižujúca sa váha vzhľadom k stúpajúcej cene, u modelu Devil’s Trail atakujúci 13 kg.

Stevens Sentiero 2020

Skok do cenového rozpätia medzi 1600 až 1900 Euro predstavuje samé novinky. Štýlový hardtail Sentiero a špičkovo osadený Colorado 401 sú predstaviteľmi športových hardtailov, ktoré neurobia hanbu ani na štarte maratónskeho závodu. Úplným opakom je puristický, trailový Monarch, ktorý sa vracia do ponuky po mnoha rokoch, ako stroj na zážitky a je omnoho viacej určený pre technické jazdenie.

Jak je Sentiero alebo Colorado 401 skôr konzervatívnym príkladom kategórie aj napriek naprosto modernému systému pohonu s dvanástkou vzadu, u Colorada dokonca so sadou Deore XT 1×12 s rovnomennými hydraulickými brzdami, špičkovým vzduchovým odpružením Fox 32 Rhythm a vypletenými kolesami Fulcrum Red Zone 700 DB na pevných osách, je Monarch so svojou mohutnou vidlicou Marzocchi Z2 s 140 mm zdvihom a sklonom hlavovej trúbky 66 stupňov tak trochu exotom v najlepšom slova zmysle, pretože trailové jazdenie je v kurzu viac než kedykoľvek predtým a nie každý si môže dovoliť drahý full.

Monarchu Trail naviac nechýba nič, čo sa dá z osadenia u fullu očakávať. Jazdcovi je k dispozícii ako teleskopická sedlovka Kind Shock Rage, tak mechanicky precízne “orlie” pohonné ústroje od Sramu s plnotučnou dvanásťpastorkovou kazetou – teda Eagle, aby sme boli presní.

Stevens Sonora 2020

Hoci sa dostávame k samotnému vrcholu ponuky, teda dnes už legendárnemu modelu Sonora, je zaujímavé, že s cenou môžeme zaradiť malú spiatočku. Hardtail Sonora prešiel síce kompletnou omladzovacou kúrou, čo sa karbonového monokoku týká, s cenou však začína nižšie, než naposledny zmienené hliníkové modely.

Totiž, predstaviť špičkový karbonový hardtail, rámovo odpovedajúci najvyšším štandardom, aj čo sa svetového pohára v cross-country týka za cenu nižšiu než 1800 eur je naozaj ťažko dosiahnuteľné, snáď sa dajú použiť slová bezkonkurenčné.

A pritom sa nikde výrazne nešetrilo. Aj tento karbonový základ nesie pohon Sram SX/NX Eagle DUB 1×12 a z rovnakého koncernu je vidlica Rock Shox Recon RL R s boost rozmerom pevnej osy. Zrátané a podčiarknuté – 12 kg za 1799 Eur.

Premrštené cenové nároky nemusí záujemcov o novú Sonoru očakávať ani u verzie ES a X0. Naprostý cenový strop je stanovený čiastkou 3299 Euro. Taktiež tu sa dá očakávať zbavenie sa presmykača a pohon žiadny iný než 1×12, buď vo forme kompletne nového Shimano Deore XT alebo Sram X01 Eagle.

Odpovedajúcu priestupnosť terénom potom zaisťuje pre obidve verzie zhodná vidlica Fox 32 Float Step Cast Performance, vďaka ktorej úspore na váhe v spolupráci s ďalšími výberovými komponentmi atakuje Sonora váhu blízko 10kg. Dovolíme si tvrdiť, že tak ako sú tieto bicykle koncipované, môžu ísť bez kompromisov čeliť tým najnáročnejším závodným výzvam.

Rovnako tak ale môžu slúžiť ako nadštandarde kvalitné cestovo-športové bicykle pre náročnejších jazdcov. Stevens v tomto ohľade zastáva čisto funkčný, konzervatívnejší prístup, aj keď je jasne vidieť snaha modely modernizovať podľa nastolených štandartov, skrátka nezostať pozadu. A pokiaľ je vám tento prístup blízky, možno ťažko nájdete podobne schopné, pevné MTB za rovnaké peniaze.

Bicykle Stevens v Čechách a na Slovensku už niekoľko rokov nachádza útočisko u svojho dovozcu, spoločnosti CykloŠvec v Písku, kde si je môžete detailne prehliadnuť a možno taktiež využiť výpredajových cien u minulých, nie menej schopných variant zmienených modelov.

Ďalšie info: www.stevens-bikes.cz

Vaše komentáre

Aktuality

11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

10:32 Trek predstavil šesť nových plášťov pre XC, trail a gravel.

Každý plášť nesie meno ikonického miesta, ktoré svojím charakterom zodpovedá jeho určeniu – Girona, Betasso, Vallnord, Sainte-Anne, Montrose a Gunnison.

Včera 15:26 Decathlon dal do predaja repliky bicyklov Van Rysel RCR Pro tímu AG2R. Po pár hodinách boli vypredané.

V utorok pridal Decathlon do ponuky cestné bicykle, na ktorých pretekajú jazdci tímu Decathlon AG2R La Mondiale. S cenou 9000 eur boli vypredané už na ďalší deň.

Včera 11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

Zavrieť reklamu