Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Tréning a strava

Návod: 5 cvikov s masážnym valcom pre cyklistov

Vyhnite sa zbytočným bolestiam, stiahnutým svalom a kŕčom.
Biker
Návod: 5 cvikov s masážnym valcom pre cyklistov

Masážny valec je skvelým doplnkom na cvičenie pre cyklistov, ale musíte sa naučiť znášať trochu bolesti a určite si ho zamilujete.

Masážny valec nie je drahá záležitosť, kúpite ho v obyčajnom obchode so športovými potrebami a na e-shopoch nájdete aj rôzne druhy valcov – bez perforácie či s rôznymi druhmi masážneho profilu.

Cvičenie s masážnym valcom zlepšuje flexibilitu a pomáha svalom v regenerácii po dlhších či intenzívnejších jazdách. Kvalitná regenerácia je totiž často omnoho dôležitejšia ako samotný tréning.

1. Sedacie svaly
Zdroj: Immediate Media Co.

Tento cvik uvoľňuje sedacie svaly i hamstringy, ktoré majú cyklisti často skrátené.

Sadnite si na masážny valec a oprite sa rukami za chrbátom o zem. Členok jednej nohy si vyložte nad koleno druhej nohy. Pohybujte sa zo strany na stranu malými pohybmi sa posúvajte vpred a vzad. Určite veľmi rýchlo zistíte, keď trafíte ten správny bod stuhnutého svalu.

2. Vonkajšie stehno
Zdroj: Immediate Media Co.

Iliotibiálny trakt, ktorý vedie pozdĺž vonkajších okrajvstehien od bedra až po koleno, sa pri bicyklovaní sťahuje.

Ľahnite si bokom na zem a vonkajšiu stranu stehna položte na masážny valec. Oprite sa lakťom o zem a podporiť sa môžete aj druhou rukou. Majte napnuté brušné svalstvo, čím chránite chrbát a snažte sa byť v jednej línii. Rolujte sa po valci pozdĺž celého stehna. Tento cvik je dosť bolestivý, ale veľmi efektívny.

3. Stehenný sval spredu
Zdroj: Immediate Media Co.

Ďalší cvik, pri ktorom sa vám budú pri prvom pokuse tlačiť slzy do očí.

Ľahnite si bruchom na zem a obe stehná položte na masážny valec. Oprite sa lakťami o zem a pohybmi vpred a vzad masírujte celé stehná.

Tento istý cvik spravte s tým, že sa otočíte a na valec si sadnete spodnou časťou stehien. Týmto rozmasírujete hamstringy.

Ak by ste mali pocit, že sa svaly dostatočne nemasírujú, robte tieto isté cviky zvlášť pre každú nohu a ak si chcete ešte pridať, zatlačte si na nohu druhou nohou.

4. Holene
Zdroj: Immediate Media Co.

Keď jazdíte na bicykli, vaše chodidlá, holene a lýtka sú fixované pri jednom pohybe, takže potrebujú natiahnuť a rozmasírovať.

Kľaknite si holeňami na masážny valec, opite sa rukami o zem a pohybujte sa pomaly vpred a vzad. Potom si sadnite na zem, ako pri predošlom cviku na hamstringy, no na valec dajte lýtka, oprite sa vzadu rukami a rolujte sa pozdĺž celých lýtok.

5. Spodný chrbát
Zdroj: Immediate Media Co.

Toto cvičenie je kompenzačným cvikom na polohu, v ktorej dlhé hodiny sedíte na bicykli.

Ľahnite si na valec, ktorý je umiestnený v spodnej časti chrbátu. Opatrne a pomaly sa pohybujte na masážnom valci. Potom rozpažte ruky, nohy pokrčte v kolenách a vydržte v tejto pozícii 10 až 15 minút. Sústreďte sa na prirodzené dýchanie a prípadne si dajte pod hlavu malý vankúš.

Vaše komentáre

Aktuality

17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Zavrieť reklamu