Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Koronavírus spôsobil v New Yorku bicyklový ošiaľ

S bicyklovým ošiaľom v New Yorku sa však takmer zdvojnásobil aj počet nehôd cyklistov.
Martin Sarvaš
Koronavírus spôsobil v New Yorku bicyklový ošiaľ

Ak by sme mali nájsť niečo pozitívne na pandémii spôsobenej koronavírusom Covid-19, a povedzme si úprimne, pozitívne správy v tejto dobe skutočne potrebujeme, je to fakt, že asi nikdy nebol lepší čas začať jazdiť na bicykli.

Samozrejme, s rozumom, ideálne osamote a omnoho opatrnejšie ako za normálnych okolností. Nemocnice a zdravotnícke zariadenia majú a v najbližšej dobe aj budú mať dosť práce. Ak by ste sa pri jazde zranili, zbytočne tým zaťažíte zdravotníkov.

V nedeľu zverejnil starosta New Yorku Bill de Blasio nový súbor opatrení pre občanov, ktoré majú pomôcť predísť prudkému prepuknutiu nákazy. Opatrenia zahŕňajú prácu z domu, vyhýbanie sa hromadnej doprave a metrám v dopravných špičkách a tiež odporúčajú dochádzať do práce pešo alebo na bicykli, aby sa predchádzalo preplneniu v prostriedkoch hromadnej dopravy.

Na Slovensku pred pár dňami požiadala vládu Asociácia slovenských výrobcov a dovozcov bicyklov o povolenie otvoriť bicyklové servisy. Svoju žiadosť odôvodnili tým, že bicykel je pre ľudí najdostupnejší dopravný prostriedok a v najbližšom období bude najdôležitejšou formou prepravy, pretože z hľadiska šírenia COVID-19 je najbezpečnejší.

Cyklisti starostu New Yorku skritizovali

Spočiatku bolo neisté, či si Newyorčania, ktorí nie sú zvyknutí jazdiť na bicykli v nekonzistentnej sieti cyklistických pruhov v meste, vezmú k srdcu rady starostu. Sám De Blasio pripustil, že si musel preveriť svoje cyklistické zručnosti predtým, ako sa pokúsi prechádzať mestom na dvoch kolesách.

Na toto pohotovo zareagovali cyklisti, ktorí sa oprávnene starostu pýtali, prečo sa nepokúša naliehať na budovanie pruhov pre bicykle, ktoré sú plynulé a dostatočne bezpečné, aby v nich mohli jazdiť aj neskúsení cyklisti.

O necelý týždeň neskôr, je zrejmé, že ani neskúsenosť či rôzne prekážky nezabránili Newyorčanom prijať hygienickejšiu formu dopravy, ktorá je priaznivejšia aj pre klímu.

Počet jázd na zdieľaných bicykloch sa zdvojnásobil

Ministerstvo dopravy v stredu oznámilo, že v porovnaní s marcom 2019 zaznamenalo 50-percentný nárast cyklistickej premávky na mostoch spájajúcich Manhattan s Brooklynom a Queensom.

Program zdieľaných bicyklov v New Yorku, Citi Bike, tiež zaznamenal obrovský nárast dopytu. Citi Bike informoval, že počet jázd stúpol o 67 percent v porovnaní s minulým rokom.

Aj keď je zrejmé, že preventívne opatrenia proti šíreniu koronavírusu spôsobujú výrazný nárast v používaní bicyklov, momentálny cyklistický ošiaľ v New Yorku  tento rok možno pripísať aj priaznivému teplému počasiu. Nemôžeme tiež vylúčiť možnosť, že niektorí z cyklonováčikov hľadajú spôsob, ako vyriešiť svoje koronavírusové úzkosti bez toho, aby museli ísť do posilňovne.

Menej áut, viac nehôd

Momentálne je v uliciach New Yorku omnoho menej motoristov. Pandémia koronavírusov spôsobila za uplynulý týždeň 15-percentný pokles dopravnej špičky v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

Bohužiaľ nepríjemnejšia štatistika je, že so zvýšeným počtom cyklistov sa zásadne zvýšil aj počet nehôd. Celkový počet nehôd síce klesá – zranených vodičov je o 27,6 percent menej, zranených chodcov o 17 percent menej. Počet nehôd cyklistov však stúpol takmer o polovicu, o 43 percent.

Ťažko povedať, či v New Yorku cyklistický boom prežije vypuknutie koronavírusu, ale kombinácia viac bicyklov a menej automobilov vytvára zatiaľ bezpečnejšie a zelenšie ulice v najväčšom meste v USA.

Vaše komentáre

Aktuality

13:01 Mathieu van der Poel je bez Van Aerta suverénnym favoritom monumentu Okolo Flámska.

Mads Pedersen síce na pretekoch odštartuje, ale po tvrdom páde na Dwars door Vlaandren, pri ktorom utrpel početné pomliaždeniny a odreniny, sú jeho šance na výhru určite nižšie.

Včera 17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

Včera 17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

Včera 16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

Včera 10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Zavrieť reklamu