Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Elektrické bicykle

Test: E-bike KTM Macina Lycan 273

Relatívne agilný e-bike, no to, čo pomáha šetriť hmotnosť, mu zároveň podkopáva sebavedomie v teréne.

Hodnotenie: 2.5/5
Biker
Test: E-bike KTM Macina Lycan 273

Plusy: Rýchlo akceleruje

Mínusy: Krátky reach v kombinácii so strmším hlavovým uhlom znižujú stabilitu v rýchlosti; vidlica, brzdy, kolesá ani plášte nezodpovedajú vyššej hmotnosti a zotrvačnosti e-biku; s nízkym stredom nevie stúpať do technických výšľapov tak, ako by inak mohol.

Verdikt: Relatívne agilný e-bike, no to, čo pomáha šetriť hmotnosť, mu zároveň podkopáva sebavedomie v teréne.

Vymieňa stabilitu za agilitu

Macina Lycan má spomedzi e-MTB v ponuke KTM najnižší zdvih a tomu zodpovedá aj živšie ovládanie či zvolená výbava. Práve preto mu však dochádza dych, hneď ako sa k hmotnosti motora a batérie pridá gravitácia.

Rám

Hoci aj toto KTM sleduje klasický model „batérie tam, kde zvykne byť fľaša“, bolo zároveň jediným bikom osadeným systémom Bosch z viacerých, ktoré sme testovali, u ktorého nám nehrkala 500 Wh batéria.

Tlmič sa stláča nadol a smerom dozadu cez otvor v sedlovej rúrke a tak pomáha ťažisko udržať v strede a nízko. V ponuke sú štyri veľkosti, no reach na každej z nich je na pomery moderných trailbikov dosť krátky.

Komponenty

Motor Bosch s výkonom 250 W sa prebudí k životu po otočení vetcho vyzerajúcimi kľukami KTM. Jedna z nich bola dokonca ohnutá už pri vybaľovaní z krabice.

Na celkom preplnených 740 mm rajdoch nájdete centrálnu jednotku Intuvia s displejom a ovládanie motora na ľavú ruku. Okrem nich sa tu nejak napchalo aj radenie, ovládanie teleskopky a dvojpáčkové diaľkové uzamykanie vidlice RockShox Revelation RL.

Tá má tenké 32 mm vnútorné nohy a relatívne jednoduché vnútornosti. Náboje v šírke Boost síce dodávajú kolesám tuhosť navyše, no 25 mm ráfiky a 2,35-palcové plášte vyzerajú pri ostatných bikoch plusovými kolesami subtílne. Aby ste predišli precvaknutiu duše, treba ich tiež fúkať na vysoké tlaky.

Jazda

Bike v korporátnych farbách KTM má tie ľahké kolesá a „rýchle plášte“, takže akceleruje citeľne rýchlejšie v porovnaní s inými bicyklami. Ľahšie je aj udržať ho v pohybe, ak sa batéria vybije či ak prekročíte 25 km/h limit a motor sa odpojí. Lepšie je na tom len Focus s motorom Shimano.

Na strmých výšľapoch treba podraďovať s citom, keďže prehadzovač Shimano nedokáže reťaz nadvihnúť na väčší pastorok 11-46-zubovej kazety tak hladko ako konkurencia od SRAM-u. Motor Bosch už tiež tradične patrí k tým hlučnejším.

Technické výšľapy sú ľahšie vďaka ľahkým kolesám a strmšiemu hlavovému uhlu – položenejšie bicykle majú tendenciu vypadnúť zo stopy. So 740 mm rajdami sa tiež ľahšie pretkáva pomedzi stromy. V zákrutách však musíte rátať s dlhou 490 mm stavbou a s tým súvisiacim polomerom zatáčania. Mimoriadne nízky stred zavesený vo výške 315 mm tiež potrápi konce kľúk o zem.

Hoci je ťažisko odpruženia umiestnené pekne centrálne a nízko, so strmším hlavovým uhlom a krátkym reachom je Macina Lycan stále nervóznejším bikom ako iné. So štíhlou vidlicou a úzkymi rajdami sa bicykel tiež trochu ťažšie presviedča, aby šiel, kam chcete vy.

Menšie 180 mm kotúče nedokážu vždy efektívne zastaviť 23 kg masu. Krátky tlmič v kombinácii s väčšou pákou vzdialeného zadného kolesa limitujú jeho schopnosť požierať väčšie nárazy a v náročnejšom teréne dôjde zadnému odpruženiu dych skôr ako u iných bicyklov.

Zdá sa nám, že väčšine jazdcov by lepšie sadol model Kapoho LT 273. Ten síce je o niečo ťažší, no so 160 mm zdvihom, vidlicou RockShox Yari a 760 mm rajdami by mal tvrdší terén zvládať lepšie.

Špecifikácia
  • Rám: hliníkový Motor: 250 W Bosch Performance Line CX, 500 Wh batéria, displej Intuvia
  • Vidlica: RockShox Revelation RL Boost 130 mm
  • Tlmič: RockShox Monarch RC2 125 mm
  • Pohon: Shimano Deore XT, prehadzovač Shimano SLX 11-rýchlostný, kľuky KTM Kappa
  • Kolesá: ráfiky DT Swiss E512, náboje Shimano XT Boost, plášte Schwalbe Nobby Nic SnakeSkin TL Easy 2,3“
  • Brzdy: Shimano SLX (180/180)
  • Rajdy/Predstavec: KTM Team Rizer 740 mm/KTM Team KT 60 mm
  • Sedlovka/Sedlo: KS Lev DX 100 mm/Selle Italia Nepal
  • Hmotnosť: 23,1 kg
  • Viac info: www.ktm-bikes.at

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

Včera 16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

Včera 15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

Včera 11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

Včera 10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Zavrieť reklamu