Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Koronavírus: Mám sedieť doma v karanténe alebo môžem ísť jazdiť?

Nebojte sa a pokojne choďte vyvetrať vaše bicykle. Ale choďte sami.
Martin Sarvaš
Koronavírus: Mám sedieť doma v karanténe alebo môžem ísť jazdiť?

Celý svet ovplyvňuje kríza spôsobená šírením koronavírusu Covid-19. Zrušili sa spoločenské, kultúrne i športové podujatia na lokálnych i svetových úrovniach.

Koronavírus postihuje rovnako Slovákov a v priebehu posledných dní sa zaviedli rôzne preventívne opatrenia, ktoré majú zabrániť šíreniu Covid-19.

Na štrnásť dní budú zatvorené všetky maloobchodné prevádzky a prevádzky so službami – okrem potravín, drogérií, lekární, trafík, pôšt, bánk, púmp, stravovacích prevádzok a obchodov s krmivom pre zvieratá. V stravovacích zariadeniach, teda reštauráciách, si ľudia k jedlu nesadnú. Stravu bude možné poskytovať len formou výdaja a donáškovej služby, informuje Denník N.

Ľuďom všeobecne odporúčajú, aby sa nestretávali vo veľkých skupinách a pre ich vlastné bezpečie, ak to nie je nevyhnutné, aby čo najmenej vychádzali z domov.

Jazdenie vám môže iba prospieť

V komunite cyklistov teda často začala padať otázka, či je lepšie, keď budú sedieť doma alebo je v poriadku, keď pôjdu jazdiť.

Mnohí odborníci odporúčajú prechádzky na čerstvom vzduchu, ktoré sú pre organizmus prospešné. Zo slnka získate vitamín D, ktorý je potrebný pre správne fungovanie imunitného systému. Každá forma pohybu, a teda aj cyklistika, pomáha tiež odbúravať stres, ktorý oslabuje imunitu.

„Zdržiavať sa doma však neznamená byť zavretí za štyrmi stenami. Teplo má svoj význam, lebo vírus hynie, keď je okolo 20 až 25 stupňov Celzia. Slnečný svit pomáha meniť vitamín D na aktívnu formu. To, že si ho kupujem v lekárni, je vynikajúce, ale to nestačí. 80 percent populácie Slovenska má po zime dramaticky zníženú hodnotu vitamínu D. Aj preto sú chrípkové epidémie,“ povedal v rozhovore pre Denník N Vladimír Krčméry, ktorý je špičkovým odborníkom na tropickú medicínu a zúčastnil sa mnohých humanitárnych misií po celom svete.

Okrem toho, že užívam vitamín C a D, treba byť 30 minút denne na slnečnom svetle. Ďalšia vec je pohyb na čerstvom vzduchu – 20 až 30 minút denne výrazne zvyšuje aktivitu imunitného systému,“ dodáva Krčméry.

Ako jazdiť v súčasnej situácii?

Samozrejme, nájde sa aj mnoho cyklistov, ktorí nadávajú tým, ktorí jazdia. Asi im však iba závidia a pokojne ich môžete ignorovať.

Choďte jazdiť, ale choďte sami. Ak jazdíte s niekým, s kým bývate v jednej domácnosti, tak to je v podstate jedno a pokojne môžete ísť s ním. Ale v inom prípade choďte sami, ideálne do lesa či na miesta, kde stretnete čo najmenej ľudí.

Ak jazdíte na cestnom bicykli, vyberte si cesty, ktoré nie sú plné cyklistov. Vyhnite sa frekventovaným cyklochodníkom a pokojne choďte jazdiť aj na okresné cesty, pretože premávka áut je momentálne omnoho nižšia.

Zoberte si šatku a ak sa dostanete na miesto s väčšou koncentráciou ľudí, natiahnite si ju na tvár, cez ústa aj nos.

Ďalšia veľmi dôležitá vec –  ak už jazdíte, jazdite opatrne. Opatrnejšie ako za normálnych okolností. Nemocnice a zdravotnícke zariadenia majú a v najbližšej dobe aj budú mať dosť práce. Ak by ste sa pri jazde zranili, zbytočne tým zaťažíte zdravotníkov.

Po jazde dbajte na to, aby ste sa čo najskôr dostali do tepla a zbytočne si tak nespôsobili prechladnutie. Jedzte tiež dostatok ovocia a zeleniny pre posilnenie imunity.

Ak máte v pláne intenzívnejšie tréningy, možno zvážte, či nebude lepšie zapracovať na iných aspektoch kondície, posilňovaniu či dôslednému strečingu, pretože aj pretrénovanie môže spôsobovať stres, a tým aj vyššiu pravdepodobnosť ochorenia.

Čo by ste určite nemali robiť (!)

Určite nechoďte jazdiť v skupinách. Nejde iba o vás, ale o bezpečie ostatných. Môžete mať totiž vírus v sebe aj bez toho, aby ste o tom vedeli a môžete ho nevedome rozširovať ďalej.

Ak ste zvyknutí jazdiť vyložene v skupinách, zoberte to ako príležitosť či výzvu, nájsť v cyklistike aj niečo viac ako iba socializovanie sa a stretávanie s kamarátmi. Jazdenie osamote vám určite iba prospeje a prídete na iné myšlienky.

Berte to ako príležitosť, nie ako obmedzenie od autorít. A ešte raz pre istotu zdôrazníme, pre dobro všetkých, nejazdite v skupinách.

V akom prípade treba zostať doma?

V domácej karanténe by ste mali zostať, ak sa vám zdá, že na vás lezie akákoľvek choroba. Ako bolo už spomenuté, po zime má ľudský organizmus oslabenú imunitu a je úplne normálne, ak ochoriete.

Nie každé ochorenie však znamená, že máte hneď koronavírus.

Ak vás bolí hrdlo, máte sopeľ či nádchu, zostaňte doma a zbytočne nevystavujte riziku ochorenia aj svoje okolie. Najčastejšie príznaky Covid-19 sú horúčka, suchý kašeľ, únava, hlieny a problém s dýchaním.

Ak ste pricestovali zo zahraničia, od 13. marca platí nariadená domáca karanténa a pri jej nedodržaní hrozí pokuta do 1659 eur. „Osoby, ktoré sa vrátili zo zahraničia sú povinné bezprostredne po návrate na Slovensko oznámiť túto skutočnosť telefonicky alebo elektronicky svojmu ošetrujúcemu lekárovi, ktorý rozhodne o domácej izolácii,“ píše sa na webe Úradu verejného zdravotníctva SR.

Vaše komentáre

Aktuality

11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Včera 17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

22.04.2024 Janka Keseg Števková a Martina Krahulcová skončili v etapových pretekoch Epic Series 4 Islands na vynikajúcom 3. mieste (+video).

Preteky pozostávali z prológu a 4 etáp na štyrpoch rôznych chorvátskych ostrovoch. Slovenským pretekárkam v tíme 8capital sa prológ aj každú z etáp podarilo dokončiť na 3. mieste a celkovo z toho bolo taktiež tretie miesto.

22.04.2024 Haley Batten a Simon Andreassen vyhrali preteky svetového pohára XCO v brazílskej Araxá (+galéria).

Američanka Haley Batten zaznamenala perfektný víkend, keď sa jej po sobotných pretekov v Short Tracku (XCC) podarilo zvíťaziť aj v disciplíne Cross-Country Olympic (XCO) a víťazku prvého kola Jenny Rissveds zdolala po ich vzájomnom súboji plnom útokov v poslednom kole. Medzi mužmi bol najrýchlejším Simon Andreassen, ktorý využil mechanický problém Victora Koretzkyho, ktorého v záverečnom šprinte porazil.

Zavrieť reklamu