Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

E-biker na načipovanom elektrobicykli zrazil a zabil chodkyňu, súd ho očistil od viny

Žena totiž vstúpila na cestu bez toho, aby sa rozhliadla a aj autá mali zelenú. E-bike bol načipovaný na limit 50 km/h a pri zrážke so ženou išiel cyklista 48 km/h, pričom limit na ceste bol 32 km/h.
Martin Sarvaš
E-biker na načipovanom elektrobicykli zrazil a zabil chodkyňu, súd ho očistil od viny

Cyklista na elektrobicykli pri jazde z práce zrazil Sakine Cihan v Dalstone na juhu Londýna. Na ceste bola obmedzená rýchlosť na 20 míľ za hodinu (32,2 km/h), pričom 32-ročný Thomas Hanlon išiel na svojom e-biku o 10 míľ za hodinu (16,1 km/h) rýchlejšie.

56-ročná Sakine Cihan na ďalší deň zomrela na následky zranení hlavy, ktoré utrpela po zrážke s e-bikerom, informuje portál news.sky.com.

Thomas Hanlon poprel, že by spôsobil smrť Sakine Cihan jeho nezodpovednou jazdou. Incident sa stal 28. augusta 2018, no súd rozhodol pred pár dňami, začiatkom marca 2020.

Súd uznal Thomasa Hanlona za nevinného vo všetkých obvineniach, vrátane alternatívneho obvinenia za neopatrnú jazdu.

Keď sa čítali rozsudky, držal si hlavu v rukách a plakal. Ide o prvý prípad vo Veľkej Británii, v ktorom zomrela osoba po zrážke s elektrobicyklom.

Mal „načipovaný“ e-bike

Ak je elektrobicykel načipovaný, znamená to, že je na ňom nelegálne upravený pohon na vyšší výkon. Limit stanovený Európskou úniou je pohon do rýchlosti 25 km/h.

Prokurátor Nathan Rasiah na súde povedal, že Hanlonov e-bike mal byť klasifikovaný ako motocykel, pretože mohol dosiahnuť rýchlosť s pohonom o 15,5 míľ za hodinu (o 25 km/h) viac, ako je povolený európsky limit – 25 km/h.

Pred zrážkou so ženou išiel Hanlon rýchlosťou 48 km/h, pričom tesne pred kolíziou o niečo spomalil.

„Vozidlo, ktoré ovládal pán Hanlon, bolo vybavené motorom, ktorý mohol poháňať vozidlo oveľa väčšou rýchlosťou,“ povedal prokurátor Rasiah.

Čo ak by nemal načipovaný e-bike?

Diskutabilné zostáva, či by Hanlon išiel tak rýchlo, aj keby jeho e-bike nebol načipovaný, čím by sa mohli zároveň zmenšiť následky zrážky so ženou. To už sa nikdy nedozvieme. Ako však vidno z rozsudku, tento fakt súd nebral veľmi do úvahy.

30-tisícové pokuty vo Francúzsku na načipované elektrobicykle sú však skutočne na mieste a netreba ich brať na ľahkú váhu. Pri zrážke človeka v takmer 50 km/h s elektrobicyklom sa už dostávajú následky na rovnakú mieru ako by zrazila človeka menšia motorka.

Sakine Cihan chcela prejsť cez cestu napriek tomu, že autá na ceste mali zelenú. Jeden zo svedkov povedal: „Ježiš, to bolo rýchle,“ pred tým, ako videl „všade ruky a nohy lietať vo vzduchu.“

Ďalší svedok povedal, že sa zrazili hlavami, po čom zostala žena ležať bez pohybu na ceste a cyklista bol „omráčený a zmätený“.

Hanlon sa priznal polícii, že z miesta odišiel, ale v momente, keď žena vstúpila na cestu, nemal čas zareagovať. „Vrhla sa predo mňa, aby prešla cez cestu a ani sa na mňa nepozrela,“ povedal v rozhovore.

Súd oznámil, z kamier nebolo možné zistiť, či sa žena pozrela na obe strany pred tým, ako vstúpila na cestu. „Nie je možné povedať, či sa pri tom pozerala doprava alebo doľava – ako by mala,“ uviedla sudkyňa Mark Dennis, QC.

Muža zbavili všetkých obvinení

„Ak by sa pozrela vpravo, uvidela by cyklistu, ktorý sa približoval stredom cesty a bol by v tom momente 16,5 metrov od nej. V blízkom pruhu pri nej nešli žiadne autá, na opačnej strane išlo zopár áut. Je teda možné, že keď uvidela ‚medzeru‘ v doprave, zabudla sa pozrieť vpravo.“

„Stručne povedané, stíhanie proti obvinenému spočívalo v tom, že išiel na elektrobicykli bez náležitej opatrnosti a pozornosti, a že práve nedbanlivosť bola príčinou kolízie a smrti pani Cihan.“

Pán Hanlon priznal, že nemal licenciu alebo poistenie, ale poprel, že by jeho nepozornosťou prišlo k chybe, ktorá by mala veľký podiel na smrti ženy.

Súd rokoval viac ako hodinu a uznal ho za nevinného zo všetkých obvinení, vrátane alternatívneho obvinenia za neopatrnú jazdu.

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 12:15 Video: Victor Koretzky sa po pretekoch v XCC pustil do tímového kolegu Vidaurre Kossmanna.

Pretekári tímu Specialized Factory Racing si mali po pretekoch v Short Tracku čo vysvetľovať. Úspešnejší z tejto dvojice Martin Vidaurre Kossmann skončil v sobotu na treťom mieste a Victor Koretzky obsadil 4. pozíciu, s ktorou očividne nebol spokojný.

Včera 11:06 Fotogaléria: Najlepšie zábery z úvodného kola Svetového pohára v XCO v brazílskej Mairiporã.

Úvodné kolo v Brazílii bolo ohromne napínavé a plné zvratov. Najrýchlejšími jazdcami sa napokon stali Švédka Jenny Rissveds a Američan Chritopher Blevins.

Včera 10:51 Jenny Rissveds a Chritopher Blevins ovládli v napínavých pretekoch prvé kolo svetového pohára XCO v brazílskej Mairiporã.

Svetový pohár v horskej cyklistike odštartoval svojou prvou zastávkou v brazílskej Mairiporã. Elitní jazdci zvádzali súboje do úplného konca pretekov a o víťazoch sa rozhodovalo až v poslednom kole.

14.04.2024 Tom Pidcock bol v záverečnom šprinte štvorčlennej skupiny Amstel Gold Race najrýchlejší, Van der Poel mimo boja o víťazstvo.

Na druhom mieste v pretekoch skončil švajčiarsky jazdec Marc Hirschi, ktorý bol počas celých pretekov naozaj aktívny, avšak v šprinte na Pidcocka nestačil. Na treťom mieste v pretekoch skončil Tiesj Benoot.

14.04.2024 Video: Marianne Vos vyhrala Amstel Gold Race, potom čo Lorena Wiebes oslavovala víťazstvo predčasne.

O tom, že oslavovať víťazstvo sa má až po prejdení cieľovej čiary sa tentokrát presvedčila Lorena Wiebes, ktorá zdvihla ruky z riadidiel priskoro.

Zavrieť reklamu