Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Horské bicykle

Test: Specialized Stumpjumper EVO Comp Alloy 29

Najradikálnejší trailbike, aký mal Specialized minulý rok v ponuke, nie je pre každého ani na každý trail.
Hodnotenie: 3.5/5
3 499
Biker
Test: Specialized Stumpjumper EVO Comp Alloy 29

Najradikálnejší trailbike, aký mal Specialized minulý rok v ponuke, nie je pre každého ani na každý trail. Ak však nájdete taký, ktorý na trail sadne a padnete si do oka, odmenou vám budú kýble sebavedomia za rajdami.

Geometria je agresívne dlhá, nízka a položená. Vo veľkosti „S3“ má 475 mm reach, v nižšom nastavení veľmi nízky 328 mm stred a veľmi, ale naozaj veľmi položený 63,5-stupňový hlavový uhol. Na tých najstrmších trailoch a tých, kde sa dajú naplno pustiť brzdové páčky sa tak za ním dokáže držať len máloktorý bike.

Daňou za takéhoto schopného zjazdára však bude mierna malátnosť na pomalších trailoch. Na technických výšľapoch zasa budete musieť veľmi dobre rozmýšľať, kedy s nizučko zaveseným stredom otočíte pedálmi, aby ste ich nenechali visieť na prvom trčiacom kameni.

Práve z toho dôvodu sme bike po väčšinu času nechali vo vyššom a strmšom z dvoch nastavení. Hlava so 64 stupňami je aj tu stále viac ako dostatočne položená a stred 332 mm nad zemou, ktoré stále spadajú do kategórie „nízko“.

Na trailoch, ktoré Stumpymu EVO sadnú, dobre funguje aj odpruženie. Má však svoje muchy. Oba konce nám prišli trochu príliš zatlmené. Nie práve najcitlivejší chod však zároveň má svoje výhody – na strmších trailoch pomáha držať bicykel vysoko vo zdvihu a zabraňuje zanáraniu odpruženia.

Zadný náboj po testovaní potrebuje výmenu ložísk a 2,6-palcové plášte Specialized Butcher držali na mokrých kameňoch a koreňoch o niečo menej, než by sme čakali. Zvyšok výbavy je však super.

Veľmi by sme ocenili, keby sa aj u nás, tak ako v Amerike, predával aj samostatný rám, aby sme si ho mohli doskladať podľa seba. Dizajn je totiž jednoduchý, no podľa nás naozaj podarený.

www.specialized.com

Vaše komentáre

Aktuality

10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Včera 18:49 Wout van Aert si pri hrozivom páde zlomil rebrá aj kľúčnu kosť.

Van Aert mal tento rok dva veľké ciele – monumenty Okolo Flámska a Paríž-Roubaix. Na žiadnom z nich sa však nezúčastní pre početné zranenia, ktoré utrpel na klasike Dwars door Vlaanderen.

Včera 17:24 Matteo Jorgenson je prvým Američanom, ktorý vyhral klasiku Dwars door Vlaanderen.

Belgickú klasiku poznačil hrozivý hromadný pád 68 pred cieľom, po ktorom museli previezť do nemocnice Wouta van Aerta a na zemi skončil aj Mads Pedersen a osem ďalších jazdcov.

Včera 17:03 Demi Vollering môže byť prvou cyklistkou s miliónovou zmluvou, po sezóne končí v tíme SD Worx.

„V našom tíme nemôžeme mať dve pretekárky takejto úrovne,“ povedal šéf tímu Danny Stam po nedávnom predĺžení zmluvy s Lotte Kopecky.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu