Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Technika jazdy

Návod: 4 tipy, ako jazdiť v zime na zasnežených a zamrznutých trailoch

Blato, vietor, dážď a sneh vedia spraviť jazdenie náročným a menej lákavým. Tu je niekoľko techník, ktoré vám pomôžu vyhrať nad nástrahami prírodných elementov.
Biker
Návod: 4 tipy, ako jazdiť v zime na zasnežených a zamrznutých trailoch

Ak sa cítite dobrodružne a snažíte sa zdolávať akékoľvek jazdné podmienky, berte na vedomie, že povrch a priľnavosť sa dramaticky a neustále menia. Tmavé tienisté zákutia budú pravdepodobné tvrdé a slnečné miesta naopak mäkšie.

Sneh bude v tieni sypkejší a na slnku môže zase zakrývať spodnú zľadovatenú vrstvu. Čerstvý sneh je prejazdný do určitej hĺbky, ale potom sa stáva nepriechodným. Nevydávajte sa na objavné jazdy v snehu, pretože navigácia jednoliatym terénom je frustrujúca.

Tvrdá zmrznutá hlina dokáže bicykel zrýchliť, no stále sa dá naraziť na ľadové miesta a pády bolia o to viac.

1. Skenujte

Asi vám príde náročné sledovať stopu, ktorá je zahalená vrstvou snehu, no tvary a tiene dokážu stále určiť, kde je okraj traverzu, zmena sklonu a technické miesta s prekážkami. Polarizačné a anti UV okuliare ochránia váš zrak pred agresívnym odrazom slnka.

2. Obmedzená rýchlosť

Brodenie snehom vás spomalí a zároveň oberie o možnosť efektívne zrýchľovať z dôvodu preklzávania kolesa. V miestach, kde sa to dá, teda zrýchľujte o to viac a už sa iba snažte svoj postup udržovať. Na zľadovatených plochách to platí ešte násobne viac, a to pri zrýchľovaní aj brzdení.

3. Pozícia

Nesnažte sa v snehu priveľmi pumpovať, aby ste sa v hlbších miestach nezaborili. Radšej jazdite ľahko, akoby po špičkách. Striedajte jazdu v pedáloch a v sedle podľa toho, či potrebujete viac priľnavosti vpredu alebo vzadu. Zmeny smeru robte oveľa menšie a plynulejšie.

4. Voľba stopy

Na toto neexistuje veľa pevných pravidiel. Naučíte sa to iba metódou pokus/omyl. Najväčším nepriateľom je opäť ľad, takže sa vyhýbajte lesklým a hladkým miestam. Pred podozrivým miestom s predstihom spomaľte a ak sa už na ľade ocitnete, snažte sa ho prejsť rovno bez zbytočných pohybov. Nohy majte pripravené na zachytenie pádu.

Vaše komentáre

Aktuality

10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Včera 18:49 Wout van Aert si pri hrozivom páde zlomil rebrá aj kľúčnu kosť.

Van Aert mal tento rok dva veľké ciele – monumenty Okolo Flámska a Paríž-Roubaix. Na žiadnom z nich sa však nezúčastní pre početné zranenia, ktoré utrpel na klasike Dwars door Vlaanderen.

Včera 17:24 Matteo Jorgenson je prvým Američanom, ktorý vyhral klasiku Dwars door Vlaanderen.

Belgickú klasiku poznačil hrozivý hromadný pád 68 pred cieľom, po ktorom museli previezť do nemocnice Wouta van Aerta a na zemi skončil aj Mads Pedersen a osem ďalších jazdcov.

Včera 17:03 Demi Vollering môže byť prvou cyklistkou s miliónovou zmluvou, po sezóne končí v tíme SD Worx.

„V našom tíme nemôžeme mať dve pretekárky takejto úrovne,“ povedal šéf tímu Danny Stam po nedávnom predĺžení zmluvy s Lotte Kopecky.

Zavrieť reklamu