Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Technika jazdy

Návod: 7 tipov, ako odstrániť časté chyby v zákrutách a ako v nich zrýchliť

Jazdiť pekne a čisto cez zákruty nie je až také náročné, ale mnohí cyklisti robia aj tak často zbytočné chyby. Prečítajte si zopár rád, ako chyby odstrániť a ako využiť zákruty na zrýchlenie.
Biker
Návod: 7 tipov, ako odstrániť časté chyby v zákrutách a ako v nich zrýchliť

Takto prechádza zákruty technický kráľ Bryn Atkinson.

Vianočná akcia – kúpte ročné predplatné časopisov Biker a Cyklistika 2020
za výhodnú cenu, iba 18,90 eur!

Keď sa vám podarí zákrutu prejsť dobre, okamžite to viete. Bike pekne podrží stopu, výjazd je rýchly a všetko ide úplne bez námahy. Ako však tento pocit opakovať zákrutu po zákrute a nie len občas, keď sa náhodou podarí?

Naučiť sa správne prechádzať zákruty je umenie, ale keď si dáte pozor, nie je to až také náročné. Vybrali sme štyri chyby, ktoré nevedomky robí mnoho jazdcov. Skúste sa im vyvarovať a možno vám zákruty prestanú naháňať strach.

Týmto chybám sa vyhnite:
1. Otáčanie rajdami bez naklopenia bicykla

Mnoho jazdcov nevie bicykel správne naklopiť do zákruty. Bike totiž zatáča naklopením, nie otočením rajdami. Skúste mu dať väčšiu voľnosť pohybu pod sebou. Kľúčom je dynamický pohyb v lakťoch hneď na začiatku zákruty.

2. Brzdenie v zákrute, nie pred ňou

Znie to ako jasná vec, no veľmi veľa jazdcov brzdí aj v strede zákruty. Tento zlozvyk sa dá dobre odučiť na jednej vybranej zákrute, ktorú si budete dokola trénovať. Nájdite si nejaký kameň alebo palicu, ktorými si zaznačíte na rovine pred zákrutou brzdný bod.

Začnite bodom ďaleko pred zákrutou. Začnite brzdiť na brzdnom bode, dostatočne si nabrzdite a zákrutu prejdite bez bŕzd. Ak ju viete v pohode prejsť, posuňte brzdný bod bližšie. Ak si nestíhate nabrzdiť, posuňte ho viac dozadu.

3. Pozeranie sa na predné koleso

Mnohí jazdci, ktorí pozerajú pri jazde na predné koleso, robia množstvo úplne zbytočných korekcií ovládania, ktoré rozhodia rovnováhu bicykla. Korekcie uprostred zákruty by sa mali diať na základe reakcie bicykla, keď v nohách a rukách cítite, že sa niečo deje.

Nie na základe toho, čo vidíte robiť predné koleso. V zákrute sa preto vždy pozerajte tam, kam chcete ísť, teda na výjazd z nej. Telo prirodzene nasleduje hlavu.

4. Pedálovanie von zo zákruty

Každý sa občas snažíme držať niekoho, kto je rýchlejší. Začnete teda vyšliapavať zo zákrut, a aj tak sa vám vzďaľuje. To preto, že pedálovanie zo zákrut narúša rovnováhu bicykla, znižuje trakciu a tým pádom rýchlosť. Najlepším spôsobom, ako v zákrute zrýchliť, je prejsť ju správne. Pedálovaniu sa môžete venovať následne.

Správna technika a ako v zákrutách zrýchliť

Mnohé nastavenia bicykla závisia od osobných preferencií. Nebojte sa preto pohrať sa s nimi. Tieto tri vám môžu pomôcť prechádzať zákruty lepšie.

5. Jazdecká pozícia

Skúste si tú istú zákrutu prechádzať s rôznymi jazdeckými pozíciami – konkrétne rôznou výškou hrude nad rajdami. Vyskúšajte si veľmi nízku pozíciu (s pokrčenými lakťami) aj veľmi vysokú a experimentujte, kým nenájdete tú, v ktorej sa cítite najlepšie.

Nižšia jazdecká pozícia by vám vo všeobecnosti mala dodať lepšiu kontrolu nad predným kolesom. Všetko však závisí od toho, čo vám vyhovuje, a od zákruty, ktorú prechádzate.

6. Poloha pedálov

To, či by ste mali mať kľuky v jednej rovine, alebo vonkajšiu kľuku dole a vnútornú hore, závisí najmä od zákruty, ktorú sa snažíte prejsť. Nájdite si preto rôzne typy zákrut a skúšajte, kde vám nohy vyhovujú najviac.

Nemusí pritom ísť len o úplne vyrovnané či úplne vertikálne kľuky. Niekedy tá správna pozícia, v ktorej budete mať najlepšiu trakciu a budete sa cítiť najsebavedomejšie, leží niekde medzi. Pokúste sa ju nájsť.

7. Pumpovanie

Skúste bike zatláčať do zákrut tým, že v nich mierne vystriete nohy. Skúste pumpovať v rôznych miestach zákruty. Po troche tréningu budete vedieť nájsť ten správny bod a začnete v zákrutách zrýchľovať rovnako, ako keď využívate pumpovanie vĺn na rovine. Ide o celkom pokročilú techniku, preto pomaly a opatrne.

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

Včera 17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

Včera 16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

Včera 10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

27.03.2024 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Zavrieť reklamu