Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Technika jazdy

Návod: 4 tipy, ako prejsť plynulo viacero klopených zákrut za sebou

Všetko je o tom, aby ste urobili správny pohyb v správnom momente.
Biker
Návod: 4 tipy, ako prejsť plynulo viacero klopených zákrut za sebou

Switchbacky, alebo ak chcete 180-stupňové zákruty, nachádzajúce sa tesne za sebou nájdete najmä v bikeparkoch. Prejsť ich si žiada už pred prvou rozmýšľať o tej druhej.

V opačnom prípade možno prvú klopku prejdete rýchlo ako páni, no druhú už trafíte len tak-tak a do tretej spravidla vojdete v strede. Všetko je o tom, aby ste urobili správny pohyb v správnom momente.

1. Čítajte trail

Za zákrutu možno neuvidíte, no môžete predvídať, čo vás za ňou čaká. Viete napríklad, aký povrch máte pod kolesami, a podľa prvej klopenky viete, ako veľmi naklopená zrejme bude tá druhá.

Dostatočne si nabrzdite a urobte tak ešte pred samotnou zákrutou – to je úplný základ prechádzania každej zákruty. Hneď ako do klopenky vojdete, pustite brzdy. Spomaľovanie uprostred klopenej zákruty postaví bicykel nahor a spomalí vás. Plášťom tiež ukrojí z trakcie a práve na ne sa spoliehate, že budú držať stopu.

2. Nadíďte si zoširoka

Ak máte dostatok priestoru, skúste si nadísť do klopenky čo najviac zvonku. Zväčšíte tak polomer zákruty. Ak vonkajšok klopenky nie je vyjazdený alebo je strhnutý, nadíďte si zvonku a potom ju zarežte dovnútra.

Ak to potrebujete, môžete aj vyložiť vnútornú nohu a vyhodiť zadným kolesom trochu hliny ako kráľ vnútorných stôp Sam Hill.

3. Pozerajte sa von

Po vjazde do zákruty sa hneď pozerajte nielen smerom k jej výjazdu, ale presne na miesto, cez ktoré chcete prejsť. Vyhnete sa tak nedotáčavosti, teda príliš širokému výjazdu z klopky. Ku koncu klopky zatlačte nohami do bicykla.

Prinútite ho tak vyjsť z nej navnútro. To vám umožní dostať sa opäť na vonkajšiu stranu ďalšej klopky. Práve schopnosť dostať sa hneď za výjazdom späť vysoko nad ďalšiu klopku je kľúčom k ich správnemu nadväzovaniu. Hneď po výjazde by ste opäť mali očami sledovať zamýšľanú stopu v ďalšej klopke.

Ako jazdiť klopené zákruty:

4. Škandinávska frčka

Táto technika prevzatá z rely patrí medzi pokročilejšie, no skvelo funguje, ak sú klopky nalepené jedna na druhej. Pred zákrutou zatiahnite zadnú brzdu naplno a nechajte zadné koleso šmyknúť sa do kontry, teda trailom smerom nadol.

Keď brzdu zasa prudko pustíte, zadný plášť náhle znovu chytí trakciu a katapultuje vás vpred do opačného smeru, teda priamo do klopenky. Nie je to vôbec ľahké, no keď sa vám to raz podarí, budete chcieť viac a viac.

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Včera 18:49 Wout van Aert si pri hrozivom páde zlomil rebrá aj kľúčnu kosť.

Van Aert mal tento rok dva veľké ciele – monumenty Okolo Flámska a Paríž-Roubaix. Na žiadnom z nich sa však nezúčastní pre početné zranenia, ktoré utrpel na klasike Dwars door Vlaanderen.

Včera 17:24 Matteo Jorgenson je prvým Američanom, ktorý vyhral klasiku Dwars door Vlaanderen.

Belgickú klasiku poznačil hrozivý hromadný pád 68 pred cieľom, po ktorom museli previezť do nemocnice Wouta van Aerta a na zemi skončil aj Mads Pedersen a osem ďalších jazdcov.

Včera 17:03 Demi Vollering môže byť prvou cyklistkou s miliónovou zmluvou, po sezóne končí v tíme SD Worx.

„V našom tíme nemôžeme mať dve pretekárky takejto úrovne,“ povedal šéf tímu Danny Stam po nedávnom predĺžení zmluvy s Lotte Kopecky.

Včera 16:13 Rozhovor: Pred dvoma rokmi sa začala písať druhá etapa Kaktus Bike, ktorý má nového majiteľa. Akým smerom sa Kaktus vydá?

Slovenská sieť cykloobchodov Kaktus Bike neustále rastie. Za posledné dva roky expandovala mimo Bratislavy – do ďalších piatich slovenských miest. O čom bude jej 30. rok fungovania?

Zavrieť reklamu