Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Technika jazdy

Návod: 6 tipov, ako zjazdovať rýchlo a bezpečne

Užite si viac zjazdov a menej pádov.
Biker
Návod: 6 tipov, ako zjazdovať rýchlo a bezpečne

Foto: Red Bull Content Pool

Či už idete proti stopkám, Strava segmentom alebo proti kamarátom, nie je úplne najrozumnejšie ísť každý zjazd naplno. Ak chcete ísť na bike ísť aj zajtra a pozajtra, lepšie je jazdiť defenzívne a vyhnúť sa pádom. Poradíme vám, ako jazdiť rýchlo a pritom bezpečne.

1. Hlavu hore

Znie to ako jasná vec, no čím ťažší je terén, tým viac majú jazdci tendenciu sledovať ho tesne pred predným kolesom. Zameriavajte sa na to, po čom pôjdete, nie to, po čom idete. Pohľad ďaleko dopredu odhalí všetky záludnosti a dá vám viac času zareagovať včas a správne.

2. Chráňte si oči

Vo vysokých rýchlostiach je tok vzduchu rýchlejší. Ak budete žmúriť, zredukujete si zorné pole. Okuliare, či už slnečné,alebo zjazdové, tomu zabránia a ochránia oči aj pred hmyzom a blatom či prachom.

3. Pumpujte a pedálujte

V náročnom teréne je bezpečnejšie a často aj rýchlejšie pumpovať bike namiesto toho, aby ste sa snažili pedálovať. Pumpovanie znamená zatláčať bike do zeme na každom svahu smerujúcom nadol, a odľahčovať honiena svahoch smerujúcich nahor. Pedálovať začnite až vtedy, keď sa trail vyrovná.

4. Spustite päty

Päty spustite na pedáloch nižšie ako špičky,a pokúste sa väčšinu ťažiska preniesť na nohy. To umiestni ťažisko niekde k stredu bicykla, teda nízko. Pri brzdeníspustite päty ešte nižšie, keďže spomalenie bude chcieť preniesť vašu hmotnosť dopredu. Nenavážite sa tak na rajdy.

5. Snažte sa jazdiť plynulo

Neodrážajte bike od kameňov a nezadupávajte ho do nerovností. Zničíte tak seba,alebo bike. Do náročných sekcií vojdite radšej pomalšie,a vyjdite rýchlejšie. Rovnaké platí aj o zákrutách –pomalý nájazd, rýchly výjazd. Hľadajte čo najpriamejšie a najhladšie stopy.

6. Bavte sa

Ak sa budete na biku baviť, všetko pôjde samo. O nič predsa nejde –keby ste bojovali o titulmajstra sveta, nečítate si takéto články. S rozvahou a sebavedomím to ide ľahšie. Uvoľnite zovretie rajdov, uvoľnite celé telo,a tešte sa, že ste na bicykli.

Vaše komentáre

Aktuality

10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Včera 18:49 Wout van Aert si pri hrozivom páde zlomil rebrá aj kľúčnu kosť.

Van Aert mal tento rok dva veľké ciele – monumenty Okolo Flámska a Paríž-Roubaix. Na žiadnom z nich sa však nezúčastní pre početné zranenia, ktoré utrpel na klasike Dwars door Vlaanderen.

Včera 17:24 Matteo Jorgenson je prvým Američanom, ktorý vyhral klasiku Dwars door Vlaanderen.

Belgickú klasiku poznačil hrozivý hromadný pád 68 pred cieľom, po ktorom museli previezť do nemocnice Wouta van Aerta a na zemi skončil aj Mads Pedersen a osem ďalších jazdcov.

Včera 17:03 Demi Vollering môže byť prvou cyklistkou s miliónovou zmluvou, po sezóne končí v tíme SD Worx.

„V našom tíme nemôžeme mať dve pretekárky takejto úrovne,“ povedal šéf tímu Danny Stam po nedávnom predĺžení zmluvy s Lotte Kopecky.

Zavrieť reklamu