Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

3 bizarné cyklošporty, o ktorých ste doteraz asi ani nepočuli

Nech robíte akýkoľvek šport, týmto trom sa pravdepodobne nevyrovná.
Martin Sarvaš
3 bizarné cyklošporty, o ktorých ste doteraz asi ani nepočuli

Faktom je, že v súčasnosti existuje obrovské množstvo rôznych športov a cyklistika je stále populárnejšia. Bicykle sú čoraz dostupnejšie, jazdia na nich všetky generácie a máte na výber z nekonečna kategórií bicyklov, ktoré už niekedy aj splývajú.

Keď vyslovíte slovo cyklistika, zväčša vám napadne cestná, horská, cyklokros, zjazd, maratón, Sagan a podobné asociácie.

Existujú však netradičné, ba až bizarné športy na bicykloch, o ktorých ste pravdepodobne doteraz ani nepočuli.

Sálová cyklistika – Krasojazda na bicykli
Slovenské krasojazdkyne na Majstrovstvách sveta v roku 2016.

Ide o sálový šport, pri ktorom predvádzajú cyklisti na bicykloch rôzne akrobatické a gymnastické kúsky. Akoby gymnastika nebola dosť náročná na zemi.

V anglickom jazyku sa táto disciplína nazýva „artistic cycling“, čo v preklade znamená umelecká cyklistika. Športovcom, ktorí sa venujú tejto disciplíne hovoria krasojazdkyne a krasojazdci.

Krasojazda je disciplína cyklistiky, v ktorej súťažiaci predvádzajú triky, za ktoré dostávajú body. Tento formát pripomína krasokorčuľovanie či gymnastiku. Body udeľujú rozhodcovia za triky predvedené v päťminútových jazdách.

Cyklisti môžu súťažiť ako jednotlivci, dvojice alebo 4- a 6-členné tímy. Jazdia na špeciálnych bicykloch s jedným prevodom, bez voľnobežky – fixie, prípadne slangovo „furtšlap“, takže keď zaberiete dozadu, pôjdete dozadu.

„Športovec, ktorý sa venuje sálovej cyklistike, musí byť telesne i duševne silný, vytrvalý, rýchly, pričom nie je zanedbateľná ani pozornosť. Veľmi dôležité aj to, aby ovládal vlastné telo i bicykel,“ opisuje požiadavky Slovenského zväzu cyklistiky.

Slovenské juniorské reprezentantky v sálovej cyklistike dokonca v lete 2019 získali bronzové medaily na Majstrovstvách Európy.

Bicyklebal

Áno, čítate správne. Nie, nie je to vymyslené slovo. Bicyklebal je kombinuje slová bicykel a lopta, ktoré sú pre mnohých do jedného slova nespojiteľné.

Bicyklebal je šport podobný sálovému futbalu, len hráči po ihrisku jazdia na bicykloch.

V každom tíme hrajú dvaja hráči, ktorí kontrolujú pohyb lopty po ihrisku na upravených bicykloch bez bŕzd a pevným prevodom. Ďalej sa hráči môžu lopty pri hre dotknúť iba hlavou. Brankár v bránkovisku môže ale zakročiť akokoľvek. Nie je prípustné šliapnuť nohou na zem.

Najúspešnejším tímom v bicyklebale sú bratia Pospíšilovci reprezentujúci Česko-Slovensko, ktorí dokázali získať titul majstrov sveta dvadsaťkrát, čo je unikátny rekord. Z jednotlivcov je najúspešnejším hráčom Jindřich Pospíšil, ktorý má 20 zlatých, 5 strieborných a 2 bronzové medaily.

Unicyklobal

Toto slovo síce oficálne neexistuje, ale je to doslovný a skrátený názov „Unicycle football“ – futbal na unicykloch. Ak by ste náhodou nevedeli, unicykel má iba jedno koleso. A to je to nie je to najbizarnejšie na tomto športe.

Nejde totiž o spojenie unicyklovania a klasického futbalu, ale amerického futbalu. Hrá sa teda s „šiškou“ pre americký futbal a z tohto športu sa prebral aj pravidlá, ktoré si hráči prispôsobili pre svoje potreby.

Unicyklobal existuje iba v Amerike, aj to iba v malej komunite v Texase, kde vznikol v roku 2008. Do Európy a pravdepodobne nikam inde na svete sa zatiaľ nedostal.

Nech už jazdíte na bicykli, unicykli, hádžete si loptu z bicykla, hlavne to robte tak, aby vás to bavilo. Čokoľvek spojené s bicyklom predsa musí byť zábava, no nie?

Vaše komentáre

Aktuality

15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Včera 17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Zavrieť reklamu