Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Peter Sagan vidí na koniec svojej kariéry: Motivuje ma to, ale do štyridsiatky jazdiť nebudem

"Do konca mi nezostáva veľa rokov. Ale je to viac motivujúce ako desivé, pretože keď si uvedomím, že to prichádza už celkom skoro, o to viac si budem jazdenie užívať," hovorí Peter Sagan.
Martin Sarvaš
Peter Sagan vidí na koniec svojej kariéry: Motivuje ma to, ale do štyridsiatky jazdiť nebudem

Peter Sagan luskol prstami a povedal: „Takto rýchlo to utečie. Sú roky, v ktorých si ani nepamätám, čo sa stalo. Tak rýchlo prešli.“

Prešlo presne 10 rokov, odkedy Sagan vstúpil do profesionálnej cyklistiky. V novembri roku 2009 podpísal svoju prvú dvojročnú zmluvu s tímom Liquigas s minimálnym platom 33 000 eur.

V priebehu 10 rokov získal Sagan okrem iného tri tituly majstra sveta a rekordných sedem zelených dresov na Tour de France. Slovenský cyklista je stále jednou z najväčších „atrakcií“ cestnej cyklistiky po celom svete.

„Do konca mi nezostáva veľa rokov“

Peter Sagan bude v januári oslavovať tridsiatku, pričom sa asi každý pretekár zamýšľa nad svojou budúcnosťou, keďže väčšinu svojho života strávil v profesionálnom pelotóne. Každým rokom sa totiž zvyšuje náročnosť pretekov, konkurencia a tým pádom aj nároky na pretekárov.

Sagan si momentálne ešte síce neželá posledné roky svojej kariéry, ale vedomie, že tento životný štýl – nekonečné cestovanie, požiadavky médií, sponzorov a mnohé ďalšie obety – nebude pokračovať donekonečna. Myšlienka na koniec kariéry  tak prichádza trochu ako oslobodenie.

„Obával som sa toho viac skôr pred šiestimi rokmi [požiadavok na pretekárov],“ povedal Sagan pre portál Cyclingnews.

„Viete, už teraz vidím na koniec. Nemyslím si, že s mojim štýlom môžem jazdiť do štyridsiatky. „Do konca mi nezostáva veľa rokov. Ale je to viac motivujúce ako desivé, pretože keď si uvedomím, že to prichádza už celkom skoro, o to viac si budem jazdenie užívať,“ hovorí Peter Sagan.

„Koniec príde, keď budem vidieť, že sa nezlepšujem“

Pretekár Bora-Hansgrohe má so svojim tímom kontrakt ešte na ďalšie dva roky, no pevný dátum na ukončenie kariéry, samozrejme, ešte nemá. Rovnako nemá určené konkrétne ciele. Faktom je, že Sagan toho doposiaľ dosiahol už veľmi veľa a nehľadiac na to, čo sa slovenskému cyklistovi podarí v najbližších rokoch, do histórie svetovej cyklistiky sa už zapísal navždy.

„Dôležité je pre mňa, aby som bol dobrý a stabilný. Avšak nie v zmysel výsledkov. Ak sa mi podarí zajazdiť dobrý výsledok, je to super, ale ak nie, nevadí,“ povedal Sagan.

„Najdôležitejšie je, aby som bol v top kondícii. Ak sa mi to podarí, stále budem mať motiváciu jazdiť na bicykli. Ak však časom budem vidieť, že sa nezlepšujem, vtedy príde čas na ukončenie kariéry.“

Nie je to iba o trénovaní

Aj keď si Peter Sagan u verejnosti vytvoril dojem flegmatického a pohodového cyklistu, ktorý má obrovský talent, faktom je, že veľa času trávi v tréningových kempoch. Aj v roku 2020 ho čakajú tri dlhé tréningové kempy, ktorých ciele sú jasné: jarné klasiky, Giro d’Italia a Tour de France.

„Z hľadiska športu, ale aj vedy je to stále ťažšie a profesionálnejšie. Stále musíte byť v top kondícii,“ hovorí Sagan. „A nie je to iba o trénovaní a tréningových kempoch. Musíte cvičiť, zdravo jesť a spať…“

Peter Sagan je najlepšie platený cyklista na svete. Vyžaduje si to však omnoho viac, ako iba výsledky na pretekoch: „V súčasnej cyklistike je to u všetkých tímov o sponzoroch a ich publicite. Stala sa z toho profesia, ktorá už nie je zameraná iba na jednu vec, jazdenie, ale mnoho iného. Už nestačí byť dobrý iba na bicykli. Musíte vedieť komunikovať s ľuďmi a sponzormi.“

Okrem záväzkov voči sponzorom svojho tímu má Sagan vlastné portfólio obchodných záujmov vrátane série pretekov v Kalifornii a Južnej Amerike. V predchádzajúcich generáciách, špičkoví jazdci napĺňali svoje platy tak, že v auguste prešli celú západnú Európu, kde pretekali na kritériach po Tour de France.

Po Tour de San Juan v januári strávi Sagan zvyšok dňa jazdením spolu s miestnymi jazdcami a hosťami Sagan Fondo. Mimo sezóny bol Sagan na podobnom podujatí v Kolumbii. Saganovo formálne bydlisko je síce v Monaku, jeho kočovný život však pripomína niečo ako nikdy nekončiace Tour Boba Dylana.

„Nie je to len o tom, dostávať. Musíte aj niečo vrátiť,“ hovorí Sagan.

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

Včera 16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

Včera 15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

Včera 11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

Včera 10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Zavrieť reklamu