Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

Návod: 6 tipov, ako jazdiť bezpečne aj v tme

Poradíme vám, ako vyraziť do lesa za svitu hviezd (a drahých svetiel).
Biker
Návod: 6 tipov, ako jazdiť bezpečne aj v tme

Či už preto, že chcete zažiť niečo nové, alebo jednoducho preto, že po príchode z práce už inej možnosti nie je, jazda potme vám ukáže úplne nový rozmer jazdenia. Tu je pár tipov na to, aby ste si nočné výjazdy naozaj užili.

1. Skontrolujte celý bike

Bike pripravte už cez deň alebo deň vopred. Skontrolujte si tlaky v pneumatikách a rátajte s tým, že v noci teplota klesá a s ňou mierne aj tlak vzduchu vnútri. Snažte sa bike pripraviť tak, aby ste minimalizovali riziko poruchy a následnej opravy v tme.

2. Nešetrite na výbave

Aj keď do tmy spravidla vyrážate na kratšie, zoberte si so sebou všetko potrebné náradie a náhradné diely, dušu a pumpu. Kráčať lesom domov potme je podstatne strašidelnejšie ako jazdiť – ste pomalší než lesný duch.

3. Zoberte si kamaráta

Do tmy nevyrážajte sami, ideálne s celou partiou. V noci je svet predsa len nebezpečnejší ako cez deň a aj riziko stratenia sa je väčšie. Jazdite však s väčšími rozostupmi, inak môže svetlo toho za vami hádzať tiene a skresľovať trail.

4. Chráňte si oči

Okuliare a prípadný blatník na prednom kolese sa hodia v tme ešte viac. Mláky možno neuvidíte včas, aby ste sa im vyhli, a poskrývané v tme budú aj niektoré konáre. Mušky budú tiež celkom nadržané z vášho svetla.

5. Otestujte svetlá vopred

Mali by ste mať veľmi dobrú predstavu o tom, ako dlho v daných podmienkach vydržia batérie vo svetlách. Výjazd vždy plánujte s rezervou. Stačí zle odbočiť alebo dostať defekt a môžu dôjsť pred koncom výjazdu.

6. Vždy majte záložný plán

Vždy niekomu povedzte, kam idete a kedy sa asi vrátite späť, najmä ak sa do lesa predsa len vyberiete sami. Dobrým pomocníkom je funkcia Strava Beacon. Stojí síce 2 € mesačne, no vaše kontakty vás môžu sledovať cez GPS v reálnom čase.

Ďalšie tipy

Zainvestujte do svetla

Na to, aby ste sa mohli vybrať do lesa potme, tie svetlá jednoducho budete musieť kúpiť. Zainvestujte maximum toho, čo si môžete dovoliť – plač pred spaním je povolený. Pre pár tipov sa pozrite do rubriky Upgrade v tomto čísle.

Dobrým nápadom je kúpiť aj jedno lacné ako záložné. To nemusí svietiť tak silno, no stále pomôže v prípade, že sa vám to primárne pokazí alebo v ňom dôjdu batérie. Alternatívou je náhradná batéria, no len v prípade, že nie je zabudovaná.

Najviac sa nám osvedčila kombinácia silnejšieho svetla na rajdoch a doplnkového na helme. Ak sa budete presúvať aj po cestách, dopĺňať by ich mala zadná blikačka.

Nešpekulujte s novými trailami

Jazdite len tam, kde to poznáte – aj staré známe traily budú v tme vyzerať úplne inak a stratiť sa je veľmi ľahké. Uvidíte ich v úplne inom svetle a je pravdepodobné, že aj tie, z ktorých ste už vyrástli, vás zase začnú baviť. S partiou si dohodnite miesta, kde sa počkáte, ak sa náhodou po ceste potrháte.

Dobre sa oblečte

V noci je chladnejšie a zvlášť v prechodných ročných obdobiach sú rozdiely medzi dňom a nocou aj v rozpätí desiatok stupňov. Do ruksaku si teda pribaľte aspoň jednu vrstvu navyše – čím dlhšie vonku pobudnete, tým chladnejšie bude.

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

Včera 16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

Včera 15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

Včera 11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

Včera 10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Zavrieť reklamu